07/12/2023
10.8 C
Serres

Μυωπία τέλος; Η πασίγνωστη ουσία που αναστέλλει την εξέλιξή της – Η κατάλληλη δοσολογία

Ένα φάρμακο επαναφέρουν στην επιφάνεια Αμερικάνοι ερευνητές ως πιθανή θεραπεία για την υποτροπή της μυωπίας, μιας οφθαλμολογικής πάθησης που αυξάνει τον κίνδυνο άλλων, σοβαρότερων ασθενειών.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν τώρα ότι το μυστικό κρύβεται στη σωστή δόση

Ελπίδα για πρόληψη της υποτροπής της μυωπίας σε μικρά παιδιά δίνουν τα ευρήματα νέας έρευνας, που υποδηλώνουν ότι η πρώτη φαρμακευτική θεραπεία ίσως είναι στον ορίζοντα.

Η τριετής μελέτη διαπίστωσε ότι η ημερήσια χορήγηση μιας χαμηλής δόσης ατροπίνης σε κάθε μάτι έδειχνε να επιδρά ανασταλτικά στην εξέλιξη της μυωπίας σε παιδιά ηλικίας 6-10 ετών.

Τα σχετικά ερευνητικά ευρήματα δημοσιεύονται στο JAMA Ophthalmology.


Περίπου ένας στους τρεις ενήλικες παγκοσμίως έχει μυωπία, ο παγκόσμιος επιπολασμός της οποίας προβλέπεται να αυξηθεί κατά 50% έως το 2050. 

Εκτός από τη δια βίου διάβρωση της όρασης, η μυωπία αυξάνει επίσης τον κίνδυνο αποκόλλησης του αμφιβληστροειδούς,

εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, καταρράκτη και γλαυκώματος αργότερα στη ζωή.


Το βασικό μέσο διαχείρισης αυτών των παθήσεων, που διαθέτουμε σήμερα είναι οι φακοί επαφής, οι οποίοι όμως απλώς ανακουφίζουν τα συμπτώματα, αλλά δεν μπορούν να αποτρέψουν την εξέλιξή τους.

Αν και οι μύωπες μπορούν να χρησιμοποιήσουν φακούς επαφής, για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της μειωμένης όρασής τους, δεν υπάρχει ωστόσο μέχρι σήμερα καμία μέθοδος που να προλαβαίνει την ανάπτυξη της οφθαλμολογικής πάθησης.

Η ατροπίνη είναι ένα φάρμακο που συνήθως χρησιμοποιείται για τη διαστολή της κόρης του ματιού.

Προγενέστερες μελέτες σε ζώα είχαν αναδείξει την ικανότητα της ατροπίνης να επιβραδύνει την ανάπτυξη του οφθαλμού, ωστόσο δεν προχώρησαν ποτέ στην εφαρμογή των δοκιμών στο ανθρώπινο μάτι εξαιτίας ανησυχιών για τις πιθανές παρενέργειες.


Η νέα έρευνα υποστηρίζει ότι μια χαμηλότερη δόση της ουσίας ίσως είναι η χρυσή τομή.

Στο πλαίσιο αυτής της μελέτης, αξιολογήθηκε η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια δύο διαλυμάτων χαμηλής δόσης, με συγκεντρώσεις ατροπίνης 0,01% ή 0,02%.

Στην έρευνα έλαβαν μέρος 489 παιδιά ηλικίας 6 έως 10 ετών, στα οποία χορηγούνταν καθημερινά μία σταγόνα ανά μάτι πριν από τον ύπνο.

Η συγκεκριμένη ώρα της ημέρας επιλέχθηκε για να ελαχιστοποιήσει τυχόν επιπτώσεις στην όραση από την επίδραση της ατροπίνης, όπως ένα προσωρινό θόλωμα.

Η ασφάλεια των φαρμάκων αξιολογήθηκε, στη συνέχεια, σε ένα μεγαλύτερο δείγμα 573 συμμετεχόντων που περιελάμβαναν επίσης παιδιά ηλικίας 3 έως 16 ετών.

 Και τα δύο σκευάσματα χαμηλής δόσης ήταν ασφαλή και έδειξαν να απορροφώνται φυσιολογικά από τα μάτια.

 Οι πιο συχνές παρενέργειες που παρατηρήθηκαν ήταν η ευαισθησία στο φως, η αλλεργική επιπεφυκίτιδα, ο ερεθισμός των ματιών, οι διασταλμένες κόρες και η θολή όραση, αν και οι αναφορές για αυτές τις ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν λίγες.

Προς έκπληξη των ερευνητών, αποτελεσματικότερο αποδείχθηκε το διάλυμα με περιεκτικότητα 0,01% σε ατροπίνη.

Το σκεύασμα ατροπίνης 0,02% ήταν επίσης αποτελεσματικό, ωστόσο με μικρότερη συνέπεια.

Σε επόμενο στάδιο, οι ερευνητές θέλουν να διερευνήσουν την οφθαλμική συμπεριφορά μετά το πέρας της θεραπείας με ατροπίνη.

«Αποτρέποντας την εξέλιξη της μυωπίας, θα μπορέσουμε να προστατεύσουμε τους ανθρώπους από την ανάπτυξη άλλων, σοβαρότερων οφθαλμολογικών παθήσεων σε μεγαλύτερη ηλικία»,

σχολίασε η συντάκτρια της μελέτης Karla Zadnik, καθηγήτρια και πρύτανης στο College of Optometry του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο.

Μήπως σας λείπει σίδηρος; 4 συμπτώματα που το μαρτυρούν – Τι να κάνετε

Πηγή:ygeiamou

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Μπισκότα κανέλας με 4 υλικά -Για να μυρίσει το σπίτι Χριστούγεννα

Τι πιο νόστιμο από μερικά μπισκοτάκια κανέλας; Η εποχή των Χριστουγέννων είναι κοντά και σιγά -σιγά μπαίνουμε σε Christmas mood, με το σπίτι μας να...

Δημοτικό σχολείο στην Κω θα συνδεθεί με τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

H μεγάλη στιγμή πλησιάζει. Το Δημοτικό Σχολείο Ζηπαρίου στην Κω θα συνδεθεί μέσω Ασυρμάτου, τύπου VHF, με τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) καθώς αυτός...

Γιατί οι πίτσες τοποθετούνται σε τετράγωνα κουτιά αφού είναι όλες στρογγυλές;

Σίγουρα κάποια στιγμή μπορεί να σας έχει δημιουργηθεί η απορία για ποιο λόγο ενώ οι πίτσες είναι στρογγυλές, όλα τα καταστήματα χρησιμοποιούν τετράγωνα κουτιά...

Βενετία: Γόνδολα με τουρίστες αναποδογύρισε στο νερό λόγω ασταμάτητων selfies

Οι Κινέζοι τουρίστες αγνόησαν τις εντολές του γονδολιέρη να καθίσουν κάτω με αποτέλεσμα να βρεθούν στα παγωμένα νερά. Μια ομάδα ατίθασων τουριστών βρέθηκαν στα θολά,...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Περάσατε κρυολόγημα; Καθαρίστε αμέσως αυτά τα 5 αντικείμενα στο σπίτι

Κρυολογήσατε αλλά πλέον έχετε αναρρώσει; Tότε φροντίστε να απολυμάνετε τα παρακάτω αντικείμενα του σπιτιού, για να προστατέψετε την περαιτέρω εξάπλωση της λοίμωξης και τους...

Έρανος Αγάπης στις 9, 10 και 11 Δεκεμβρίου από την Μητρόπολη Σερρών και Νιγρίτης

Σερρών Θεολόγος: «Έρανος Αγάπης: Μαρτυρία πίστεως στον Θεό και αγάπης στον συνάνθρωπο» Γενική Σύναξη των εφημερίων της Ιεράς Μητροπόλεως Σερρών και Νιγρίτης, πραγματοποιήθηκε, την Παρασκευή...

Μια απο τις μεγαλύτερες τοιχογραφίες στην καρδιά της Θεσσαλονίκης

Ο Same84 δημιούργησε ξανά μια απο τις μεγαλύτερες τοιχογραφίες στην καρδιά της Θεσσαλονίκης , αυτη τη φορά στον τοιχο του Ιποκράτειου Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης,...

Συνέχισε να διαβάζεις