14/07/2024
30.2 C
Serres

Ναζαρέτ Κυριακός: Η Κατασκήνωση «ΓΑΛΙΛΑΙΑ» θυμίζει την γλυκειά πατρίδα του Κυρίου μας

Array

Άνοιξε και πάλι εφέτος τις πύλες της η εκκλησιαστική Κατασκήνωση «Γαλιλαία» της Ιεράς Μητροπόλεως Σερρών και Νιγρίτης, πού ευρίσκεται στην καταπράσινη τοποθεσία της Χρυσοπηγής Σερρών και φιλοξενεί μαθητές και μαθήτριες Δημοτικού – Γυμνασίου και Λυκείου, που επιθυμούν να γνωρίσουν την χαρά της εν Χριστώ ζωής, τον λατρευτικό πλούτο της Εκκλησίας μας, την θαλπωρή της προσευχής, την μελέτη του λόγου του Θεού, το παιχνίδι, το τραγούδι, τις δημιουργικές δραστηριότητες, τις γεμάτες ενδιαφέρον πνευματικές συζητήσεις, την παρουσία του Θεού, την ομορφιά της φιλικής αναστροφής.

nazaret liriakos

Στις 7:00 το απόγευμα της Δευτέρας 1 Ιουλίου 2024, οι 60 μαθητές Γυμνασίου-Λυκείου, που φιλοξενούνται κατά την τρέχουσα κατασκηνωτική περίοδο, υποδέχθηκαν με πολύ σεβασμό και μεγάλη χαρά τους Σεβ. Μητροπολίτες Ναζαρέτ κ. Κυριακό και Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγο και ακολούθως τελέσθηκε η ακολουθία του Αγιασμού.

Τους Σεβ. Αρχιερείς, υποδέχθηκαν μαζί με τα παιδιά, τα στελέχη, κληρικοί και λαϊκοί, οι εθελοντές και εθελόντριες, με την βοήθεια των οποίων λειτουργεί η Κατασκήνωση, καθώς και οι νοσηλευτές και νοσηλεύτριες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Παραρτήματος Σερρών, οι οποίοι, με την μέριμνα της Προέδρου κ. Μ. Θεοδωρίδου, ευρίσκονται επί εικοσιτετραώρου βάσεως στην Κατασκήνωση, προσφέροντας την πολύτιμη υγειονομική τους διακονία.

dei gaia e vima (1)

Μετά το τέλος του Αγιασμού, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ναζαρέτ κ. Κυριακός έδωσε, κατόπιν παρακλήσεως του Σεβ.  Ποιμενάρχου της Σερραϊκής Εκκλησίας κ. Θεολόγου, το νέο όνομα  στην εκκλησιαστική Κατασκήνωση της Εκκλησίας των Σερρών, που εφεξής θα φέρει το όνομα «ΓΑΛΙΛΑΙΑ», ένα όνομα με δυνατή παραπεμπτικότητα και αγίους συμβολισμούς.  

Ακολούθως δε χαιρέτισε την όμορφη σύναξη σημειώνοντας μεταξύ άλλων και τα εξής: «Με ιδιαίτερη χαρά Σεβασμιώτατε αδελφέ Μητροπολίτα Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγε βρισκόμαστε απόψε στο καταπράσινο περιβάλλον της εκκλησιαστικής Κατασκηνώσεως της Ιεράς Μητροπόλεώς σας και ζούμε από κοινού τη ζωντάνια και τον νεανικό παλμό της λίαν συμπαθούς ελπίδος της Εκκλησίας και της Πατρίδος μας, της χρυσής νεολαίας μας, που απολαμβάνει κάθε χρόνο την κατασκηνωτική ζωή.

Χαιρόμαστε που οι νέοι μας επιλέγουν να έλθουν στην χριστιανική Κατασκήνωση της Ιεράς Μητροπόλεώς σας, μίας κατασκήνωσης που δίδει Χριστό!


Εδώ, παιδιά μου ευλογημένα, διδάσκεσθε την πίστη μας, το ήθος, πλάθετε χαρακτήρα χριστιανικό, ενημερώνεσθε για το τι είναι Εκκλησία, χριστιανική και ορθόδοξη οικογένεια, μαθαίνετε να εξομολογείσθε, να κοινωνείτε, να μελετάτε την Αγία Γραφή, να εκκλησιάζεσθε, να προσεύχεσθε, να σέβεσθε κάθε συνάνθρωπό σας.

Έξω από τον αγχώδη ρυθμό της σύγχρονης ζωής, μετά τον κόπο των εξετάσεων βρίσκεσθε και πάλι στην αγκαλιά της Κατασκήνωσης, μέσα στο πλούσιο φυσικό περιβάλλον και στο φως, στον κόσμο της χάριτος και της ζωής, για να ζήσετε την ξένοιαστη και αδελφική συντροφιά, την αληθινή ψυχαγωγία, τις γεμάτες ενδιαφέρον συζητήσεις, την παρουσία του Θεού.

Βιώνετε και εφέτος μια μοναδική ευκαιρία γνωριμίας, ανταλλαγής σκέψεων και γόνιμου προβληματισμού πάνω σε ενδιαφέροντα θέματα του καιρού μας. Συγχρόνως, οι λατρευτικές ευκαιρίες, η προσευχή και η συζήτηση πνευματικών θεμάτων, που αποκαλύπτουν άγνωστες πτυχές της Πίστης μας, βοηθούν στην απόκτηση ευλογημένων πνευματικών εμπειριών και οδηγούν σε μια πνευματική ανανέωση. Δίνουν την δύναμη για μόνη υπεύθυνη και αλάνθαστη πορεία στη ζωή, μέσα στο φως του Χριστού και σύμφωνα με την αιώνια αλήθεια του λόγου Του, όπως την ζει και την κηρύττει η αγία Ορθόδοξη Εκκλησία μας.

Ζείτε την προσωπική σας ‘’Γαλιλαία’’, όπου πέρασε ο Ιησούς τα ευτυχισμένα παιδικά του χρόνια, όπου επέλεξε τους Μαθητές και Αποστόλους Του και εχαροποίησε τον κόσμο δια του κηρύγματος της Αναστάσεως και της σωτηρίας».


Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Σεβ. Κυριακός μετέφερε για μία ακόμη φορά τις Πατριαρχικές ευχές και ευχαριστίες του Μακ. Προκαθημένου της Σιωνίτιδος Εκκλησίας κ. Θεοφίλου, εκφράζοντας συγχρόνως και την ευγνωμοσύνη συσσώμου του «Τάγματος των Σπουδαίων» για την κατ’ έτος φιλοξενία 50 και πλέον αραβορθοδόξων νέων, αγοριών και κοριτσιών, από το ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και ειδικότερα από την Ιερά Μητρόπολη Ναζαρέτ και την ευρύτερη περιοχή της Γαλιλαίας, που πραγματοποιούν, εδώ και 13 χρόνια, επισκέψεις πνευματικού, εκπαιδευτικού και ψυχοφελούς χαρακτήρος στην Εκκλησία των Σερρών, έχοντας την ευκαιρία να επισκεφθούν προσκυνήματα της περιοχής, ιερούς Ναούς και Μονές, την πόλη των Σερρών, καθώς και άλλα θρησκευτικά και πολιτιστικά αξιοθέατα και προορισμούς του Νομού.

«Σεβασμιώτατε αδελφέ κ. Θεολόγε, είπε ο Σεβ. κ. Κυριακός, ο Μακ. Πατριάρχης ημών κ. Θεόφιλος και η περί Αυτόν γεραρά Αγιοταφιτική Αδελφότητα και εμείς προσωπικώς, με διάθεση ευγνωμοσύνης αναφερόμεθα πάντοτε στο σεπτό πρόσωπό σας για την ποικιλότροπη έκφραση σεβασμού και αγάπης καθώς και για την φιλοξενία στην εκκλησιαστική αυτή Κατασκήνωση της Ιεράς Μητροπόλεώς σας, πενήντα και πλέον παιδιών, νέων του Πατριαρχείου της Σιωνίτιδος Εκκλησίας και της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, Ναζαρέτ. Εδώ τα παιδιά μας απολαμβάνουν την θαλπωρή της χριστιανικής αγάπης, την προσωπική Αρχιερατική σας μέριμνα και στοργή και την φροντίδα των καλών σας και αξίων συνεργατών. Θερμά συγχαρητήρια!

Ευχόμαστε Σεβασμιώτατε, ο Κύριος της δόξης, διά πρεσβειών της Κυρίας Θεοτόκου και πάντων των αγίων, να σας χαρίζουν έτη πολλά και τρισευλογημένα. Να χαίρεσθε, εν ακμαιότητι πνευματικών και σωματικών δυνάμεων, για έτη πολλά, την Αρχιεροσύνη σας και να ευοδούνται, κατά Χριστόν, όλα τα ευγενικά και χριστοφιλή οράματά Σας».

Ακολούθως, ο Σεβ. Ποιμενάρχης της κατά Σέρρας και Νιγρίταν Εκκλησίας κ. Θεολόγος, αφού ευχαρίστησε τον Σεβ. κ. Κυριακό για τους καλούς του λόγους, αναφέρθηκε στους εγκαρδίους, από  40 και πλέον ετών, πνευματικούς δεσμούς, που τον  συνδέουν με την Σιωνίτιδα Εκκλησία, την μητέρα όλων των  Εκκλησιών του Χριστού, το λίκνο και την κοιτίδα της χριστιανικής μας πίστεως, καθώς και με όλους τους Αγιοταφίτας πατέρας, οι οποίοι, όπως εσημείωσε, υπό την σοφή και αγία οιακοστροφία του Μακ. Πατριάρχου Ιεροσολύμων κ. Θεοφίλου, επιτελούν ένα σπουδαίο και άγιο έργο στην Αγία Γη, ως φύλακες της αμωμήτου ορθοδόξου πίστεώς μας και των ιερών Προσκυνημάτων, φρυκτωροί του οικουμενικού ελληνοχριστιανικού πνεύματος και πολιτισμού, αλλά και πνευματικοί πατέρες και προστάτες του αραβορθοδόξου ποιμνίου τους.

Στη συνέχεια, αναπτύχθηκε μία εποικοδομητική συζήτηση, σε κλίμα ιδιαιτέρως εγκάρδιο, με κεντρικό άξονα αναφοράς το γενικό θέμα της κατασκηνωτικής περιόδου: «Το Μυστήριο της Εκκλησίας».

Ο Σεβασμιώτατος επαίνεσε τα παιδιά για την παρουσία τους στην μεγάλη αγκαλιά της Εκκλησίας, προτρέποντάς τα να χαρούν την αναστροφή των ημερών και όσα πνευματικά και ωφέλιμα προσφέρει η ζωή της κατασκηνώσεως.

Δεν παρέλειψε ο Σεβασμιώτατος, να συμβουλεύσει τα παιδιά να αγαπούν τον Χριστό, τον μόνο Σωτήρα και αληθινό μας φίλο, να πορεύονται στη ζωή με πνευματικό προγραμματισμό και οδηγό την αθάνατη αλήθειά Του και να αγωνίζονται με σθένος και πίστη ενάντια σε ότι αποϊεροποιεί, ασχημίζει και ευτελίζει τον άνθρωπο.

Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε θερμώς τα άξια στελέχη της Κατασκηνώσεως της τοπικής Εκκλησίας, τον αρχηγό, υπαρχηγό, ομαδάρχες, στελέχη, που υπό την εμπνευσμένη καθοδήγηση  του πανοσιολ. Αρχιμανδρίτου π. Νικήτα Χαλέμη, Υπευθύνου του Γραφείου Νεότητος της Σερραϊκής Εκκλησίας και των  καλών συνεργατών του Γραφείου, επιτελούν ένα ωραίο έργο στον τομέα της νεότητος.

Ευχαρίστησε επίσης τους γονείς, που εμπιστεύονται τα παιδιά τους στην στοργική αγκαλιά της μητέρας Εκκλησίας και όλους εκείνους, κληρικούς και λαϊκούς συνεργάτες και αδελφούς, που στηρίζουν τόσο συγκινητικά το νεανικό αυτό έργο.

Λόγους ευγνωμοσύνης απήθυνε ο Σεβασμιώτατος και προς τους χορηγούς της Κατασκηνώσεως,  που έμπρακτα και αρχοντικά στηρίζουν το τόσο ωραίο αυτό έργο.

Οι κατασκηνωτές με την σειρά τους, μέσα σε κλίμα απλότητος και χαράς, τραγούδησαν με ζωντάνια και παλμό νεανικά χριστιανικά τραγούδια, επιτυγχάνοντας έτσι να μεταδώσουν στους παρισταμένους μία γεύση της κατασκηνωτικής ζωής.

Τέλος, οι Σεβ. Αρχιερείς ευλόγησαν πατρικώς την «χρυσή ελπίδα» της Εκκλησίας και του Έθνους, ευχήθηκαν καλή διαμονή στην Κατασκήνωση και καλό υπόλοιπο καλοκαιριού.

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Νίκος Παπαθανάσης: Με ψηφιακά μέσα ο εντοπισμός της αυθαίρετης δόμησης

Την τεχνολογία ενεργοποιεί το ελληνικό Δημόσιο στη μάχη για τον εντοπισμό και τον έλεγχο της αυθαίρετης δόμησης σύμφωνα με τον υφυπουργό Νίκο Παπαθανάση. Σε αυτό...

Νίκη Κεραμέως: Επέκταση της άδειας μητρότητας και σε ακόμα περισσότερους κλάδους

Ένας από τους βασικούς στόχους της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η προστασία της μητρότητας αναφέρει η Νίκη Κεραμέως Υπουργός Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης. Με...

Κώστας Τσιάρας: Η κυβέρνηση επενδύει στους νέους αγρότες

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας & ο αρμόδιος Υφυπουργός, Διονύσης Σταμενίτης σε συνεργασία με τον Γενικό Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών,...

Ο Ζελένσκι στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, 83 χρόνια από την Πράξη Ανακήρυξης...

Γράφει ο Νότης Μαριάς, Καθηγητής Θεσμών της ΕΕ στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, πρώην Ευρωβουλευτής, [email protected] Συνεδρίασε στην Ουάσιγκτον από 9-11 Ιουλίου 2024 η Σύνοδος Κορυφής του...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Στο Μητρούσι «Μαύρος σκώρος» βγάζει εκτός τους ορυζώνες

Αδηφάγος μαύρος σκώρος βγάζει εκτός ορυζώνες στις Σέρρες σε 3.000 στρέμματα λέει η είδηση που πέρασε στο χθεσινό Αγρότοπο Ως προς την περιοχή των Σερρών...

Κώστας Καρπουχτσής: Κατάφορη αδικία υπέστη ο Δήμος Εμμανουήλ Παππά

«Μπορεί την επικαιρότητα να την απασχολεί η εσωστρέφεια, αλλά τον τόπο μας τον απασχολεί πρωτίστως η αδικία και η υποχρηματοδότηση. Μπορεί να χάθηκε η βουλευτική...

Στις Σέρρες το 3ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Αντισφαίρισης

Με την συνδιοργάνωση του Δήμου Σερρών και της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, ο Σύλλογος Αντισφαίρισης Σερρών πραγματοποιεί στις Σέρρες, το 3ο Πανελλήνιο πρωτάθλημα αντισφαίρισης Ε1...

Συνέχισε να διαβάζεις