Βασίλη που έχει άδικο η Λιάνα που μα λέει πως περάσαμε από την Καπετάν Γιώτη στον Κάπτεν ...Αμέρικα;

Από τα 14 ξεκινούν πλέον οι νέοι το αλκοόλ και την κάνναβη- Μεγάλο κενό στις υπηρεσίες απεξάρτησης

Μοιράσου το...

Αποκαλυπτικά στοιχεία από το Πρόγραμμα Εναλλακτικής Θεραπείας ΑΡΓΩ

Από τα 14 τους χρόνια ξεκινούν πλέον οι νέοι το αλκοόλ και την κάνναβη σύμφωνα με το Πρόγραμμα Εναλλακτικής Θεραπείας ΑΡΓΩ.

Όπως τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος της θεραπευτικής ομάδας του προγράμματος Όλγα Κεχαγιά, στο πρόγραμμα παρέμβασης προσέρχονται νέοι και νέες με μέσο όρο ηλικίας τα 17,5 χρόνια και με ηλικία έναρξης χρήσης ουσιών, όπως αλκοόλ και κάνναβη τα 14.

«Οι ωφελούμενοι έφηβοι στο πρόγραμμα που ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2021 ήταν 14 για εκείνη τη χρονιά, 59 για το 2022 και μέχρι στιγμής φέτος, οι ωφελούμενοι είναι 37», διευκρίνισε, παρατηρώντας ότι αυξάνονται οι ανάγκες για συμβουλευτική από γονείς.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε έφηβους και νεαρούς ενήλικες (12 – 21 ετών) με προβληματική χρήση ουσιών ή εξαρτητικών συμπεριφορών καθώς και τις οικογένειές τους και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, εξατομικευμένη θεραπευτική παρέμβαση και συμβουλευτική και ψυχοκοινωνική υποστήριξη για μείωση και διακοπή της χρήσης ουσιών ή εξαρτητικών συμπεριφορών.

Μεγάλο κενό στις υπηρεσίες απεξάρτησης

«Το πρόγραμμα παρέμβασης για έφηβους και νέους με προβληματική χρήση νόμιμων και παράνομων ουσιών και εξαρτητικών συμπεριφορών, ήρθε κατά τη γνώμη μας να συμπληρώσει ένα μεγάλο κενό που υπήρχε στις υπηρεσίες απεξάρτησης της πόλης ως προς τον εφηβικό και νεανικό πληθυσμό και τις νέες μορφές εξάρτησης, κλείνοντας ένα μεγάλο κεφάλαιο μιας αρνητικής συνθήκης για την πόλη της Θεσσαλονίκης.

Η πόλη να έχει ανεπτυγμένες σειρά προτάσεων υποστήριξης και θεραπείας για ενήλικες εξαρτημένους, αλλά να αδυνατεί να λειτουργήσει και να προσφέρει υπηρεσίες για έφηβους και νέους, πλην του Προγράμματος Εφήβων ΑΝΑΔΥΣΗ του ΚΕΘΕΑ που και αυτό υπάρχει, λειτουργεί και επιβιώνει “διά πυρός και σιδήρου”», τόνισε από την πλευρά του, στην εισήγησή του στην ημερίδα, ο επιστημονικά υπεύθυνος του ΠΕΘΕΑ ΑΡΓΩ Στέλιος Γκιουζέπας.

Σχολίασε, μάλιστα, πως όταν απουσιάζουν τέτοιου είδους υπηρεσίες από δημόσιους και αναγνωρισμένους επίσημα θεραπευτικούς φορείς, «το κενό των υπηρεσιών που δημιουργείται έρχεται να καλύψει η κακώς εννοούμενη, προβληματική και παράνομη ιδιωτική πρωτοβουλία, τα περίφημα treatment, που ανθούν στην πόλη της Θεσσαλονίκης και που μετά τον ενήλικο πληθυσμό “άνοιξαν” τις πόρτες τους και στον εφηβικό και νεανικό πληθυσμό “προσφέροντας” αμφιβόλου έως και κακίστης μορφής υπηρεσίες και εμπειρίες απεξάρτησης».

Ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες-χρήστες ουσιών

Κάνναβη και χάπια -κυρίως ένα συγκεκριμένο ψυχιατρικό-νευρολογικό φάρμακο– είναι ιδιαίτερα διαδεδομένα στους ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες, οι οποίοι διαβιούν σε αστεγία ή επισφάλεια και είναι χρήστες ουσιών, όπως προκύπτει από στοιχεία της κοινωνικής μη κυβερνητικής οργάνωσης ΑΡΣΙΣ.

Τα στοιχεία αυτά θα παρουσιάσει στην ημερίδα η Ιωάννα Συμεωνίδου, , που δραστηριοποιείται από το 2017 με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ.

«Από το 2017 έως το 2021 είχαμε κυρίως ανήλικους χρήστες από το Μαρόκο, την Αλγερία και το Αφγανιστάν, οι οποίοι κινούνταν σε διάφορες περιοχές του κέντρου της Θεσσαλονίκης και έκαναν χρήση κάνναβης και χαπιών.

Από το 2021 και μετά διαπιστώσαμε αύξηση των ανήλικων αγοριών- χρηστών από το Αφγανιστάν και γενικότερα, δυσκολία παραμονής στις δομές προστασίας λόγω της χρήσης», ανέφερε η Ιωάννα Συμεωνίδου, ψυχολόγος και υπεύθυνη παιδικής προστασίας- Streetworker της ομάδας της ΑΡΣΙΣ.

Όσο για το πώς προμηθεύονται τις ουσίες, η κυρία Συμεωνίδου αναφέρει ότι κάποια ανήλικα αγόρια εκδίδονται (sex working), αν και τα ίδια δύσκολα το παραδέχονται στους streetworkers που τα προσεγγίζουν ή κάνουν διακίνηση ουσιών.

Ελληνικές δωρεάν εφαρμογές κινητών που απωθούν τα κουνούπια μέσω του ήχου

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μοιράσου το...

Exit mobile version