22/07/2024
27 C
Serres

Απόστολος Ντόλκος: Συζητήσαμε, διαπληκτιστήκαμε, κάναμε ερωτήσεις, πήραμε απαντήσεις…

Array

«Ουσιαστικά μια σούμα των δύο τελευταίων συμβουλίων στο Δημοτικό Συμβούλιο της Βισαλτίας. Μετά από τις πολλές μας πιέσεις για το θέμα του ΕΚΑΒ, επιτέλους ο αρμόδιος του ΕΚΑΒ για την περιοχή μας (4η ΥΠΕ) ήρθε στο συμβούλιο για να μας δώσει εξηγήσεις.

Συζητήσαμε για πολλή ώρα, διαπληκτιστήκαμε, κάναμε ερωτήσεις, πήραμε απαντήσεις.

Δεν έχουν σημασία τα διαδικαστικά και τα γραφειοκρατικά, γι’ αυτό και θα σας τα πω εν ολίγοις.

dei gaia e vima (1)

Αυτά που μας είπε ο Διοικητής της ΥΠΕ εγώ αρνούμαι να τα πιστέψω όλα.

Ένιωσα ότι παίζαμε πινγκ πονγκ με το μπαλάκι των ευθυνών.

Όμως αν ερχόταν νωρίτερα, αν υπήρχε καλύτερη συνεννόηση και συνεργασία, θα μπορούσαν να γίνουν πράγματα από την πρώτη στιγμή ούτως ώστε το θέμα να είχε ήδη λυθεί.


Το θέμα φτάνει σε υψηλά πολιτικά και κομματικά σκαλοπάτια, οπότε ας κρίνει ο καθένας ποιος μπορεί να οφείλεται για την ολιγωρία.

Φυσικά ισχύει αυτό που είχαμε πει για τις κινητοποιήσεις.

Στο συμβούλιο της Δευτέρας πήραμε μια τελευταία υπόσχεση, μια τελευταία 10ήμερη προθεσμία. Αν το θέμα δεν λυθεί ή έστω δεν δρομολογηθεί, η παράταξη μας θα βγει στους δρόμους κι όποιος θέλει ας ακολουθήσει.

Κάναμε μια συζήτηση για τα νεκροταφεία. Πρώτον, μερικά εξ αυτών είναι πολύ βρώμικα και απεριποίητα (θα τολμήσω να πω ότι μέρος της ευθύνης έχουν και οι πολίτες).


Δεύτερον, στα νεκροταφεία κάποιων χωριών δημιουργείται χωροταξικό πρόβλημα. Με λίγα λόγια δεν υπάρχει χώρος για νέους τάφους. Τι γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις;

Προφανώς και πρέπει να γίνουν εκταφές.

Στον δικό μας Δήμο υπάρχει το περιθώριο των 7 χρόνων αν θυμάμαι καλά. Επειδή το θέμα είναι λεπτό, όλοι κάνουμε τα στραβά μάτια. Σε χωριά που δεν υπάρχει αυτό το πρόβλημα δεν πιέζουμε καταστάσεις. Ούτε στις περιπτώσεις που γονείς έχασαν τα παιδιά τους σε νεαρή ηλικία. Αλλά στα νεκροταφεία που έχουν πρόβλημα θα έπρεπε να είμαστε λιγότερο ελαστικοί. Δεν γίνεται να μην έχει ο άλλος να θάψει τον άνθρωπο του, επειδή κάποιοι αρνούνται να βγάλουν τους νεκρούς τους μετά από 40 χρόνια. Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση που ούτε οι πολίτες είναι συνεργάσιμοι, ούτε ο Δήμος είναι διατεθειμένος να επιβάλει πρόστιμα στους ξεροκέφαλους. Ελπίζω να μην γίνουμε μάρτυρες τριτοκοσμικών εικόνων το επόμενο διάστημα.

Το ζήτημα της αποχέτευσης και της ύδρευσης στην Νιγρίτα και στην Τερπνή θα μας ταλαιπωρήσει μάλλον για χρόνια. Ο εργολάβος είναι ήδη εκτός προθεσμιών. Ζήτησε παράταση μέχρι τον Σεπτέμβριο και την πήρε. Και απ’ ότι ακούσαμε και από τους αρμόδιους, θα χρειαστεί σίγουρα και άλλη παράταση.

Η δικιά μου άποψη είναι ότι οι ανάδοχοι των έργων πρέπει να τιμούν το συμβόλαιο τους. Στο 99% των περιπτώσεων ζητούνε παράταση κυρίως λόγω κάποιων “απρόβλεπτων”, ή λόγω καιρού κτλ.

Η πραγματικότητα είναι όμως ότι οι ανάδοχοι προκειμένου να “χτυπήσουν” ένα έργο ρίχνουν την προσφορά τους πολύ χαμηλά, κυρίως επειδή σκοπεύουν να κάνουν εκπτώσεις στο προσωπικό που θα χρησιμοποιήσουν, στους χρόνους αποπεράτωσης των έργων κτλ.

Όταν τελειώνει η προθεσμία για να ολοκληρωθεί το έργο ζητούν παράταση, άρα δεν επιβαρύνονται θεωρητικά με επιπλέον κόστος, όμως το έργο καθυστερεί.

Το θέμα είναι ότι κάποια άλλη εταιρεία που έκανε πρόταση και έχασε το έργο, υπολογίζοντας να βγει η δουλειά εντός προθεσμίας είχε κάνει μια Χ πρόταση, η οποία όμως απορρίφθηκε ως υψηλότερη, όμως ενδεχομένως η εταιρεία αυτή να μην ζητούσε προθεσμία γιατί είχε σκοπό να βγάλει την δουλειά στην ώρα της! Αυτήν είναι η γενική εικόνα στα δημόσια έργα.

Δηλαδή μπορεί η Α εταιρεία να έχει υπολογίσει ότι θα πρέπει να δώσει συνολικά 300 μεροκάματα μέσα στην προθεσμία για να βγει το έργο, ενώ ο Β έκανε μια πρόταση υπολογίζοντας 200.

Ο Β σαν φτηνότερος θα πάρει αυτός την πρόταση, όμως αν προχωρήσουμε σε παράταση, εν τέλει θα αναγκαστεί να πληρώσει κι αυτός 300 μεροκάματα.

Ο Α όμως που είχε σκοπό να είναι τυπικός στις προθεσμίες και στις ρήτρες έχασε την δουλειά, ενώ ο τσαπατσούλης ανταγωνιστής την πήρε!

Δεν γνωρίζω αν αυτό το πράγμα συμβαίνει και στο συγκεκριμένο έργο. Ενδεχομένως ναι, ενδεχομένως όχι.

Όμως το αποτέλεσμα μετράει και το αποτέλεσμα είναι ότι η Νιγρίτα και η Τερπνή θα παραμείνουν μέσα στις τρύπες και στην σκόνη για πολύ καιρό ακόμα.

Δεν θέλω να πω περισσότερα.

Ψηφίσαμε έργα και επιχορηγήσεις, όπως και κάθε φορά.

Τίποτα όμως δεν βλέπουμε να υλοποιείται.

Ίσως κάποια άλλη φορά γίνω πιο αναλυτικός.

Τώρα νομίζω ότι το δράμα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος βαραίνει τις καρδιές όλων μας.

Βλέποντας όλη αυτή την καταστροφή, πώς να έχεις όρεξη να ασχοληθείς με κάτι άλλο.

Δεν θέλω να μιλήσω ακόμα για αυτό το θέμα.

Κάθε μέρα βγαίνουν και άλλα στοιχεία.

Μετά από 7-10 μέρες θα είναι πιο καθαρό το τοπίο των ευθυνών.

Αλλά ουαί και αλίμονο αν την πληρώσει μόνο αυτός ο σταθμάρχης.

Τα κανάλια βρήκαν το εξιλαστήριο θύμα, αλλά ο κόσμος είναι αγανακτισμένος.

Αν δεν φτάσει επιτέλους το μαχαίρι στο κόκκαλο, ο κόσμος δεν θα το συγχωρέσει. Ελπίζω να τιμωρηθούν όλοι οι υπεύθυνοι για αυτό το τραγικό συμβάν. Κρατικοί λειτουργοί, αξιωματούχοι, πολιτικοί.

Ξέρετε όλοι ότι το κράτος είναι σάπιο, γιατί μας συμφέρει να είναι σάπιο.

Δεν θα συνέφερε σε πολλούς να έχουμε ένα κράτος που να λειτουργεί σαν το γερμανικό, το ελβετικό, το νορβηγικό ή το γιαπωνέζικο.

Ως πότε θα ανεχόμαστε να ζούμε σε μια μπανανία;»

Αυτό αναρωτιέται ο Δημοτικός Σύμβουλος της αντιπολίτευσης Απόστολος Ντόλκος

Όχι δεν ξέρω ούτε σε πια παράταξη ανήκει , ούτε τι θα κάνει στις επόμενες εκλογές

Μας αρέσει όμως που τα λέει έξω από τα δόντια και εν …θερμώ!

Σωστά;

Για τη Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας τρία έργα από το ΔΗΠΕΘΕ Σερρών

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Ανάγκες για αίμα στο Νοσοκομείο Σερρών

Ενημερώνουμε ότι υπάρχει μεγάλη έλλειψη στην ομάδα αίματος Α (-) στην ομάδα αίματος 0 (-) και στην ομάδα αίματος Β (-). Κάνουμε έκκληση για...

Αναβλήθηκε το 1ο Αντάμωμα Σκουταριανών και Φίλων

Το 1ο Αντάμωμα Σκουταριανών και Φίλων που ήταν προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί το Σάββατο 20 Ιουλίου 2024, αναβάληθηκε λόγω του αιφνίδιου θανάτου του 49χρονου Στέφανου...

Βαγγέλης Παπαμιχάλης: Δεν ανεχόμαστε την υποβάθμιση του νοσοκομείου Σερρών

Σε τέτοια αποπνικτική ατμόσφαιρα, με την θερμοκρασία να φτάνει στους 36ο βαθμούς κελσίου πολύ λίγοι περίμεναν εκατοντάδες Σσερραίους να συμμετέχουν στην κινητοποίηση που διοργάνωσε...

Στο Νέο Σούλι πέτυχε το 15ο φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών

Μια βραδιά γεμάτη συγκίνηση, θαυμασμό και περηφάνεια πέρασαν το βράδυ της Τρίτης, παραμονή της εορτής της Αγίας Μαρίνας, όσοι βρέθηκαν στην πλατεία του Νέου...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Χρήστος Σταϊκούρας: 518.865.020 ευρώ για 4 νέα σιδηροδρομικά έργα

Η Ελλάδα προχωρά σταθερά στην ανάταξη και αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου, στη βάση ολοκληρωμένου επενδυτικού σχεδίου για αειφορικές και ανθεκτικές υποδομές. Σημαντικό βήμα αποτελεί η...

Βασίλης Τερζής: Η μισή αλήθεια είναι ένα ολόκληρο ψέμα

Η μισή αλήθεια είναι ένα ολόκληρο ψέμα, πολύ χρήσιμα και τα δύο «όταν χρειάζονται δέκα γνωστικοί για να βγάλουν από το πηγάδι κάτι που...

Υδροπλάνα πάνω από τις Σποράδες και τη Σκύρο για τις παρθενικές τους πτήσεις!

Πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες πτήσεις για τα υδροπλάνα της Hellenic Seaplanes προσεγγίζοντας τα λιμάνια σε Σκόπελο, Αλόννησο καθώς και το νησί της Σκύρου. Το πρόγραμμα...

Συνέχισε να διαβάζεις