31/03/2023
21.5 C
Serres

Απόστολος Ντόλκος: Συζητήσαμε, διαπληκτιστήκαμε, κάναμε ερωτήσεις, πήραμε απαντήσεις…

«Ουσιαστικά μια σούμα των δύο τελευταίων συμβουλίων στο Δημοτικό Συμβούλιο της Βισαλτίας. Μετά από τις πολλές μας πιέσεις για το θέμα του ΕΚΑΒ, επιτέλους ο αρμόδιος του ΕΚΑΒ για την περιοχή μας (4η ΥΠΕ) ήρθε στο συμβούλιο για να μας δώσει εξηγήσεις.

Συζητήσαμε για πολλή ώρα, διαπληκτιστήκαμε, κάναμε ερωτήσεις, πήραμε απαντήσεις.

Δεν έχουν σημασία τα διαδικαστικά και τα γραφειοκρατικά, γι’ αυτό και θα σας τα πω εν ολίγοις.

Lavera

Αυτά που μας είπε ο Διοικητής της ΥΠΕ εγώ αρνούμαι να τα πιστέψω όλα.

Ένιωσα ότι παίζαμε πινγκ πονγκ με το μπαλάκι των ευθυνών.

Όμως αν ερχόταν νωρίτερα, αν υπήρχε καλύτερη συνεννόηση και συνεργασία, θα μπορούσαν να γίνουν πράγματα από την πρώτη στιγμή ούτως ώστε το θέμα να είχε ήδη λυθεί.


Το θέμα φτάνει σε υψηλά πολιτικά και κομματικά σκαλοπάτια, οπότε ας κρίνει ο καθένας ποιος μπορεί να οφείλεται για την ολιγωρία.

Φυσικά ισχύει αυτό που είχαμε πει για τις κινητοποιήσεις.

Στο συμβούλιο της Δευτέρας πήραμε μια τελευταία υπόσχεση, μια τελευταία 10ήμερη προθεσμία. Αν το θέμα δεν λυθεί ή έστω δεν δρομολογηθεί, η παράταξη μας θα βγει στους δρόμους κι όποιος θέλει ας ακολουθήσει.

Κάναμε μια συζήτηση για τα νεκροταφεία. Πρώτον, μερικά εξ αυτών είναι πολύ βρώμικα και απεριποίητα (θα τολμήσω να πω ότι μέρος της ευθύνης έχουν και οι πολίτες).


Δεύτερον, στα νεκροταφεία κάποιων χωριών δημιουργείται χωροταξικό πρόβλημα. Με λίγα λόγια δεν υπάρχει χώρος για νέους τάφους. Τι γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις;

Προφανώς και πρέπει να γίνουν εκταφές.

Στον δικό μας Δήμο υπάρχει το περιθώριο των 7 χρόνων αν θυμάμαι καλά. Επειδή το θέμα είναι λεπτό, όλοι κάνουμε τα στραβά μάτια. Σε χωριά που δεν υπάρχει αυτό το πρόβλημα δεν πιέζουμε καταστάσεις. Ούτε στις περιπτώσεις που γονείς έχασαν τα παιδιά τους σε νεαρή ηλικία. Αλλά στα νεκροταφεία που έχουν πρόβλημα θα έπρεπε να είμαστε λιγότερο ελαστικοί. Δεν γίνεται να μην έχει ο άλλος να θάψει τον άνθρωπο του, επειδή κάποιοι αρνούνται να βγάλουν τους νεκρούς τους μετά από 40 χρόνια. Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση που ούτε οι πολίτες είναι συνεργάσιμοι, ούτε ο Δήμος είναι διατεθειμένος να επιβάλει πρόστιμα στους ξεροκέφαλους. Ελπίζω να μην γίνουμε μάρτυρες τριτοκοσμικών εικόνων το επόμενο διάστημα.

Το ζήτημα της αποχέτευσης και της ύδρευσης στην Νιγρίτα και στην Τερπνή θα μας ταλαιπωρήσει μάλλον για χρόνια. Ο εργολάβος είναι ήδη εκτός προθεσμιών. Ζήτησε παράταση μέχρι τον Σεπτέμβριο και την πήρε. Και απ’ ότι ακούσαμε και από τους αρμόδιους, θα χρειαστεί σίγουρα και άλλη παράταση.

Η δικιά μου άποψη είναι ότι οι ανάδοχοι των έργων πρέπει να τιμούν το συμβόλαιο τους. Στο 99% των περιπτώσεων ζητούνε παράταση κυρίως λόγω κάποιων “απρόβλεπτων”, ή λόγω καιρού κτλ.

Η πραγματικότητα είναι όμως ότι οι ανάδοχοι προκειμένου να “χτυπήσουν” ένα έργο ρίχνουν την προσφορά τους πολύ χαμηλά, κυρίως επειδή σκοπεύουν να κάνουν εκπτώσεις στο προσωπικό που θα χρησιμοποιήσουν, στους χρόνους αποπεράτωσης των έργων κτλ.

Όταν τελειώνει η προθεσμία για να ολοκληρωθεί το έργο ζητούν παράταση, άρα δεν επιβαρύνονται θεωρητικά με επιπλέον κόστος, όμως το έργο καθυστερεί.

Το θέμα είναι ότι κάποια άλλη εταιρεία που έκανε πρόταση και έχασε το έργο, υπολογίζοντας να βγει η δουλειά εντός προθεσμίας είχε κάνει μια Χ πρόταση, η οποία όμως απορρίφθηκε ως υψηλότερη, όμως ενδεχομένως η εταιρεία αυτή να μην ζητούσε προθεσμία γιατί είχε σκοπό να βγάλει την δουλειά στην ώρα της! Αυτήν είναι η γενική εικόνα στα δημόσια έργα.

Δηλαδή μπορεί η Α εταιρεία να έχει υπολογίσει ότι θα πρέπει να δώσει συνολικά 300 μεροκάματα μέσα στην προθεσμία για να βγει το έργο, ενώ ο Β έκανε μια πρόταση υπολογίζοντας 200.

Ο Β σαν φτηνότερος θα πάρει αυτός την πρόταση, όμως αν προχωρήσουμε σε παράταση, εν τέλει θα αναγκαστεί να πληρώσει κι αυτός 300 μεροκάματα.

Ο Α όμως που είχε σκοπό να είναι τυπικός στις προθεσμίες και στις ρήτρες έχασε την δουλειά, ενώ ο τσαπατσούλης ανταγωνιστής την πήρε!

Δεν γνωρίζω αν αυτό το πράγμα συμβαίνει και στο συγκεκριμένο έργο. Ενδεχομένως ναι, ενδεχομένως όχι.

Όμως το αποτέλεσμα μετράει και το αποτέλεσμα είναι ότι η Νιγρίτα και η Τερπνή θα παραμείνουν μέσα στις τρύπες και στην σκόνη για πολύ καιρό ακόμα.

Δεν θέλω να πω περισσότερα.

Ψηφίσαμε έργα και επιχορηγήσεις, όπως και κάθε φορά.

Τίποτα όμως δεν βλέπουμε να υλοποιείται.

Ίσως κάποια άλλη φορά γίνω πιο αναλυτικός.

Τώρα νομίζω ότι το δράμα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος βαραίνει τις καρδιές όλων μας.

Βλέποντας όλη αυτή την καταστροφή, πώς να έχεις όρεξη να ασχοληθείς με κάτι άλλο.

Δεν θέλω να μιλήσω ακόμα για αυτό το θέμα.

Κάθε μέρα βγαίνουν και άλλα στοιχεία.

Μετά από 7-10 μέρες θα είναι πιο καθαρό το τοπίο των ευθυνών.

Αλλά ουαί και αλίμονο αν την πληρώσει μόνο αυτός ο σταθμάρχης.

Τα κανάλια βρήκαν το εξιλαστήριο θύμα, αλλά ο κόσμος είναι αγανακτισμένος.

Αν δεν φτάσει επιτέλους το μαχαίρι στο κόκκαλο, ο κόσμος δεν θα το συγχωρέσει. Ελπίζω να τιμωρηθούν όλοι οι υπεύθυνοι για αυτό το τραγικό συμβάν. Κρατικοί λειτουργοί, αξιωματούχοι, πολιτικοί.

Ξέρετε όλοι ότι το κράτος είναι σάπιο, γιατί μας συμφέρει να είναι σάπιο.

Δεν θα συνέφερε σε πολλούς να έχουμε ένα κράτος που να λειτουργεί σαν το γερμανικό, το ελβετικό, το νορβηγικό ή το γιαπωνέζικο.

Ως πότε θα ανεχόμαστε να ζούμε σε μια μπανανία;»

Αυτό αναρωτιέται ο Δημοτικός Σύμβουλος της αντιπολίτευσης Απόστολος Ντόλκος

Όχι δεν ξέρω ούτε σε πια παράταξη ανήκει , ούτε τι θα κάνει στις επόμενες εκλογές

Μας αρέσει όμως που τα λέει έξω από τα δόντια και εν …θερμώ!

Σωστά;

Για τη Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας τρία έργα από το ΔΗΠΕΘΕ Σερρών

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

«Εδώ που αναστήθηκε ο Χριστός μας»: Ο Nίκος Oικονομόπουλος βρέθηκε στον Πανάγιο Τάφο...

Ο Νίκος Οικονομόπουλος έχει ξεκαθαρίσει πολλές φορές πως πιστεύει στον Θεό. Μάλιστα πρόσφατα ο γνωστός τραγουδιστής ταξίδεψε στα Ιεροσόλυμα και μοιράστηκε με τους ακολούθους...

To «ξέσπασμα» του Δημήτρη Ουγγαρέζου για το όνομα της κόρης της Μαίρης Συνατσάκη:...

Η Μαίρη Συνατσάκη βιώνει τις πιο όμορφες στιγμές της ζωής της, καθώς απολαμβάνει την απόλυτη ευτυχία στο πλευρό της κόρης της και του συντρόφου...

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ ΔΙΠΑΕ, Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής – Ένωση Αγροτών

Στην Πανεπιστημιούπολη Σερρών υπογράφηκε στις 29 Μαρτίου «Mνημόνιο Συνεργασίας», μεταξύ του «Τμήματος Οικονομικών Επιστημών, του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος», του «Ομίλου Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης...

Τα ζώδια που ζητούν συμβουλές, αλλά στο τέλος δεν τις ακολουθούν

Ό,τι και να τους πεις, από το ένα αφτί θα μπει και από το άλλο θα βγει Τα ζώδια αυτά θα έρθουν τρέχοντας σε σένα...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Τέσσερις διατροφικές συμβουλές για να φτάσετε τα 100

Διάφοροι παράγοντες φαίνεται ότι επηρεάζουν το προσδόκιμο ζωής. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα γονίδια προβλέπουν κατά 25% περίπου τη διάρκεια ζωής ενός ατόμου, με τη...

Από σήμερα στο Αυτοκινητοδρόμιο: Overdrive Lap Battle 2023 Season Opening

Ανοίγει σήμερα Παρασκευή και το ερχόμενο Σαββατοκύριακο 1-2/4 στο Αυτοκινητοδρόμιο η αθλητική περίοδος για το 2023 του Overdrive Lap Battle, θεσμού καταξιωμένου και ίσως...

Χαρούμενα νέα για τον Μουζουράκη: Ανεβαίνει τα σκαλιά της εκκλησίας και γίνεται πατέρας – Η αναγγελία του γάμου

Ο Πάνος Μουζουράκης και η σύντροφος του Μαριλού, πλέουν σε πελάγη ευτυχίας αφού σε λίγους μήνες θα γίνουν γονείς και θα ανέβουν τα σκαλιά...

Συνέχισε να διαβάζεις