21/04/2024
10.4 C
Serres

Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος: Σημαντικά οφέλη για την οικονομία από την ίδρυση Μη κρατικών πανεπιστημίων

Array

Για τα οφέλη, αλλά και για το διττό ρόλο του νομοσχεδίου για την ίδρυση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, πανεπιστημίων, μίλησε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλλιας, σε συνέχεια σχετικής απόφασης της Κεντρικής Διοίκησης του ΟΕΕ.


Όπως είπε, το νομοσχέδιο στοχεύει τόσο στην ενίσχυση της εξωστρέφειας των δημόσιων πανεπιστημίων, όσο και στην ίδρυση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, πανεπιστημίων.

Από τη μία πλευρά, ο εκσυγχρονισμός του δημόσιου πανεπιστημίου και η στήριξή του με επιπλέον χρηματοδότηση πρέπει να αποτελέσει το κύριο μέλημα της πολιτείας. Ιδιαίτερα, των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της περιφέρειας.


Από την άλλη πλευρά, η μεταρρύθμιση της ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων έρχεται να καλύψει μία χρόνια στρέβλωση του εκπαιδευτικού συστήματος.

Ο πρόεδρος του ΟΕΕ, μεταφέροντας την απόφαση της Κεντρικής Διοίκησης του ΟΕΕ, ανέφερε ότι, υπό συγκεκριμένες και ιδιαιτέρως αυστηρές προδιαγραφές, η ίδρυσή τους θα έχει σημαντικά οφέλη για την οικονομία και την κοινωνία, χωρίς να περιορίζεται ο ρόλος των δημόσιων ιδρυμάτων εκπαίδευσης.

procredit bank serres epimelitirio


Τα πέντε βασικά οφέλη είναι:

  1. Θα αποφευχθεί η φυγή των νέων, με σημαντικά οφέλη τόσο για τον οικογενειακό προϋπολογισμό, όσο και για το σύνολο της οικονομίας.
  2. Οι απόφοιτοι αυτών των ιδρυμάτων θα δραστηριοποιηθούν στη χώρα και θα παράγουν προστιθέμενη αξία, που σε άλλες περιπτώσεις θα στελέχωναν το εργατικό δυναμικό άλλων χωρών.
  3. Θα προκύψει σημαντική εξέλιξη για τις δημογραφικές εξελίξεις, με προσέλκυση ξένων φοιτητών, που ενδέχεται να μείνουν μόνιμα στη χώρα μετά, αλλά και με αντιστροφή της φυγής των νέων για σπουδές στο εξωτερικό.
  4. Θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας για διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό, με παράλληλη προσέλκυση υψηλά καταρτισμένου εργατικού δυναμικού, που αυτή τη στιγμή δραστηριοποιείται στο εξωτερικό.
  5. Οι δαπάνες διαβίωσης των ξένων φοιτητών, αλλά και των εγχώριων, που σε διαφορετική περίπτωση θα είχαν πάει σε άλλη χώρα για τις σπουδές τους.

Ταυτόχρονα, η μείωση της γραφειοκρατίας των δημόσιων ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, η ενίσχυση της αυτονομίας τους, η αναβάθμιση και προστασία των υποδομών τους, ο ψηφιακός τους μετασχηματισμός και η περαιτέρω χρηματοδότησή τους για έρευνα μόνο οφέλη μπορεί να έχει, τόσο για τα ίδια τα Πανεπιστήμια, όσο και για τους φοιτητές.

Το ΟΕΕ θεωρεί ότι όλα αυτά πρέπει να λειτουργήσουν υπό το πρίσμα αυστηρών κριτηρίων, που θα εξασφαλίζουν τηςν προσέλκυση υψηλού επιπέδου πανεπιστημιακών ιδρυμάτων του εξωτερικού, με την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης να είναι αρμόδια για τον έλεγχο των προϋποθέσεων εγκατάστασης και αδειοδότησης των ξένων παραρτημάτων, για την αξιολόγηση αυτών και την πιστοποίηση των προγραμμάτων σπουδών τους.


Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του ΟΕΕ, Κωνσταντίνος Κόλλιας, «Στόχος πρέπει να είναι να αποφευχθεί η μαζική φυγή των νέων για σπουδές στο εξωτερικό αλλά και να αποτελέσει η Ελλάδα μέρος της παγκόσμιας ζήτησης για πανεπιστημιακές σπουδές.


Η συνύπαρξη δημόσιων και μη κρατικών πανεπιστημίων ωφελεί και τα δημόσια, αμβλύνει σημαντικά τις ανισότητες και ενισχύει τον ανταγωνισμό.

Ο μη κερδοσκοπικός τους χαρακτήρας, στα πρότυπα σημαντικών ιδρυμάτων του εξωτερικού, σηματοδοτεί τη συνεχή τροφοδότηση της έρευνας και της καινοτομίας, με σημαντικά οφέλη και για τα δημόσια πανεπιστήμια, μέσω των συνεργασιών με ιδρύματα παγκόσμιας αναγνωρισιμότητας».

Ο Δήμος Νέας Ζίχνης στο πλάι των Σερραίων αγροτών


Π.Ε Σερρών: Έκτακτη επιδείνωση Καιρού

Δωρεά 10 νέων υπολογιστών της EN.ΕΛ.Ν.Μ.Ε στο Γυμνάσιο Σκουτάρεως!

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Νέο ενδοοικογενειακό επεισόδιο στο Ηράκλειο: Φοβήθηκαν ότι θα τους έκανε κακό ο γιος...

Ο δράστης είχε παρελθόν σε περιστατικά βίας και μάλιστα με την πρώην του σύζυγο Νέο ενδοοικογενειακό επεισόδιο καταγγέλθηκε στις αστυνομικές Αρχές, αυτή τη φορά ανάμεσα...

Καίτη Κωνσταντίνου: Μια κυρία μου είπε «μπορείτε να σκοτώσετε τον άνδρα σας γιατί...

Η ταλαντούχα ηθοποιός Καίτη Κωνσταντίνου που άφησε εποχή με τον ρόλο της Σωσώς στα «Εγκλήματα» παραχώρησε συνέντευξη στην εκπομπή «Δύο στις 10» της ΕΡΤ....

Πέθανε ο Αλέξανδρος Πέρρος, ο γνωστός ροκάς της Θεσσαλονίκης

«Έφυγε» από τη ζωή ο τραγουδιστής Αλέξανδρος Πέρρος, ο οποίος ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής στην Θεσσαλονίκη. Θλίψη έχει προκαλέσει η είδηση του θανάτου του γνωστά ροκά...

Ησαΐας Ματιάμπα: Η υπερφαγία είναι ένας δαίμονας που παλεύω να τον πολεμήσω, πυροδοτήθηκε...

Από εκεί ξεκίνησαν όλα και πήρα 20 κιλά σε μικρό χρονικό διάστημα, πρόσθεσε ο τραγουδιστής O Ησαΐας Ματιάμπα μίλησε για την υπερφαγία, με την οποία...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Θανάσης Αλευράς: Διάβασα για τη Eurovision όσο δεν έχω διαβάσει για τις Πανελλήνιες

Είχαν κάνει διδακτορικό ο Καπουτζίδης και η Κοζάκου στη Eurovision, τους μελετάμε, πρόσθεσε ο ένας από τους φετινούς παρουσιαστές του μουσικού διαγωνισμού Ο Θανάσης Αλευράς,...

Κατερίνα Γερονικολού για Γιάννη Τσιμιτσέλη: «Το θέμα των παιδιών το έχουμε αφήσει στην τύχη»

Μια αποκαλυπτική συνέντευξη παραχώρησε η Κατερίνα Γερονικολού στο περιοδικό Beaute και τη δημοσιογράφο, Δέσποινα Σαββοπούλου. Η γνωστή ηθοποιός, μεταξύ άλλων, μίλησε για την μητρότητα, αλλά...

Δύο Σερραίες στον τελικό της Microsoft Office Specialist!

Ανακοινώθηκαν την Παρασκευή 12 Απριλίου από την ACTA τα ονόματα των δύο μαθητριών  από τον Νομό Σερρών που προκρίθηκαν στους 100 καλύτερους χρήστες στην...

Συνέχισε να διαβάζεις