Βασίλη αυτή η Βουλή ήταν η καλύτερη που είχαμε ποτέ, μιας και δεν πρόλαβαν να ψηφίσουν κανένα ...νομοσχέδιο!

Ομίχλη εγκεφάλου: Γιατί οι γυναίκες στη μέση ηλικία δεν έχουν καλή μνήμη

Περίπου το 60% των γυναικών από 40 έως 50 ετών θα βιώσει ήπια αλλά ανησυχητικά προβλήματα με τη μνήμη και τις γνωσιακές λειτουργίες.

Πόσο θα πρέπει να ανησυχήσουν, πώς μπορούν να βελτιώσουν την κατάσταση.

Μήπως τον τελευταίο καιρό μπαίνετε με φόρα στην κουζίνα και ξεχνάτε τι θέλατε; Δεν μπορείτε να ανακαλέσετε αμέσως το όνομα κάποιου γνωστού σας;

Δυσκολεύστε να συγκεντρωθείτε σε μια εργασία που πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα;

Μην ανησυχείτε, δεν είστε η μόνη. Και επιπλέον μπορείτε να κάνετε κάτι γι’ αυτό.

Οι γυναίκες μετά τα 40 και πριν την ηλικία των 50 ετών παρατηρούν αρκετά συχνά ότι έχουν μικρά κενά στη μνήμη, τη συγκέντρωση και την ικανότητά τους να αφομοιώνουν νέες πληροφορίες.

Lavera

Για την κατάσταση αυτή, υπάρχουν καλά και κακά νέα.

Τα καλά είναι ότι αυτά τα προβλήματα μνήμης και γνωσιακής λειτουργίας προκαλούνται από τις φυσιολογικές ορμονικές αλλαγές στη μέση ηλικία και συγκεκριμένα κατά το στάδιο της περιεμμηνόπαυσης.

Όμως βελτιώνονται μετά την τελευταία περίοδο.

Ειδικά φάρμακα, βιταμίνες, άσκηση και υγιεινή διατροφή, μπορούν να βοηθήσουν την κατάσταση.

Τα κακά νέα είναι ότι για ορισμένες γυναίκες, τα γνωσιακά προβλήματα θα επιμείνουν.

Η περιεμμηνόπαυση ξεκινά συνήθως όταν ο μηνιαίος εμμηνορροϊκός κύκλος γίνεται ακανόνιστος και είναι μία κατάσταση που μπορεί να διαρκέσει από 3 έως και 10 χρόνια.

Οι μεγάλες διακυμάνσεις των ορμονών κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, προκαλούν κι άλλα συμπτώματα, με πιο γνωστό τις εξάψεις, τις νυχτερινές εφιδρώσεις και τις απότομες αλλαγές στη διάθεση.

Σύμφωνα με μελέτες, το 60% των γυναικών αναφέρουν μείωση της λειτουργίας της μνήμης αυτήν την περίοδο.

Αλλά παρά τις αλλαγές, η γνωσιακή απόδοση των περισσότερων γυναικών, παραμένει φυσιολογική.

Δεν είναι άνοια η ομίχλη εγκεφάλου

Σύμφωνα με τις νέες κατευθυντήριες οδηγίες της Διεθνούς Εταιρείας Εμμηνόπαυσης, οι γυναικολόγοι θα πρέπει να ενημερώνουν τις γυναίκες, ότι αυτό που τους συμβαίνει δεν είναι η αρχή κάποιου τύπου άνοιας.

Τα προβλήματα μνήμης, αναφέρουν οι οδηγίες, παύουν μόλις οι γυναίκες μπουν στην εμμηνόπαυση, δηλαδή στη φάση της ζωής τους που η περίοδος θα έχει σταματήσει για ένα χρόνο.

«Το πιο σημαντικό είναι να καθησυχάσουμε τις γυναίκες, ότι αυτές οι εμπειρίες είναι φυσιολογικές», εξηγεί η Pauline Maki, καθηγήτρια Ψυχιατρική και Μαιευτικής-Γυναικολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις στο Σικάγο και υπεύθυνη για τις νέες κατευθυντήρες οδηγίες.

Οι άνδρες, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, δεν αναφέρουν παρόμοιες αλλαγές στη μνήμη και τις γνωσιακές λειτουργίες τους, επειδή δεν έχουν τόσο μεγάλες αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών τους.

Πάντως, οι ειδικοί διευκρινίζουν ότι οι γυναίκες έχουν καλύτερη λεκτική μνήμη από τους άνδρες, ακόμα και κατά την περιεμμηνόπαυση, ενώ οι άνδρες έχουν γενικά καλύτερες οπτικοχωρικές ικανότητες, δηλαδή επεξεργάζονται καλύτερα τα σχήματα και τον χώρο.

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η ομίχλη εγκεφάλου

Η ορμονοθεραπεία που συνιστάται για τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, δηλαδή για τις εξάψεις και τις νυχτερινές εφιδρώσεις, όπως έχει φανεί από 4 μεγάλες μελέτες, δεν έχει καμία θετική επίδραση στα συμπτώματα της έκπτωσης της μνήμης.

Η δρ Maki εκτιμά ότι απαιτούνται περισσότερες έρευνες για να καθοριστεί εάν η ορμονική θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην περιεμμηνοπαυσική ομίχλη του εγκεφάλου.

Από την πλευρά της η δρ Stephanie Faubion, διευθύντρια του τμήματος Γυναικείας Υγείας της Mayo Clinic και ιατρική διευθύντρια της Εταιρείας Εμμηνόπαυσης της Βορείου Αμερικής, συστήνει στις γυναίκες που αντιμετωπίζουν την κατάσταση, να προσέχουν τη διατροφή τους, όπως κάνει ένας καρδιοπαθής και να ασκούνται τακτικά.

Κάποιοι ερευνητές, πάλι, έχουν βάλει στο μικροσκόπιό τους και δοκιμάζουν φάρμακα που χορηγούνται σε άτομα με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ).

Σε διαφορετικές μελέτες έχουν δοκιμαστεί σε γυναίκες διαφορετικά φάρμακα για τη ΔΕΠΥ και όπως φάνηκε είχαν καλή αποτελεσματικότητα.

Ωστόσο, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν φάρμακα που να έχουν εγκριθεί γι΄ αυτή την κατάσταση και έτσι τα μόνα που μπορούν να κάνουν οι γυναίκες, είναι να ακολουθούν πρόγραμμα υγιεινής διατροφής και να ασκούνται.

Αλλά πάνω από όλα, να μην ανησυχούν, όπως σπεύδουν να διευκρινίσουν οι επιστήμονες.

Η τριχόπτωση στις γυναίκες μπορεί να υποδηλώνει μεγαλύτερα προβλήματα υγείας

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Exit mobile version