26/02/2024
17.6 C
Serres

Όσοι βρίσκονται σε υγιείς σχέσεις μιλούν ειλικρινά για αυτό το ένα πράγμα

Αναρωτιέστε πώς να έχετε μια υγιή σχέση; Η ειλικρίνεια, η οικειότητα και ο σεβασμός είναι οι θεμέλιοι λίθοι.

Αλλά χωρίς πλήρη διαφάνεια γύρω από τα οικονομικά, μπορεί να μην είναι εφικτές.

Αυτό συμβαίνει επειδή κάτω από την επιφάνεια κάθε οικονομικής συζήτησης που κάνει ένα ζευγάρι βρίσκονται οι σημαντικότεροι παράγοντες που στηρίζουν κάθε σχέση: η δυναμική, η οικειότητα και η εμπιστοσύνη.

«Τα χρήματα είναι στην πραγματικότητα ένα από τα καλύτερα εργαλεία επικοινωνίας που υπάρχουν»,

λέει η Jacquette Timmons, coach οικονομικών και συγγραφέας του βιβλίου Financial Intimacy: How to Create a Healthy Relationship with Your Money and Your Mate. Η Timmons βοηθά παντρεμένα ζευγάρια να φτάσουν στην ίδια «οικονομική σελίδα».


«Πολύ συχνά», λέει, «τα ζευγάρια προχωρούν πολύ τη σχέση τους πριν συζητήσουν ποτέ τα οικονομικά τους. Και έτσι φτάνουν σε αδιέξοδα και συγκρούσεις».

Η Jacquette Timmons γνωρίζει από ζευγάρια με τα οποία συνεργάζεται πως αυτό δεν είναι σπάνιο και συχνά συμβαίνει επειδή ο κάθε άνθρωπος έχει μεγαλώσει διαφορετικά.

«Για παράδειγμα, ένα ζευγάρι με το οποίο συνεργάστηκα παλαιότερα έφτασε σε αδιέξοδο όταν ο άντρας περίμενε τα οικονομικά του καθενός να είναι ανεξάρτητα, ενώ η γυναίκα ήθελε να υπάρχει κοινό ταμείο.


Ήταν μαζί για τέσσερα χρόνια πριν παντρευτούν και καταλήξουν σε αυτό το αδιέξοδο», είπε στο yourtango.com και εξήγησε πως ο σύζυγος είχε μεγαλώσει με χωρισμένους γονείς,

άρα ανεξάρτητα ταμεία, ενώ στην περίπτωση της συζύγου η μητέρα δεν δούλευε και τα χρήματα τα έφερνε στο σπίτι ο επιχειρηματίας πατέρας της.

«Νομίζω ότι πολλά στοιχεία για το πώς αντιμετωπίζετε τα χρήματα ξεκινούν από το τι είδε ο κάθε άνθρωπος μεγαλώνοντας.

Το ίδιο και για τον τρόπο που περιμένετε αυτό το κομμάτι να λειτουργήσει στη σχέση. Οι προσεγγίσεις που είχε το ζευγάρι στο παράδειγμα παραπάνω δεν είναι οι μοναδικές.


Υπάρχουν ζευγάρια όπου και οι δύο σύντροφοι έχουν το δικό τους εισόδημα και πορεύονται ξεχωριστά ή δημιουργούν ένα κοινό ταμείο. Μπορεί επίσης να έχει ο καθένας το δικό του εισόδημα, αλλά για τα κοινά έξοδα της οικογένειας να υπάρχει ένας άλλος λογαριασμός στον οποίο συμβάλλουν και οι δύο.

Το κάθε ζευγάρι – αν το θέλει – θα βρει τρόπο να λειτουργήσει», λέει η ειδικός.

Ωστόσο, είναι κάθετη σε ένα μόνο θέμα γύρω από τα οικονομικά – τη διαφάνεια.

«Εάν οι σύντροφοι συμφωνήσουν να διατηρήσουν κάποια ή όλα τα οικονομικά χωριστά, πρέπει επίσης να προσφέρουν και να έχουν πλήρη ορατότητα στους λογαριασμούς του άλλου και στις κινήσεις που γίνονται σε αυτούς.

 Το κόστος της έλλειψης αυτής της διαφάνειας επηρεάζει ολόκληρη τη σχέση», σημειώνει η financial coach και εξηγεί:

«Σίγουρα υπονομεύει την εμπιστοσύνη. Και αυτό που συνοδεύει η έλλειψη εμπιστοσύνης – δηλαδή το να είμαστε ευάλωτοι.

Διαφορετικά αφήνεις ανοιχτό το παράθυρο για να εισχωρήσει πολλή δυσπιστία, και αυτό δεν είναι ποτέ καλό για κανένα στάδιο στη σχέση, είτε αυτή πυροδοτείται από τα οικονομικά είτε από οτιδήποτε άλλο».

Γιατί τα ζευγάρια πρέπει να συζητούν ανοιχτά τα οικονομικά τους

«Τα ζευγάρια πρέπει να αγκαλιάζουν την ευκαιρία να μιλούν για τα οικονομικά, θεωρώντας αυτές τις συζητήσεις ευκαιρίες για προσέγγιση του συντρόφου τους. Όταν δεν έχεις κάτι να κρύψεις, γιατί να φοβηθείς να μιλήσεις για τα οικονομικά;

Επιπλέον, βελτιώνεται η σχέση ως σύνολο, αφού τα μέλη του ζευγαριού έρχονται πιο κοντά. Αυτές οι συζητήσεις δεν είναι ποτέ μονόπλευρες ή μοναδικές. Χρειάζονται επανάληψη και ειλικρίνεια και από τα δύο μέρη.

Το άβολο συναίσθημα που μπορεί να υπάρξει αρχικά βοηθά το ζευγάρι να δεθεί και να καταφέρει να μιλά πιο άνετα και για άλλα ζητήματα.

Επιπλέον, δείχνει ότι υπάρχει ένα πλάνο ή ένας αποτελεσματικός τρόπος διαχείρισης των οικονομικών. Κανείς δεν περιμένει ο σύντροφός του να είναι τέλειος, αλλά η διαχείριση των χρημάτων στη ζωή του δίνει πολλά στοιχεία και για πολλές ακόμη πτυχές του χαρακτήρα τους».

Πέντε τρόποι να πείτε «όχι» χωρίς να νιώσετε ενοχές

Εξομολόγηση ψυχής από Δήμο Αναστασιάδη: «Είχαμε από 5 ευρώ. Η Τζένη έχει φτάσει στο σημείο να βάλει βενζίνη και να δώσει την ταυτότητά της»

Στις Σέρρες ο Νίκος Δένδιας για τα 202 χρόνια από τον θάνατο του Ήρωα Εμμανουήλ Παπά!

Πηγή:marieclaire

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Μαίρη Χρονοπούλου: Ο εισαγγελέας διέταξε έρευνα για τον θάνατό της

Ήταν 6 Οκτωβρίου όταν η Μαίρη Χρονοπούλου πέθανε, με την είδηση του θανάτου της να σκορπά την θλίψη. Σύμφωνα με την Espresso ο θάνατος της...

Καθηγητής καλλιτεχνικών πωλούσε κρυφά ζωγραφιές μαθητών του

Περισσότερα από 90 έργα βρέθηκαν στον ιστότοπο του καθηγητή προς πώληση. Kαθηγητής καλλιτεχνικών από τον Καναδά, φέρεται να χρησιμοποίησε την προσωπική του ιστοσελίδα για να...

Αύγουστος Κορτώ: Παντρεύεται με τον σύντροφό του – Δημοσιεύτηκε η αγγελία γάμου

Ο συγγραφέας είχε κάνει πρόταση γάμου στον επί χρόνια σύντροφό του λίγο αφότου ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο – «Μαζί...

Τυρόπιτα με απάκι σε φόρμα κέικ

Αυτή η τυρόπιτα περιέχει απάκι και ψήνεται σε φόρμα κέικ. Ο Λάμπρος Βακιάρος μάς δίνει την πιο νόστιμη πρόταση για μία εναλλακτική τυρόπιτα. Συνολικός Χρόνος:...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Τυρόπιτα με απάκι σε φόρμα κέικ

Αυτή η τυρόπιτα περιέχει απάκι και ψήνεται σε φόρμα κέικ. Ο Λάμπρος Βακιάρος μάς δίνει την πιο νόστιμη πρόταση για μία εναλλακτική τυρόπιτα. Συνολικός Χρόνος:...

Τı εννοοúμε όταν λέμε ότι σήμερα ξεκıνά το Τρıώδιο

Για το λαό επικρατεί η αντίληψη ότι αρχή του Τριωδίου είναι το ξεκίνημα για τις καρναβαλικές εκδηλώσεις και τις απόκριες. Τριώδιο, όμως, ονομάζεται, σύμφωνα...

Στα Μαθήματα Κλασσικής Παιδείας ο Στωικισμός ως μορφή αυτοβελτίωσης

Το Μάθημα 17ο για τα Μαθήματα Κλασσικής Παιδείας θα πραγματοποιηθεί τη Τετάρτη  7 Φεβρουαρίου 2024 και ώρα 7 μ.μ. στο Αμφιθέατρο Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης...

Συνέχισε να διαβάζεις