20/07/2024
36.4 C
Serres

15 Ιουνίου: Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Κακοποίησης των Ηλικιωμένων

Array

Τα είδη της κακοποίησης των ηλικιωμένων μπορεί να έχουν την μορφή οικονομικής, σωματικής, κοινωνικής, σεξουαλικής ή και συναισθηματικής κακοποίησης,

ωστόσο και η παραμέληση ή η εγκατάλειψη συγκαταλέγονται στις μορφές κακοποίησης

Ο Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών όρισε την 15η Ιουνίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τους Κακοποιημένους Ηλικιωμένους.

Η ημέρα αυτή αποκτά ξεχωριστή σημασία, δεδομένου ότι η δεκαετία 2020-2030 έχει ανακηρυχτεί από τον ΟΗΕ ως «Δεκαετία της Υγιούς Γήρανσης» (2020-2030: Decade of Healthy Aging), στο πλαίσιο μιας οργανωμένης και συντονισμένης ανάληψης παγκόσμιας δράσης, καθώς και πρωτοβουλιών των κρατών και των κοινωνιών των πολιτών, με απώτερο στόχο τη βελτίωση της ζωής όλων των ηλικιωμένων.

dei gaia e vima (1)
dei gaia e vima (1)

Παγκοσμίως, ο πληθυσμός γηράσκει και ο αριθμός των ηλικιωμένων υπολογίζεται να φτάσει τα 1,4 δισεκατομμύρια έως το 2030.

Αντίστοιχα, στην Ευρώπη το εκτιμώμενο ποσοστό των ατόμων άνω των 65 ετών αναμένεται να φτάσει το 28,5% το 2050. Επομένως, ο αριθμός των ευπαθών – εξαρτώμενων ηλικιωμένων που βρίσκονται σε κίνδυνο για κακοποίηση αναμένεται να αυξηθεί.

Τα είδη της κακοποίησης των ηλικιωμένων μπορεί να έχουν την μορφή οικονομικής, σωματικής, κοινωνικής, σεξουαλικής ή και συναισθηματικής κακοποίησης, ωστόσο και η παραμέληση ή η εγκατάλειψη συγκαταλέγονται στις μορφές κακοποίησης.

Η κακοποίηση των ηλικιωμένων, σύμφωνα με τον Ο.Η.Ε., αποτελεί μείζον ζήτημα δημόσιας υγείας κι ένα αρκετά συχνό φαινόμενο στις σύγχρονες κοινωνίες.


Αποτελεί παραβίαση των ανθρωπίνων, νομικών και ιατρικών δικαιωμάτων των ηλικιωμένων ατόμων.

Έχει αρνητικό αντίκτυπο στη σωματική και ψυχική υγεία τους. Παράλληλα συνδέεται με αυξημένα ποσοστά θνησιμότητας και εισαγωγής στα νοσοκομεία.

Σύμφωνα με δημοσιευμένα στοιχεία, 1 στα 6 άτομα άνω των 60 ετών έχουν βιώσει κάποια μορφή κακοποίησης κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους.

Αυτός ο πληθυσμός ανέρχεται κοντά σε 141 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, ενώ ο αριθμός μπορεί να είναι πολύ υψηλότερος, καθώς η κακοποίηση των ηλικιωμένων είναι μια από τις πιο «κρυφές» παραβατικές πράξεις.

Όπως αναφέρει η 7η ΥΠΕ Κρήτης, «το μήνυμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρα Κατά της Κακοποίησης Ηλικιωμένων “Στο επίκεντρο τα ηλικιωμένα άτομα σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης” εστιάζει στην ανάγκη προστασίας και υποστήριξης των ηλικιωμένων κατά τη διάρκεια κρίσεων, δεδομένου ότι οι καταστάσεις έκτακτης ανάγκης όπως οι φυσικές καταστροφές, οι πανδημίες ή οι συγκρούσεις επηρεάζουν δυσανάλογα τους ηλικιωμένους, επιδεινώνοντας τις υπάρχουσες ευπάθειές τους.


afisa pagkosmia imera e vima

Καλεί τις κυβερνήσεις, τους διεθνείς δωρητές, τους οργανισμούς και τις κοινότητες να δώσουν προτεραιότητα στην ασφάλεια και την ευημερία των ηλικιωμένων κατά τον σχεδιασμό στρατηγικών ετοιμότητας και ανταπόκρισης σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Ενθαρρύνει την ανάπτυξη συμπεριληπτικής πολιτικής που θα διασφαλίζει ότι τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας δεν παραβλέπονται κατά τη διάρκεια κρίσεων.

Η 7η Υγειονομική Περιφέρεια υποστηρίζει το φετινό μήνυμα του ΟΗΕ, υπογραμμίζοντας τη σημασία της εκπαίδευσης και κατάρτισης του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και των ανταποκριτών έκτακτης ανάγκης (ΕΚΑΒ, πυροσβεστική, αστυνομία), τους φροντιστές και το κοινό.

Με την αύξηση της ευαισθητοποίησης έναντι των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν τα ηλικιωμένα άτομα, μπορούμε να καλλιεργήσουμε ένα πιο προστατευτικό, αξιοπρεπές και συμπεριληπτικό, χωρίς ηλικιακές διακρίσεις, περιβάλλον.

Ένα περιβάλλον που θα σέβεται τα δικαιώματα ζωής των ηλικιωμένων, διασφαλίζοντας ότι κανείς δεν θα μείνει πίσω, ειδικά σε περιόδους κρίσης.

Εάν υποψιάζεστε ότι συμβαίνει κακοποίηση ηλικιωμένου ή εάν βιώνετε κακοποίηση ηλικιωμένου ή αν είστε ο ίδιος ηλικιωμένος:

Για υποστήριξη και βοήθεια κάλεσε στη Γραμμή Ζωής SOS για ηλικιωμένους 1065».

15 Ιουνίου: Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας

Βαρβάρα Μητλιάγκα: Ο Δήμος Σερρών θα συνεχίσει να επενδύει στον αθλητισμό!

Πηγή:neakriti

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

ΓΣΕΒΕΕ: Άρνηση Χατζηδάκη για διάλογο με ΠΟΦΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ

Με την υποστήριξη της ΓΣΕΒΕΕ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ), πραγματοποίησε σήμερα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Πλατεία Συντάγματος έξω από το Υπουργείο Οικονομικών...

Πωλούνται διαμερίσματα σε υπο κατασκευή οικοδομή στις Σέρρες – video

Υπο κατασκευή Οκταώροφη οικοδομή σε πυλωτή με υπόγειο στην οδό Λαχανά 14, Σέρρες από την εταιρία Κωνσταντίνος Παπαγούτης. Δείτε το video https://www.youtube.com/watch?v=pLhJvDHnahg Σε ένα εξαιρετικό και κεντρικό...

Κινητοποιήθηκαν οι Σερραίοι ενάντια στην υποβάθμιση του νοσοκομείου

Ποιος να το περίμενε πως σε συνθήκες ακραίου καύσωνα θα μαζευτούν εκατοντάδες Σερραίοι, μόνο και μόνο για να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στην υποβάθμιση...

Τα μείζονα θέματα των λογιστών στο Υπουργό Οικονομίας Κωστή Χατζηδάκη

Τα μείζονα θέματα, που απασχολούν τους λογιστές φοροτεχνικούς σχετικά με τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, συζήτησαν, στη συνάντηση, που είχαν το απόγευμα, το Προεδρείο του...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Νίκη Κεραμέως: Επέκταση της άδειας μητρότητας και σε ακόμα περισσότερους κλάδους

Ένας από τους βασικούς στόχους της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η προστασία της μητρότητας αναφέρει η Νίκη Κεραμέως Υπουργός Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης. Με...

Σερρών Θεολόγος: Ο παρών χρόνος της ζωή μας είναι ο ευπρόσδεκτος καιρός του αγιασμού μας

Την πανσεβάσμιο ιερά μνήμη της Αγ. ενδόξου, μεγαλομάρτυρος Μαρίνης της θαυματουργού και σημειοφόρου, εόρτασε με λαμπρότητα και η Σερραϊκή Εκκλησία, με επίκεντρο το ομώνυμο...

Σήμα κινδύνου για τα οικονομικά των δήμων από την ΠΕΔΚΜ

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει για μια ακόμη φορά η Περιφερειακή Ένωση των Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ), για την οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν...

Συνέχισε να διαβάζεις