07/06/2023
26.5 C
Serres

ΠΑΡΚΟ ΟΜΟΝΟΙΑΣ ΘΥΜΑ ΕΝΟΣ ΠΑΛΙΟΤΕΡΟΥ ΓΝΩΣΤΟΥ ΙΟΥ;

Επιστολή για το Πάρκο της Ομόνοιας μας έστειλε ο γνωστός συγγραφέας και εκπαιδευτικός Γιώργος Καρτέρης , που αν μη τι άλλο είναι ένας «τρομοκράτης» με …αισθήματα!

ΠΑΡΚΟ ΟΜΟΝΟΙΑΣ ΘΥΜΑ ΕΝΟΣ ΠΑΛΙΟΤΕΡΟΥ ΓΝΩΣΤΟΥ ΙΟΥ;

Έχω ήδη τοποθετηθεί, πριν ένα χρόνο περίπου, αναλυτικά για το Πάρκο Ομονοίας, για τον εμβληματικό του χαρακτήρα (Κούλουμα, Πρωτομαγιά) και πόσο συμβάλλει στην ποιότητα ζωής των Σερραίων.

Μετά την εμπειρία της πανδημίας, θα πρέπει να αρχίσουμε να το βλέπουμε και σα μοχλό αποσυμφόρησης της κοιλάδας, και ως εκ τούτου, ασπίδα προστασίας της υγείας των δημοτών.

Η τοποθέτησή μου έγινε εξαιτίας της πρότασης παραχώρησης 52 στρεμμάτων στον ΜΓΣ Πανσερραϊκός, μια πρόταση που δεν έφτασε ποτέ στο δημοτικό συμβούλιο.

BARAT

Ωστόσο, αυτή η πρόταση επανέρχεται με μια διαφοροποίηση στον αριθμό των στρεμμάτων (40 αντί 52).

Θεωρώ χρήσιμο να σημειώσω εδώ ότι 150 στρέμματα έχουν ήδη παραχωρηθεί στον Πανσερραϊκό, στην περιοχή του Λευκώνα, τα οποία μένουν αναξιοποίητα.

Κατά τη γνώμη μου, λοιπόν, ο Πανσερραϊκός έχει αρκετά, αν όχι πολλά, στρέμματα (άλλα 17, 5 στο Πάρκο Ομονοίας) που θα μπορούσε να αξιοποιήσει.


Ο Λευκώνας απέχει μόνο πέντε λεπτά από το κέντρο της πόλης. Πιστεύω ότι μια τέτοια αξιοποίηση θα αποτελούσε κι ένα είδος αποκέντρωσης, ενώ παράλληλα θα έδινε και μια ανάσα ζωής στο χωριό.

Έχω την άποψη ότι θα πρέπει να αποφασίσουμε, όσο είναι ακόμα καιρός, αν είναι καλό να συνεχίσουμε να φορτώνουμε με αθλητικές εγκαταστάσεις αυτόν τον ωραίο τόπο, που αποτελεί δώρο Θεού για την πόλη κι έναν μοναδικό πνεύμονα πρασίνου.

Άλλο ένα κολυμβητήριο ή ένα γυμναστήριο κι άλλο, ας μου επιτραπεί η έκφραση, μια βιομηχανική περιοχή αθλητισμού. Η «αποκέντρωση» που έλεγα προηγούμενα θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής των Σερραίων ενώ θα αποσυμφορήσει την κοιλάδα με τα γνωστά οφέλη για την υγεία τους.

Και τώρα, ήρθε ή ώρα, νομίζω, να σταθώ λίγο στο νομικό πλαίσιο της παραχώρησης.


Σύμφωνα με το άρθρο 185 του ν.3463\2006, με απόφαση του δημοτικού ή κοινοτικού συμβουλίου, επιτρέπεται να παραχωρείται δωρεάν η χρήση ακινήτων σε άλλα νομικά πρόσωπα, που ασκούν αποκλειστικά και μόνο δραστηριότητα η οποία είναι κοινωφελής ή προάγει τα τοπικά συμφέροντα.

Εδώ έχω να κάνω κάποιες παρατηρήσεις κι ελπίζω να φανούν χρήσιμες.

Θα περίμενα, αν ο Πανσερραϊκός έχει ανάγκη από 40 στρέμματα, να υποβάλει το αίτημά του και το δημοτικό συμβούλιο να αποφασίσει αρχικά αν είναι σύννομη η παραχώρηση και στη συνέχεια να κρίνει σε ποια τοποθεσία θα γίνει η παραχώρηση με γνώμονα να προστατέψει τα συμφέροντα και τα δικαιώματα των δημοτών.

Σχετικά, τώρα, με το σύννομο του αιτήματος, παραπέμπω στην υπ. αριθ. 472/2008 γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Αντιγράφω το σχετικό απόσπασμα:

«Από τις ανωτέρω διατάξεις προκύπτει ότι οι ΠΑΕ είναι νομικά πρόσωπα του ιδιωτικού δικαίου […] Συνεπώς δεν μπορεί να θεωρηθεί η δραστηριότητά τους αποκλειστικά κοινωφελής ή κατευθυνόμενη στην προαγωγή των τοπικών συμφερόντων κατά την έννοια του άρθρου 185 ΚΔΔ.

Θα μου πείτε ότι μιλάμε για το Μουσικό Γυμναστικό Σύλλογο Πανσερραϊκός και όχι για ΠΑΕ.

Οπότε τίθεται το ερώτημα ένας Μουσικός Γυμναστικός Σύλλογος τι τα χρειάζεται τα 40 στρέμματα τη στιγμή πού έχει ήδη 17, 5 και άλλα 150 στο Λευκώνα;

Τίθεται όμως κι ένα άλλο ερώτημα:

Είναι η δραστηριότητά του αποκλειστικά και μόνο κοινωφελής ή προάγει τα τοπικά συμφέροντα;

Με όλους όσους το συζήτησα το αμφισβήτησαν κάνοντας αναφορά στο καθεστώς των Ακαδημιών.

Προσωπικά, θα ήθελα να αναφερθώ στην επιστολή του ΜΓΣ Πανσερραϊκός προς τον πρόεδρο του ΟΠΑΚΠΑ κ. Δεσποτίδη. Προσέξτε τι γράφει κάπου στην αρχή:

«Στον παραπάνω αθλητικό χώρο θα κατασκευάσουμε για την λειτουργία του ποδοσφαιρικού μας τμήματος, εκτός απ’ τις υπάρχουσες αθλητικές κατασκευές, ένα πρότυπο προπονητικό κέντρο ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις σημερινές ανάγκες του αθλητισμού-ποδοσφαίρου, το οποίο θα συμπεριλαμβάνει […]»

Ακολουθεί ένα κατεβατό από εγκαταστάσεις.

Με εντυπωσίασε λοιπόν το γεγονός ότι, ενώ προβάλλεται σα σύλλογος, μιλάει σαν ΠΑΕ, γεγονός που ενισχύει την άποψη ότι η δραστηριότητά του δεν είναι αποκλειστικά και μόνο κοινωφελής.

Και, φυσικά, κάθε άλλο παρά προβάλλει τα τοπικά συμφέροντα, αφού όπως φαίνεται από τα παραπάνω, μαζί με τα 40 στρέμματα, θα του παραχωρηθούν και οι υπάρχουσες αθλητικές εγκαταστάσεις.

Και για να καταλάβετε το μέγεθος της ασυμβατότητας, σκεφτείτε, για παράδειγμα, έναν άλλο σύλλογο, ας πούμε πολιτιστικό, να ζητάει 40 στρέμματα στο Πάρκο Ομονοίας για να χτίσει ωδεία και θέατρα.

Θέλω να ελπίζω ότι το δημοτικό συμβούλιο, πλάι στο σερραϊκό λαό, όπως έδωσε τη μάχη του ενάντια στον κωρονοϊό, θα δώσει και τη μάχη του ενάντια στον ιό των εκδουλεύσεων.

Ζητώ συγνώμη που αναφέρομαι σ’ αυτόν τον ιό αλλά, προσωπικά, δεν έχω πειστεί ότι ο Πανσερραϊκός ασκεί αποκλειστικά και μόνο κοινωφελή δραστηριότητα, ή ότι δεν έχει αρκετά στρέμματα για να αξιοποιήσει, ή ότι οι αθλητικές εγκαταστάσεις του Πάρκου είναι σωστό να περάσουν στην κατοχή του, ή ότι δεν πρέπει να φύγουν τα γήπεδα από μέσα απ’ την πόλη, ή ότι δε θα ήταν ωραίο να δημιουργήσουμε ένα βοτανικό κήπο ισάξιο του βαλκανικού βοτανικού κήπου των Κρουσσίων.

Διαβάστε επίσης εδώ

Σαράντα στρέμματα ζητά ο Πανσερραϊκός στην Ομόνοια. Ναι ή όχι;;

Διαβάστε επίσης εδώ για το Κολυμβητήριο Σερρών

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Γλυκά Νερά: Ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος παραιτήθηκε από τη δίκη του και δεν θα...

Την απόφασή του να παραιτηθεί από την έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης ανακοίνωσε σήμερα (07.06.2023) ο πιλότος Μπάμπης Αναγνωστόπουλος, ο οποίος έχει ομολογήσει τη...

Πανελλήνιες εξετάσεις: Κύκλωμα χρέωνε έως 7.000 ευρώ για μοριοδότηση μαθητών πλαστογραφώντας αθλητικές διακρίσεις

Κύκλωμα που πλαστογραφούσε βεβαιώσεις διακρίσεων στο Κουνγκ Φου προκειμένου οι αθλητές να πάρουν μοριοδότηση για τις Πανελλήνιες Εξετάσεων, αλλά και να ανέβουν κάποιοι άλλοι...

Φλωρινιώτης: Οι δηλώσεις της κόρης του, Άννας, λίγο πριν πεθάνει – «Του λέω...

«Όταν έμεινε μόνος στο δωμάτιο, πήγε να σηκωθεί, έπαθε ανακοπή και έπεσε» πρόσθεσε - Όσα είπε λίγο πριν φύγει από τη ζωή ο τραγουδιστής Σε...

Η Ελλάδα ψηφίστηκε ως η 2η ομορφότερη χώρα του πλανήτη

Δεν τα πήγαμε και άσχημα αλλά υπάρχει μία χώρα που είναι ομορφότερη. Δύσκολα μπορείς να βρεις μία χώρα που μπορεί να συνδυάσει τα πάντα. Θέλεις...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Τα μέλη του ΔΣ της ΔΕΥΑΣ στο νέο διυλιστήριο στον Αϊ Γιάννη Σερρών!

Το νέο διυλιστήριο νερού και τον τρόπο λειτουργίας του, είχαν την ευκαιρία να δουν σήμερα από κοντά, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑ...

Την Παρασκευή 9 Ιουνίου ξεκινά το 2ο Φεστιβάλ Παραμυθιού

Τη Παρασκευή 9 Ιουνίου ξεκινάει το 2ο Φεστιβάλ Παραμυθιού στο Δήμο Σερρών Αναλυτικά παρουσιάζεται το πρόγραμμα της Παραμυθίας Παρασκευή 09/06 Πρωί: Παρουσιάσεις παιδικών βιβλίων για σχολεία. • Στο...

Ζήνα Κουτσελίνη: Για 4.000 δραχμές καθάριζα το μαγαζί, τις τουαλέτες και μετά ήμουν η πιο καλή γκαρσόνα

«Έχω μοιράσει και διαφημιστικά σε σπίτια» συμπλήρωσε η παρουσιάστρια H Zήνα Κουτσελίνη έκανε δηλώσεις κι αναφέρθηκε στις δουλειές που είχε κάνει, πριν ασχοληθεί με τη...

Συνέχισε να διαβάζεις