Βασίλη ο Παπαδημούλης ζητά από την Ε.Ε. να τερματιστεί η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για τον φράχτη στον Έβρο. Μάλλον θα έγινε κι αυτός κομματάρχης του ...Μητσοτάκη!

Πέφτει καθημερινά το φυσικό αέριο: Χαμόγελα στους καταναλωτές ενόψει του χειμώνα

Η επιστροφή της σημερινής χονδρεμπορικής αγοράς στα 155 ευρώ η μεγαβατώρα στο ελληνικό χρηματιστήριο ενέργειας, καταγράφοντας πτώση 45% τα τελευταία δύο 24ωρα και η χθεσινή βουτιά κατά 15% του ολλανδικού δείκτη TΤF, υπό κανονικές συνθήκες θα μπορούσαν να σημαίνουν και το τέλος του πολέμου.

Όμως για την Ευρώπη σύμμαχος σε αυτή την θετική συγκυρία τιμών –έστω και αν είναι προσωρινή- δεν είναι ο τερματισμός της γεωπολιτικής έντασης.

Τον ούριο άνεμο που πνέει στις διεθνείς τιμές φυσικού αερίου και σκορπά χαρά στα παγωμένα χαμόγελα των καταναλωτών ενόψει του χειμώνα, συνεπικουρούν το φθινοπωρινό καλοκαίρι με τις υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, η χαμηλή ζήτηση σε συνδυασμό με τα ευρωπαϊκά μέτρα για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους και το πλεόνασμα LNG που υπάρχει στα ευρωπαϊκά terminals.

Όσο επομένως οι καυστήρες μένουν σβηστοί και η Ευρώπη διατηρεί αμετάβλητες τις ποσότητες που έχουν αποθηκευτεί για την χειμερινή περίοδο, οι τιμές θα συγκρατούνται σε χαμηλά επίπεδα, δίνοντας μια ανάσα στην έκρηξη των τελευταίων μηνών.

Χθες στο διεθνές hub TTF, η τιμή του καυσίμου έπεσε στα 96,50 ευρώ η μεγαβατώρα μετά από πολλούς μήνες. 

Μετά το ανοδικό ξέσπασμα του Αυγούστου όπου οι τιμές του φυσικού αερίου εκτινάχθηκαν στα 350 ευρώ η μεγαβατώρα, με την αποκλιμάκωση του τελευταίου 24ωρου, μέσα σε ένα δίμηνο έχουν μειωθεί κατά 70%.

Εμφανή είναι τα σημάδια και στη χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος, η οποία υποχώρησε σήμερα στα 155,34 ευρώ η μεγαβατώρα, καταγράφοντας πτώση σε σχέση με χθες κατά 33,64%.

Η Ελλάδα παρόλα αυτά, επειδή τιμολογεί βάσει του προηγούμενου μήνα εμφανίζει την δεύτερη υψηλότερη τιμή μετά την Μάλτα (178,2 ευρώ/MWh) και την Λετονία (165,39 ευρώ/ΜWh) με χαμηλότερη του Βελγίου με 99,48 ευρώ/MWh).

Η ευνοϊκή συγκυρία έχει αντανάκλαση και στο κόστος των ρύπων καθώς τα δικαιώματα CO2 που το καλοκαίρι είχαν προσεγγίσει τα 100 ευρώ ο τόνος πλέον έχουν υποχωρήσει στα 66 ευρώ. 

Mπορεί να υπάρξει συνέχεια στην πορεία αποκλιμάκωσης; 

Κορυφαίοι έλληνες και ξένοι αναλυτές εκτιμούν ότι σήμερα  η πτώση των τιμών είναι συγκυριακή. 

Όταν ο υδράργυρος θα αρχίσει να σκορπά την χειμερινή κρυάδα σε όλη την ΕΕ, τότε οι ανατιμήσεις θα ξαναβρεθούν στο προσκήνιο.

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Lavera
Exit mobile version