25/04/2024
12.6 C
Serres

Πώς να φτιάξετε πεϊνιρλί βήμα-βήμα

Array

Όταν «γνώρισα» τη σπουδαία Εύη Βουτσινά μέσα από τα βιβλία της, ο τρόπος που ξετύλιγε το κουβάρι για την ελληνική γαστρονομία και την ιστορία της με κέρδισε αμέσως και συνεχίζει να με επηρεάζει κάθε φορά που επιστρέφω στα βιβλία της.

Όπως και η ίδια λέει, με ένα ζυμάρι και δυο υλικά είχες φαγητό. Η ζύμη του πεϊνιρλί είναι φτιαγμένη με μία από τις συνταγές της για ένα γιορτινό ψωμί.

Είναι μια ζύμη πασπαρτού, για γλυκά και αλμυρά αρτοσκευάσματα, ήταν από τις πρώτες ζύμες που καταπιάστηκα και η πιο αγαπημένη μου.

Υλικά


Μερίδες: 4

procredit bank serres epimelitirio


Για τη ζύμη:


300 γρ. αλεύρι για τσουρέκια
200 γρ. σκληρό αλεύρι
12 γρ. μαγιά νωπή


8 γρ. μαγιά ξηρή
230 ml χλιαρό νερό
100 ml χλιαρό γάλα



45 γρ. βούτυρο, λιωμένο
1 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
½ κουτ. γλυκού ζάχαρη
1 κουτ. γλυκού αλάτι


Για τη γέμιση:


400 γρ. γραβιέρα ή κασέρι
100 γρ. τσαλαφούτι
100 ml γάλα


200 γρ. σάλτσα κιμά
Για την επάλειψη:
1 κουτ. σούπας βούτυρο μαλακωμένο

Διαδικασία


Βήμα 1



Ζύμη: Στον κάδο του μίξερ βάζουμε τα άλευρα και ανακατεύουμε. Κάνουμε μια λακκούβα, προσθέτουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη, το νερό και το
γάλα. Αφήνουμε 10΄ στην άκρη να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Κατόπιν ξεκινάμε το ζύμωμα με γάντζο και προσθέτουμε το βούτυρο. Ζυμώνουμε για 5΄ μέχρι να έχουμε μια ζύμη ελαστική και ελαφρώς υγρή.

Βήμα 2


Σκεπάζουμε και αφήνουμε τη ζύμη για 4΄ σε ζεστό σημείο, χωρίς ρεύμα αέρα, για να διπλασιαστεί. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 ίσια κομμάτια, σε
αλευρωμένο πάγκο, και με τη βοήθεια πλάστη ανοίγουμε κάθε ζυμαράκι σε οβάλ σχήμα με πάχος περίπου 0,5 εκ.

Μεταφέρουμε σε δίσκο ψησίματος που έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί. Απλώνουμε στις άκρες τριμμένη γραβιέρα, γυρίζουμε και κλείνουμε πιέζοντας, δηλαδή δημιουργούμε έναν κόθρο γεμιστό.

Βήμα 3


Τραβάμε τις 2 άκρες και τις στρίβουμε, δίνοντας στα πεϊνιρλί σχήμα «βαρκούλα». Ανακατεύουμε το τσαλαφούτι με το γάλα και γεμίζουμε τα πεϊνιρλί ή προσθέτουμε και τον κιμά. Πασπαλίζουμε κάθε πεϊνιρλί με όση γραβιέρα μας έχει περισσέψει.

Ψήνουμε για 25΄ προθερμασμένο φούρνο στους 200°C, στο χαμηλότερη θέση του φούρνου. Όσο είναι ζεστά από τον φούρνο, τα αλείφουμε καλά με το μαλακό βούτυρο και σερβίρουμε.

Εύκολη σπανακόπιτα

Πηγή:olivemagazine

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Αλέξης Κούγιας για Εύη Βατίδου: Η πρώην γυναίκα μου έδωσε το 25% σε...

«Δεν έχω μιλήσει ποτέ άσχημα για τη μητέρα τους, παρότι υπέστη δεινά» Για το γάμο του με την Εύη Βατίδου ο οποίος κατέληξε σε επεισοδιακό...

Στέλιος Κουδουνάρης: Αποκαλύπτει τον λόγο που φοράει πάντα μαύρα ρούχα

Για τη ζωή του, την καριέρα του ως σχεδιαστής μόδας και το λόγο που φοράει πάντα μόνο μαύρα μίλησε ο Στέλιος Κουδουνάρης δίνοντας συνέντευξη...

Σπύρος Χατζηαγγελάκης: «Κάνω γυμνισμό και ελεύθερο κάμπινγκ»

Ο Σπύρος Χατζηαγελάκης αποκαλύπτει μεταξύ άλλων: «Οι φίλοι μου για τα ερωτικά μου θα έλεγαν…”καλή επιτυχία”». Για την προσωπική του ζωή και το ενδεχόμενο της...

Είδε στον δρόμο την πρώην του και τη γρονθοκόπησε

Το σοβαρό επεισόδιο συνέβη μπροστά στα μάτια περαστικών, οι οποίοι ειδοποίησαν την Αστυνομία Τυχαία συναντήθηκε σε έναν δρόμο της Χερσονήσου με την 50χρονη Ρουμάνα πρώην σύζυγό του...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Πολιτιστικός πόλος η Πινακοθήκη «Κωνσταντίνος Ξενάκης» για την εκπαιδευτική κοινότητα

Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Πινακοθήκη «Κωνσταντίνος Ξενάκης» αποτελεί πολιτιστικό πόλο στην πόλη των Σερρών και οι επισκέψεις μαθητών συνεχίζονται καθημερινά.  Το πρωί της Τετάρτης 24...

Δήμος Σερρών: Ξεκινά η διανομή των διατακτικών επιταγών

Εν όψει της εορτής του Πάσχα 2024 και έχοντας υπόψη την αριθμ.114/2024 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο Δήμος Σερρών, μέσω του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής...

Γιατί στους σκύλους αρέσουν τα χάδια στην κοιλιά τους

Πρόκειται για μια χαρακτηριστική κίνηση των σκύλων. Αν είστε σκυλογονιός σίγουρα είναι κάτι που κάνει συχνά ο καλύτερος σας φίλος. Και αυτό που είναι ακόμα...

Συνέχισε να διαβάζεις