Ο θηλυκός ελέφαντας που βαφτίστηκε από ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων ως “ο πιο λυπημένος” του κόσμου, πέθανε σε ζωολογικό κήπο των Φιλιππινών.
Η Μάλι πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της στον ζωολογικό κήπο της Μανίλα, μόνη της για σαράντα χρόνια, και εισέπραξε πολλή αγάπη από προσωπικό και επισκέπτες. Παρόλα αυτά, η μοναξιά του ζώου είχε ανησυχήσει πολλούς ακτιβιστές.
Ένας από αυτούς ήταν και ο Sir Paul McCartney, ο οποίος είχε εισηγηθεί στις αρχές να τη μεταφέρουν σε ένα καταφύγιο ελεφάντων.
Την προηγούμενη Παρασκευή, ο Ασιατικός ελέφαντας έτριβε την προβοσκίδα του στον τοίχο, κάτι που υποδείκνυε ότι πονούσε, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής κτηνίατρος του ζωολογικού κήπου, Dr Heinrich Patrick Peña-Domingo.
Ο θάνατος της Μάλι ανακοινώθηκε την Τρίτη σε ένα βίντεο που ανέβασε στο Facebook η δήμαρχος Honey Lacuna, η οποία είπε ότι οι επισκέψεις στον ζωολογικό κήπο για να δει τη Μάλι ήταν από τις πιο ευτυχισμένες αναμνήσεις της παιδικής της ηλικίας.
Η αυτοψία έδειξε ότι έπασχε από καρκίνο σε κάποια από τα όργανά της, καθώς και από έμφραξη αορτής.
Το 1981, η κυβέρνηση της Σρι Λάνκα δώρισε στην πρώτη κυρία των Φιλιππινών, Imelda Marcos, τη Μάλι η οποία ήταν τότε 11 μηνών.
Στον ζωολογικό κήπο της Μανίλα υπήρχε από το 1977 άλλος ένας ελέφαντας που λεγόταν Σίβα, ο οποίος πέθανε το 1990. Από τότε, η Μάλι ήταν ο μοναδικός ελέφαντας στον κήπο.
Κατά την περίοδο της πανδημίας του Covid-19, ο ζωολογικός κήπος της Μανίλα λειτούργησε ως εμβολιαστικό κέντρο για παιδιά, στα οποία η Μάλι έκανε παρέα.
Ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων κατέκριναν τις συνθήκες που επικρατούσαν στον ζωολογικό κήπο και παραπονέθηκαν επανειλημμένα για την ελλιπή κατάρτιση των φυλάκων.
Παρόλα αυτά, η διοίκηση του ζωολογικού κήπου υποστήριξε ότι η Μάλι έπρεπε να παραμείνει στην αιχμαλωσία, καθώς δεν γνώριζε πώς να ζήσει ελεύθερη.
Σε ένα γράμμα που έστειλε στον τότε πρόεδρο των Φιλιππινών Beingno Aquino III το 2012, ο διάσημος Sir Paul McCartney περιέγραψε βίντεο που έδειχναν την Μάλι στην αιχμαλωσία ως “αποκαρδιωτικά”.
Ο πρώην τραγουδιστής των Smiths, James Morrissey, είχε επίσης στείλει ένα γράμμα αιτούμενος τη μετακίνηση της Μάλι η οποία, δυστυχώς, παρέμεινε στην αιχμαλωσία μέχρι τον θάνατό της.
Η οργάνωση Άνθρωποι για την Ηθική Μεταχείριση των Ζώων (PETA) ανακοίνωσε: “Ένας από τους πιο λυπημένους ελέφαντες του κόσμου πέθανε. Αναπαύσου εν ειρήνη Μάλι, αξίζεις πολλά περισσότερα.”
Στο X, πρώην Twitter, κάτοικοι των Φιλιππινών από διαφορετικές γενιές μνημόνευσαν σε αναρτήσεις τους τις συστηματικές επισκέψεις στον ζωολογικό κήπο και στη Μάλι όταν πήγαιναν εκδρομή με το σχολείο, και εξέφρασαν τη θλίψη τους για τη μοναξιά και τον θάνατό της.
Ένας χρήστης έγραψε για την πρώτη φορά που είδε τη Μάλι 11 χρόνια πριν: “Βλέποντας τη Μάλι να περπατά γύρω γύρω, θα νιώσετε πόσο μοναχικός είναι αυτός ο ελέφαντας. Μου έσπασε την καρδιά… και τώρα ανακοινώθηκε ότι η Μάλι πέθανε.”
Σε μία συνέντευξη τύπου την Τετάρτη, η δήμαρχος της Μανίλα δήλωσε ότι θα ζητούσε από την κυβέρνηση της Σρι Λάνκα να δωρίσει έναν άλλο ελέφαντα στην πρωτεύουσα των Φιλιππινών.
Είπε, ακόμα, ότι οι φροντιστές της Μάλι έκλαιγαν μετά το θάνατό της, και πρόσθεσε ότι η μεταφορά της σε κάποιο καταφύγιο δεν αποτελούσε ποτέ επιλογή, λόγω της μακρόχρονης αιχμαλωσίας της.
“Μπορεί να μοιάζει μόνη της, αλλά είχε εμάς δίπλα της. Ήταν το πρόσωπο που καλωσόριζε όλους όσους επισκέπτονταν τον ζωολογικό κήπο της Μανίλα. Είναι κομμάτι της ζωής μας.”
Χορεύοντας ζεϊμπέκικο βγήκε στη σύνταξη ο Έλληνας Διοικητής της Κ-9 στη Νέα Υόρκη
Γυναίκα 70 χρоνών γέννnσε δίδυμα μετά από εξωσωματıκή – Πρоσπαθоύσε για 40 χρόνıα
Όχι στο όνομα μας! Με αφορμή το σχέδιο της κυβέρνησης για την επιστολική ψήφο