29/03/2024
23.7 C
Serres

Αυτή είναι η πιο ευτυχισμένη χώρα του κόσμου για το 2023

Η παγκόσμια έκθεση για την ευτυχία που συντάσσεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Υπάρχει λόγος για να είναι κανείς αισιόδοξος -τουλάχιστον αυτό δείχνει η τελευταία έρευνα για την ευτυχία σε παγκόσμιο επίπεδο και το τελευταίο World Happiness Report που εκδόθηκε πριν λίγες μέρες.

Για παράδειγμα, ο δείκτης της διάθεσης για φιλανθρωπία και αλληλεγγύη είναι περίπου 25% παραπάνω από τα προπανδημικά επίπεδα.

«Η καλοσύνη προς τους άλλους, ιδιαίτερα η βοήθεια προς αγνώστους η οποία ανέβηκε ραγδαία το 2021, παρέμεινε υψηλά το 2022», αναφέρει στο CNN ο John Helliwell, ένας από τους συντάκτες του World Happiness Report.

procredit bank serres epimelitirio

Κάτι άλλο αξιοσημείωτο είναι ότι η παγκόσμια ευτυχία δεν έχει υποστεί πλήγμα στα 3 χρόνια της πανδημίας του κορωνοϊου.

Η εκτίμηση και η αξιολόγηση της χαράς της ζωής από το 2020 έως το 2022 έχει παραμείνει «αξιοσημείωτα ανθεκτική» αναφέρει η έκθεση, με τους παγκόσμιους μέσους όρους να είναι ανάλογοι με εκείνους των τριών χρόνων που προηγήθηκαν της πανδημίας.

«Ακόμα και κατά τη διάρκεια αυτών των δύσκολων χρόνων τα θετικά συναισθήματα έχουν επικρατήσει σε διπλάσια νούμερα των αρνητικών και τα αισθήματα κοινωνικής αλληλεγγύης σημειώνουν αντίστοιχη επίδοση σε σχέση με την μοναξιά» αναφέρει σε ανακοίνωση σχετικά με την έκθεση ο Helliwell.

H έκθεση (μια έκδοση του Sustainable Development Solutions Network των Ηνωμένων Εθνών) συλλέγει δεδομένα από ανθρώπους σε πάνω από 150 χώρες. Οι χώρες κατατάσσονται στον δείκτη ευτυχίας με βάση τις μέσες αξιολογήσεις της ποιότητας ζωής τα τελευταία 3 χρόνια, σε αυτήν την περίπτωση από το 2020 έως το 2022.


H Φινλανδία στην κορυφή της λίστας -Η θέση της Ελλάδας


Η έκθεση δόθηκε στη δημοσιότητα την Δευτέρα 20 Μαρτίου, την μέρα που ο ΟΗΕ έχει ορίσει ως Διεθνή Μέρα Ευτυχίας. Τα αποτελέσματά της μάλλον δεν προκαλούν έκπληξη καθώς για 6η συνεχόμενη φορά την πρώτη θέση κατακτά η Φιλανδία ενώ στις 10 πρώτες θέσεις συναντάμε και τις υπόλοιπες σκανδιναβικές χώρες Σουηδία, Ισλανδία, Νορβηγία και Δανία.

Η κατάταξη των χωρών βασίζεται σε δεδομένα από πηγές όπως η Gallup World Poll, αξιοποιώντας έξι βασικούς παράγοντες: την κοινωνική υποστήριξη, το εισόδημα, την υγεία, την ελευθερία, τη γενναιοδωρία και την απουσία διαφθοράς.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 58η θέση, όπως και και πέρυσι, όταν η έρευνα αφορούσε την περίοδο 2019-2021.

Προφανώς δεν μπορούμε να μετακομίσουμε όλοι στη Φινλανδία και γενικότερα στον ευρωπαϊκό βορρά. Υπάρχει, όμως, κάτι που μπορούμε να μάθουμε από αυτή την κατάταξη;

«Υπάρχει όντως;» αναρωτιέται -ρητορικά- ο Helliwell.


«Οφείλεται σε κάτι που κάνουν αυτοί και το οποίο μπορούμε να κάνουμε και οι υπόλοιποι; Ή είναι κάτι μοναδικό στην ιστορία και το κλίμα τους που τους κάνει διαφορετικούς; Κατά τη γνώμη μου -ευτυχώς- η απάντηση είναι το πρώτο», σημειώνει o Helliwell ο οποίος είναι επίσης ομότιμος καθηγητής στο Vancouver School of Economics, University of British Columbia.

Το να έχει κανείς ολιστική αντιμετώπιση της καλοζωίας και όλων των παραμέτρων σε μια κοινωνία είναι αυτό που δημιουργεί καλύτερες προτεραιότητες στη ζωή και πιο ευτυχισμένες χώρες.

«Το αντικείμενο για κάθε θεσμό είναι να συνεισφέρει όσο μπορεί στην ανθρώπινη ευημερία», αναφέρει η έκθεση, η οποία στα όσα αξιολογεί, περιλαμβάνει επίσης τη λογοδοσία στις επόμενες γενιές και τη διαφύλαξη των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Εκτός από τις σκανδιναβικές χώρες, την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν το Ισραήλ (4ο από 9ο πέρυσι), η Ολλανδία (5η), η Ελβετία (8η), το Λουξεμβούργο (9ο) και η Νέα Ζηλανδία (10η).

Ενώ συνήθως το Τop 20 απαρτίζουν οι ίδιες χώρες κάθε χρόνο, φέτος υπάρχει μια νέα είσοδος στην 20άδα.

Η Λιθουανία. Η χώρα της Βαλτικής ανεβαίνει στον πίνακα με ραγδαίο ρυθμό την τελευταία 6ετία. Από την 52η θέση το 2017 πήγε στην 20η φέτος. Το ίδιο συμβαίνει και με τις άλλες δύο χώρες της Βαλτικής, την Εσθονία (31η) και τη Λετονία (41η).

«Είναι ουσιαστικά αυτό που βλέπουμε και στην υπόλοιπη κεντρική και ανατολική Ευρώπη» λέει ο Heliwell. Oι χώρες σε αυτή την περιοχή «πιθανότατα κανονικοποίησαν τις αλλαγές των αρχών της δεκαετίας του 1990 και νιώθουν ισχυρές με τη νέα τους ταυτότητα», συμπληρώνει. Στην τελευταία θέση της λίστας, την 137η βρίσκεται το Αφγανιστάν ενώ στην προτελευταία βρίσκεται ο Λίβανος.

Πώς επηρέασε ο πόλεμος


Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έφερε τις δύο χώρες στο επίκεντρο της παγκόσμιας κοινής γνώμης, επομένως έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρoν να δούμε πώς ο πόλεμος επηρέασε τους πολίτες τους. Προφανώς η ευημερία δέχτηκε μεγάλο πλήγμα «παρά το μέγεθος της συμφοράς του πολέμου.

Παρόλα αυτά η αξιολόγηση της ζωής ήταν υψηλότερη τον Σεπτέμβριο του 2022 από ό,τι το 2014, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας». Την ίδια στιγμή η έκθεση αναφέρει ότι στη χώρα επικρατεί «εντονότερη αίσθηση του κοινού σκοπού, διάθεση για φιλανθρωπία και αύξηση εμπιστοσύνης στην ηγεσία της».

H εμπιστοσύνη στις κυβερνήσεις τους αυξήθηκε και στις δύο χώρες, πολύ περισσότερο όμως στην Ουκρανία από την Ρωσία, ενώ στην εφετινή λίστα η Ρωσία βρίσκεται στην 70η θέση και η Ουκρανία στην 92η.

Κοιτάζοντας το μέλλον


Τα εμπόδια και οι δυσκολίες της πανδημίας έχουν πυροδοτήσει πολλές αλλαγές στον τρόπο που οι άνθρωποι σκέφτονται.

«Οι άνθρωποι σκέφτονται ξανά τους στόχους τους. Αναρωτιούνται για το πώς θέλουν να περάσουν την υπόλοιπη ζωή τους» σημειώνει ο Helliwell, ο οποίος ελπίζει ότι αυτή η επαναξιολόγηση δεν θα περιοριστεί μόνο σε τομείς, όπως η εργασία ή η εκπαίδευση, αλλά και στο πώς οι άνθρωποι λειτουργούν σε αυτά τα κοινωνικά περιβάλλοντα.

«Θα νιώσετε καλύτερα για τον εαυτό σας αν σας ενδιαφέρει περισσότερο να φροντίζετε για άλλους ανθρώπους από το να κυνηγάτε την πρώτη θέση σε οτιδήποτε» καταλήγει ο Helliwell.

Οι 20 πιο ευτυχισμένες χώρες για το 2023:


Φινλανδία
Δανία
Ισλανδία
Ισραήλ
Ολλανδία


Σουηδία
Νορβηγία
Ελβετία
Λουξεμβούργο


Νέα Ζηλανδία
Αυστρία
Aυστραλία
Καναδάς


Ιρλανδία
ΉΠΑ
Γερμανία
Βέλγιο
Τσεχία
Ηνωμένο Βασίλειο
Λιθουανία

Απίθανος παιδοχειρουργός συνοδεύει τους ασθενείς του στο χειρουργείο για να μην φοβούνται

Πηγή:travel

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Ανατpοπή – Ένοχος ο Μίχος για όλες τις κατηγορίες

Την ενοχή του Ηλία Μίχου για το αδίκημα του βιασμού της 12χρονης από τον Κολωνό, αποφάσισε πριν από λίγο το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της...

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Από την 1η Απριλίου στα 830 εupώ ο κατώτατος μıσθός»

Την τέταρτη αύξηση του κατώτατου μισθού ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, πριν από λίγο στο υπουργικό συμβούλιο. Ανεβαίνει κατά 50 ευρώ στα 830 ευρώ. Η αύξηση συμπαρασύρει τριετίες και...

Τα ένοχα μυστικά του Ντέλαγουερ

του Δ. Γιαννακόπουλου Ο νόμος είναι σαφής καθιστώντας ασυμβίβαστη τη συμμετοχή πολιτικών προσώπων σε εταιρείες της αλλοδαπής. Ομοίως σαφές είναι και το χρονοδιάγραμμα υποβολής του...

Παρουσίαση του διαδικτυακού project “Ταξίδι” από το Σύλλογο Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Σερρών

Ο Σύλλογος Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Σερρών και η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών διοργανώνουν εκδήλωση για την παρουσίαση του διαδικτυακού project “Ταξίδι”, που πραγματοποιήθηκε...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Μάνος Βακούσης: Αυτός είναι ο λόγος που ψεύδεται για την καταγωγή του – «Τώρα θα πρέπει να πω την αλήθεια»

Ο Μάνος Βακούσης ήταν καλεσμένος στην εκπομπή “Στούντιο 4” το απόγευμα της Παρασκευής. Ο γνωστός ηθοποιός έκανε μια αποκάλυψη σχετικά με την καταγωγή του,...

Αυτά τα ζώδια πιστεύουν σε θεωρίες συνωμοσίας

Κανένας δεν μπορεί να τους πείσει ότι τα πράγματα είναι έτσι όπως… φαίνονται Αυτά τα ζώδια πιστεύουν σε θεωρίες συνωμοσίας Μπορεί ως άνθρωποι να είναι ανοιχτόμυαλοι,...

Κυριακή της Ορθοδοξίας 2024: Πότε είναι και τί γıоρτάζουμε

Την προσεχή Κυριακή (24 Μαρτίου) η Εκκλησία μας εορτάζει την Κυριακή της Ορθοδοξίας ως την πρώτη Κυριακή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής (Α’ Νηστειών), την οποία...

Συνέχισε να διαβάζεις