07/06/2023
26.5 C
Serres

Επιτέλους λύση στη πυρίκαυστη ζώνη των Σερρών από τον Κώστα Καραμανλή!

Προβλήματα 100 ετών στις Σέρρες βρίσκουν επιτέλους λύση στην Βουλή των Ελλήνων από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή .

Ο Σερραίος Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής αφουγκράστηκε άμεσα το πρόβλημα και με την συνδρομή των τοπικών τεχνικών υπαλλήλων του δημοσίου των ΟΤΑ των Σερρών και θεσμικούς τοπικούς φορείς βρέθηκε επιτέλους οριστική λύση στο πρόβλημα της πυρίκαυστης ζώνης της πόλης των Σερρών που απασχολούσε χρόνια τους Σερραίους.

Mε την αξιολογούμενη ρύθμιση που κατατέθηκε στην Βουλή από το Υπουργείο Οικονομικών αντιμετωπίζεται ένα χρόνιο πρόβλημα σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς ακινήτων τα οποία εμπίπτουν στα τέσσερα οικοδομικά τετράγωνα 182, 183, 184, 184Α του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου της πόλης των Σερρών, τα οποία απαλλοτριώθηκαν υπέρ του Δήμου Σερρών προς ανέγερση νέας αγοράς (Μπαζάρ).

Μετά τον εμπρησμό της πόλης των Σερρών το έτος 1913 αποφασίσθηκε η, σε νέο σχέδιο, ανοικοδόμηση του τμήματος της πόλης που κάηκε.

Για τον σκοπό αυτό, με το ν.δ. της 27ης.3.1923 «Περι κωδικοποιήσεως των Νόμων 2517 και 3025» συστάθηκε κτηματική ομάδα εκπροσωπούμενη από το Δήμο Σερρών, υπέρ της οποίας έγινε απαλλοτρίωση ολόκληρης της περιοχής που κάηκε (πυρίκαυστος ζώνη).


Σύμφωνα με τον Γιάννη Χατζόπουλο Διπλ. Πολιτικό Μηχανικό και Ειδικό Σύμβουλο του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών

“Εκτός από την πυρίκαυστη ζώνη, απαλλοτριώθηκε υπέρ του Δήμου Σερρών και άλλος χώρος, κείμενος δίπλα σ’ αυτήν για την ανέγερση νέας αγοράς (Μπαζάρ).

Στον συγκεκριμένο χώρο υπήρχαν σαράντα (40) παλαιές ιδιοκτησίες ανταλλάξιμων μουσουλμάνων.

Ειδικότερα, τα καταγεγραμμένα δημόσια ανταλλάξιμα ακίνητα, τα οποία βρίσκονται εντός των οικοδομικών τετραγώνων 182, 183, 184, 184Α του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου της πόλης των Σερρών, απαλλοτριώθηκαν υπέρ του Δήμου Σερρών δυνάμει της υπ’ αρ. 24/22.3.1924 απόφασης της Τεχνικής Επιτροπής Σχεδίου Πόλης Σερρών και της υπ΄ αρ. 6210/1924 πράξης του Υπουργείου Συγκοινωνιών.


Ο Δήμος Σερρών συνέταξε πράξη τακτοποίησης, χώρισε την απαλλοτριούμενη ζώνη σε μικρά ακίνητα και τα εκποίησε σε τρίτους ιδιώτες.

Για τα ακίνητα αυτά καθορίστηκε αποζημίωση με την υπ’ αρ. 249/1924 απόφαση του Προέδρου Πρωτοδικών Σερρών, η οποία δεν τεκμηριώνεται ότι καταβλήθηκε στους δικαιούχους τέως ιδιοκτήτες λόγω ανταλλαγής τους.

Ωστόσο, τα ακίνητα αυτά παραμένουν καταγεγραμμένα με την παλιά τους μορφή, δηλαδή ως δημόσια ανταλλάξιμα ανήκοντα σε ανταλλαγέντες μουσουλμάνους.

Κατά τη διαδικασία κτηματογράφησης εντός της πόλεως των Σερρών το Δημόσιο υπέβαλε δηλώσεις για το σύνολο των ως άνω αναφερόμενων ακινήτων, οι οποίες στην πλειοψηφία τους απερρίφθησαν.

Το ζήτημα έχει αντιμετωπιστεί, με προσφυγή ορισμένων ιδιωτών, τόσο από το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο του Υπουργείου Οικονομικών όσο και από τα πολιτικά δικαστήρια, με έκδοση αποφάσεων που αναγνωρίζουν την κυριότητα των ιδιωτών στα ακίνητα, μολονότι είναι καταγεγραμμένα ανταλλάξιμα ακίνητα, ανάγοντας την καλόπιστη νομή τους στην κτήση κυριότητας με τίτλο από τον Δήμο Σερρών βάσει της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία επικυρώθηκε μάλιστα με Προεδρικό Διάταγμα.


Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Τάμτα: Τα “σβησμένα” φρύδια, η ελληνική ταυτότητα και η “συγγνώμη” στην κόρη της

Η δημοφιλής τραγουδίστρια Τάμτα μίλησε για το ιδιαίτερο στυλ της, ενώ αναφέρθηκε στη ζωή της στη Γεωργία και στην κόρη της, Άννυ, που απέκτησε...

“The 2Night Show” – Τζένη Καζάκου: Η μαμά μου με κοιτάει στα μάτια...

Καλεσμένη στο «The 2Night Show» της Τρίτης ήταν η Τζένη Καζάκου, που μίλησε για τη δουλειά και την οικογένειά της. “The 2Night Show”: Η Τζένη...

Ελληνικές δωρεάν εφαρμογές κινητών που απωθούν τα κουνούπια μέσω του ήχου

Καινοτόμα apps προστασίας από ενοχλητικά έντομα από νεαρό έλληνα developer. Ο 26χρονος developer Χρήστος Αποστόλου ανέπτυξε δύο εφαρμογές με τα χαρακτηριστικά ονόματα Ksou Ksou και...

Καβάλα: Επίθεση κριαριού και όχι έγκλημα φέρεται να είναι ο λόγος θανάτου της...

Τι δείχνουν τα νέα στοιχεία. Σε χτυπήματα κριαριού και όχι εγκληματική ενέργεια φέρεται να οφείλεται ο θάνατος της 68χρονης κτηνοτρόφου στο Ποδοχώρι της Καβάλας, όπως...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Γιάννης Στεφόπουλος: «Όταν γίνεσαι μπαμπάς μεγάλος υπάρχει τεράστιο άγχος» – Ο χωρισμός και η 5χρονη κόρη του

Για την προσωπική και επαγγελματική του πορεία μίλησε ο Γιάννης Στεφόπουλος στην εκπομπή Καλύτερα δε γίνεται και στην Ειρήνη Αρβανίτη. Ο γνωστός ηθοποιός αναφέρθηκε στις...

Τη Παρασκευή η παρουσίαση του βιβλίου «ΑΣΠΑΣΙΑ, το μυστικό της Καπετάνισσας»

Η Αδελφότητα Μικρασιατών Ν. Σερρών «Ο Άγιος Πολύκαρπος», ο Σύλλογος Ποντίων Ν. Σερρών « Εύξεινος Λέσχη» και οι εκδόσεις «Χάρτινη πόλη» πρόκειται να παρουσιάσουν το...

Μυστήριο με τον θάνατο της 68χρονης στην Καβάλα: Δολοφονία ή την χτύπησε ζώο; -Συνεχίζονται οι έρευνες

Συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. για τις συνθήκες θανάτου της 68χρονης κτηνοτρόφου που εντοπίστηκε νεκρή από τον ανιψιό της έξω από...

Συνέχισε να διαβάζεις