03/03/2024
12.6 C
Serres

Επιτέλους λύση στη πυρίκαυστη ζώνη των Σερρών από τον Κώστα Καραμανλή!

Προβλήματα 100 ετών στις Σέρρες βρίσκουν επιτέλους λύση στην Βουλή των Ελλήνων από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή .

Ο Σερραίος Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής αφουγκράστηκε άμεσα το πρόβλημα και με την συνδρομή των τοπικών τεχνικών υπαλλήλων του δημοσίου των ΟΤΑ των Σερρών και θεσμικούς τοπικούς φορείς βρέθηκε επιτέλους οριστική λύση στο πρόβλημα της πυρίκαυστης ζώνης της πόλης των Σερρών που απασχολούσε χρόνια τους Σερραίους.

Mε την αξιολογούμενη ρύθμιση που κατατέθηκε στην Βουλή από το Υπουργείο Οικονομικών αντιμετωπίζεται ένα χρόνιο πρόβλημα σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς ακινήτων τα οποία εμπίπτουν στα τέσσερα οικοδομικά τετράγωνα 182, 183, 184, 184Α του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου της πόλης των Σερρών, τα οποία απαλλοτριώθηκαν υπέρ του Δήμου Σερρών προς ανέγερση νέας αγοράς (Μπαζάρ).

Μετά τον εμπρησμό της πόλης των Σερρών το έτος 1913 αποφασίσθηκε η, σε νέο σχέδιο, ανοικοδόμηση του τμήματος της πόλης που κάηκε.

Για τον σκοπό αυτό, με το ν.δ. της 27ης.3.1923 «Περι κωδικοποιήσεως των Νόμων 2517 και 3025» συστάθηκε κτηματική ομάδα εκπροσωπούμενη από το Δήμο Σερρών, υπέρ της οποίας έγινε απαλλοτρίωση ολόκληρης της περιοχής που κάηκε (πυρίκαυστος ζώνη).


Σύμφωνα με τον Γιάννη Χατζόπουλο Διπλ. Πολιτικό Μηχανικό και Ειδικό Σύμβουλο του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών

“Εκτός από την πυρίκαυστη ζώνη, απαλλοτριώθηκε υπέρ του Δήμου Σερρών και άλλος χώρος, κείμενος δίπλα σ’ αυτήν για την ανέγερση νέας αγοράς (Μπαζάρ).

Στον συγκεκριμένο χώρο υπήρχαν σαράντα (40) παλαιές ιδιοκτησίες ανταλλάξιμων μουσουλμάνων.

Ειδικότερα, τα καταγεγραμμένα δημόσια ανταλλάξιμα ακίνητα, τα οποία βρίσκονται εντός των οικοδομικών τετραγώνων 182, 183, 184, 184Α του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου της πόλης των Σερρών, απαλλοτριώθηκαν υπέρ του Δήμου Σερρών δυνάμει της υπ’ αρ. 24/22.3.1924 απόφασης της Τεχνικής Επιτροπής Σχεδίου Πόλης Σερρών και της υπ΄ αρ. 6210/1924 πράξης του Υπουργείου Συγκοινωνιών.


Ο Δήμος Σερρών συνέταξε πράξη τακτοποίησης, χώρισε την απαλλοτριούμενη ζώνη σε μικρά ακίνητα και τα εκποίησε σε τρίτους ιδιώτες.

Για τα ακίνητα αυτά καθορίστηκε αποζημίωση με την υπ’ αρ. 249/1924 απόφαση του Προέδρου Πρωτοδικών Σερρών, η οποία δεν τεκμηριώνεται ότι καταβλήθηκε στους δικαιούχους τέως ιδιοκτήτες λόγω ανταλλαγής τους.

Ωστόσο, τα ακίνητα αυτά παραμένουν καταγεγραμμένα με την παλιά τους μορφή, δηλαδή ως δημόσια ανταλλάξιμα ανήκοντα σε ανταλλαγέντες μουσουλμάνους.

Κατά τη διαδικασία κτηματογράφησης εντός της πόλεως των Σερρών το Δημόσιο υπέβαλε δηλώσεις για το σύνολο των ως άνω αναφερόμενων ακινήτων, οι οποίες στην πλειοψηφία τους απερρίφθησαν.

Το ζήτημα έχει αντιμετωπιστεί, με προσφυγή ορισμένων ιδιωτών, τόσο από το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο του Υπουργείου Οικονομικών όσο και από τα πολιτικά δικαστήρια, με έκδοση αποφάσεων που αναγνωρίζουν την κυριότητα των ιδιωτών στα ακίνητα, μολονότι είναι καταγεγραμμένα ανταλλάξιμα ακίνητα, ανάγοντας την καλόπιστη νομή τους στην κτήση κυριότητας με τίτλο από τον Δήμο Σερρών βάσει της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία επικυρώθηκε μάλιστα με Προεδρικό Διάταγμα.


Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Σuνελήφθη στη Θεσσαλονίκη ο Μένιος Φουρθιώτης

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη ο Μένιος Φουρθιώτης μετά από μήνυση του πατέρα του Νίκου Κοκλώνη Ο παρουσιαστής συνελήφθη έξω από ξενοδοχείο, στη Θέρμη Θεσσαλονίκης Συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη ο...

Βασιλική Τρουφάκου για εγκυμοσύνη: “Είναι τόσο εύκολη που μερικές φορές το ξεχνάω”

Η ηθοποιός Βασιλική Τρουφάκου μίλησε σε τηλεοπτική εκπομπή για το πως βιώνει τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης της. Η ηθοποιός Βασιλική Τρουφάκου βρέθηκε σε πρωινή...

Γιάννης Βασιλώττος: Κυρίως άντρες είναι αυτοί που μου στέλνουν γυμνές φωτογραφίες

«Όταν είχα σχέση και το είχα πει, λάμβανα περισσότερα τέτοια μηνύματα» πρόσθεσε ο ηθοποιός Ο Γιάννης Βασιλώττος μίλησε για τα ενοχλητικά μηνύματα που δέχεται...

Γιώργος Δασκαλάκης: Επέστρεψε στο στούντιο παρά τη μάχη του με τον καρκίνο –...

«Δεν έχω τα προς το ζην αλλά έχω πείσμα» έγραψε ο τραγουδιστής Ο Γιώργος Δασκαλάκης, ο οποίος μοιράζεται στα social media τις εξελίξεις με...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Αλλαγές στην νέα ΚΑΠ φέρνουν οι παρελάσεις των τρακτέρ σε όλη την Ευρώπη!

Αν και στην πατρίδα μας οι αγρότες έφυγαν από τα μπλόκα, σε όλη την Ευρώπη οι κινητοποιήσεις των αγροτών φαίνεται να φέρνουν σημαντικές μεταβολές...

Νέα Σμύρνη: Παντρεύτnκε το πρώτο ομοφuλόφιλο ζευγάρι στην Ελλάδα – Έχουν ήδη 3 παıδιά

Ο γάμος του Σταύρου Γαβριλιάδη και του Δημήτρη Ελευσινιώτη τελέστηκε το Σάββατο σε κλειστό οικογενειακό κύκλο – Είναι μαζί 20 χρόνια και έχουν τρία...

Πρώην καθηγήτρια δώρισε 1 δισ. δολάρια σε πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης για τα δίδακτρα όλων των φοιτητών

Η μεγαλύτερη δωρεά που έχει γίνει σε πανεπιστημιακό ίδρυμα στις ΗΠΑ Δωρεά ύψους ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων στην Ιατρική Σχολή Albert Einstein της Νέας Υόρκης, έκανε...

Συνέχισε να διαβάζεις