29/03/2024
17 C
Serres

Φτιάχνουμε πιροσκί με κιμά βήμα-βήμα

Τα υπέροχα «πιροσκί» ή «πισία», κανείς δεν μπορεί να τα προσπεράσει.

Τα λαχταριστά και αφράτα χρυσοτηγανισμένα ψωμένια πιτάκια της ποντιακής κουζίνας κατέχουν ξεχωριστή θέση στην καρδιά των Ελλήνων! Εκτός από κιμά, μπορούμε να γεμίσουμε τα πιροσκί και με πατάτα.

Υλικά
Μερίδες: 6


Για τη ζύμη


300 γρ. αλεύρι δυνατό (για τσουρέκια)
5 γρ. μαγιά στιγμής
1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
100 ml νερό, χλιαρό

procredit bank serres epimelitirio


1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
80 ml γάλα, χλιαρό
1 αυγό
25 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
30 γρ. βούτυρο, λιωμένο


Για τη γέμιση


2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
250 γρ. κιμά μοσχαρίσιο (ή ανάμεικτο με χοιρινό)
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 κουτ. σούπας ντοματοπελτέ


1/4 κουτ. γλυκού μπαχάρι, σε σκόνη
1/4 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, σε σκόνη
1 κουτ. σούπας γλυκό κόκκινο πιπέρι
1 κουτ. γλυκού βούτυρο
αλάτι, μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο



Για το τηγάνισμα


ε.π. ελαιόλαδο

Διαδικασία


Βήμα 1


Ζύμη: Σε ένα μπολ βάζουμε 3 κουτ. σούπας από το αλεύρι, τη μαγιά και τη ζάχαρη, προσθέτουμε το νερό, ανακατεύουμε και αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 15′, μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Στον κάδο του μίξερ κοσκινίζουμε το αλεύρι, προσθέτουμε το αλάτι, το μείγμα μαγιάς, το γάλα, το αυγό, το γιαούρτι και ζυμώνουμε για 5′.

Τέλος, ενσωματώνουμε το βούτυρο στη ζύμη ανακατεύοντάς τη για ακόμη 2′. Η ζύμη πρέπει να είναι κολλώδης και υγρή. Σκεπάζουμε με μεμβράνη τροφίμων και την αφήνουμε για 2 ώρες σε ζεστό σημείο.


Βήμα 2


Γέμιση: Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, προσθέτουμε τον κιμά, το κρεμμύδι και σοτάρουμε για 5′. Κατόπιν προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας διαλυμένο σε 4-5 κουτ. σούπας νερό, τα μπαχαρικά, αλάτι, πιπέρι και μαγειρεύουμε μέχρι να στεγνώσει ο κιμάς από τα υγρά του. Αποσύρουμε, προσθέτουμε το βούτυρο και αφήνουμε τον κιμά να κρυώσει.

Βήμα 3


Πιροσκί: Συγκεντρώνουμε στον πάγκο εργασίας τη ζύμη, τον κιμά και ένα μπολάκι με ελαιόλαδο. Λαδώνουμε καλά τα χέρια μας και χωρίζουμε το ζυμάρι σε ποσότητες των 100 γρ. τις οποίες γεμίζουμε με 1 γεμάτη κουτ. σούπας κιμά και κλείνουμε σε μπαλάκια, τα οποία ακουμπάμε σε αντικολλητικό χαρτί. Ετοιμάζουμε ένα μεγάλο και ευρύχωρο τηγάνι με ελαιόλαδο το οποίο ζεσταίνουμε καλά για να τηγανίσουμε τα πιροσκί.

Με λαδωμένα χέρια, και πάλι, πιέζουμε ένα ένα το κάθε ζυμαράκι να πλατύνει – το τραβάμε δίνοντάς του μακρόστενο σχήμα. Τηγανίζουμε μέχρι να αποκτήσουν χρυσό χρώμα από κάθε πλευρά και ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί. Σερβίρουμε τα πιροσκί ζεστά. Αν μας αρέσει, πασπαλίζουμε με μείγμα ξερών μυρωδικών με μπούκοβο.

Σπιτική συνταγή για πίτσα στο τηγάνι, πανεύκολη και στο λεπτό

Πηγή:olivemagazine

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Αυτά τα ζώδια πιστεύουν σε θεωρίες συνωμοσίας

Κανένας δεν μπορεί να τους πείσει ότι τα πράγματα είναι έτσι όπως… φαίνονται Αυτά τα ζώδια πιστεύουν σε θεωρίες συνωμοσίας Μπορεί ως άνθρωποι να είναι ανοιχτόμυαλοι,...

Arnold Schwarzenegger: Αποκάλυψε ότι έβαλε βηματοδότη – “Έγινα λίγο παραπάνω μηχανή”

Σε τρεις επεμβάσεις ανοιχτής καρδιάς υποβλήθηκε ο Arnold Schwarzenegger, όπως αποκάλυψε ο ίδιος, πριν του τοποθετηθεί βηματοδότης. Το μήνυμά του σε όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα...

Γρηγόρης Αρναούτογλου για Γιάννη Πλούταρχο: «Δεν θέλω να έρθει στην εκπομπή μου, δεν...

Το παράπονό του για τον Γιάννη Πλούταρχο εξέφρασε ο Γρηγόρης Αρναούτογλου σήμερα (28/3), κατά την διάρκεια συζήτησης που είχε με τους συνεργάτες του, στην...

Βάσω Γουλιελμάκη: «Κάθε πρωί θα φτιαχτώ, θα κοιταχτώ στον καθρέφτη και θα πω...

«Δεν απολαμβάνω τη μοναχικότητά μου». Η Βάσω Γουλιελμάκη μίλησε για τη ζωή της, για την κόρη της όταν έφυγε για σπουδές, αλλά και για την...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Γαία Μερκούρη: «Χάσιμο χρόνου το να σπουδάζεις. Εγώ έχω το προφίλ μου, θέλω να περνάμε καλά»

Η Γαία Μερκούρη σε συνέντευξή της στο περιοδικό Marie Claire, αναφέρθηκε στο πώς βλέπει τη ζωή ως μοντέλο και δημιουργός περιεχομένου. Το ευχάριστο προφίλ της...

Πάρις Χίλτον για τα παιδιά της: Δεν θέλω να μου μοιάσουν

Η Πάρις Χίλτον αποκάλυψε ότι τα παιδιά της θέλει να μεγαλώσουν σε έναν καλύτερο κόσμο από ό,τι μεγάλωσε εκείνη, ενώ εξομολογήθηκε σε τι δεν...

Μάνος Πανταζής: «Όταν ήμασταν μαζί με την Κάτια Ζυγούλη ζήσαμε ακραίες καταστάσεις με τους φωτογράφους»

Η συνέντευξη στο Happy Day. Το super model των ’90s, Μάνος Πανταζής, μίλησε στο Happy Day για τη διεθνή καριέρα στις πασαρέλες μεγάλων οίκων μόδας,...

Συνέχισε να διαβάζεις