Βασίλη ο Παπαδημούλης ζητά από την Ε.Ε. να τερματιστεί η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για τον φράχτη στον Έβρο. Μάλλον θα έγινε κι αυτός κομματάρχης του ...Μητσοτάκη!

Όλο το πολιτικό σύστημα φοβάται τον Κασιδιάρη – Ετοιμάζουν νομοθετική ρύθμιση;

Μπορεί να ξεκίνησαν οι εκλογικές διαδικασίες τόσο στα κόμματα όσο και στην κυβέρνηση, αλλά μη νομίζεται πως λύθηκαν και τα προβλήματα;


Και όταν μιλάμε για προβλήματα δεν αναφέρομαι μόνο στα ψηφοδέλτια, αλλά και στα ίδια τα κόμματα, μιας και δεν υπάρχουν μόνο φανερές, αλλά υπάρχουν και κρυφές μετρήσεις
Και μια από τις πολλές κρυφές μετρήσεις μας λέει πως υπάρχει πρόβλημα με το νέο κόμμα του Κασιδιάρη που σύμφωνα με όλες τις μετρήσεις μπαίνει στην Βουλή.


Τι να κάνει λοιπόν η κυβέρνηση;


Ετοιμάζει ένα νομικό ανάχωμα προκειμένου να απαγορεύσει την κάθοδο του Ηλία Κασιδιάρη στις εκλογές, πράγμα όμως που αποδεικνύεται πολύ πιο δύσκολο από την ανέξοδη πολιτική καταδίκη του κόμματος Ελληνες για την πατρίδα.


Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης ξεκίνησε ήδη μια σειρά άτυπων συζητήσεων με πρόσωπα του νομικού κόσμου και του κομματικού συστήματος και παρότι αυτές βρίσκονται ακόμα σε πολύ πρώιμο στάδιο, καθίσταται σαφές ότι αν δεν υπάρξει ευρύτατη πολιτική συναίνεση, καμία νομοθετική πρωτοβουλία απαγόρευσης κόμματος δεν μπορεί να προχωρήσει.

GOTSIKA


Στις δημοσκοπήσεις της τελευταίας περιόδου οι Έλληνες για την πατρίδα εμφανίζονται πολύ κοντά στο όριο του 3% που θα τους επιτρέψει την είσοδο στη Βουλή.


Σκεφτείτε πως ο Κασιδιάρης έχει κανάλι στο YouTube με 120.000 συνδρομητές μέσω του οποίου ανεβάζει βίντεο, δίνει συνεντεύξεις και κάνει αναλύσεις για όλα τα θέματα της επικαιρότητας.


Συχνά πυκνά μάλιστα, ως επικεφαλής «εθνικού κόμματος» μιλά για τις προκλήσεις της Τουρκία και για την, κατά την άποψή του, ελλειμματική αντιμετώπισή τους από το πολιτικό σύστημα.


Ο πολιτικός που έχει χρίσει αντίπαλό του είναι για ευνόητους λόγους ο Κυριάκος Βελόπουλος «ο ανύπαρκτος» σύμφωνα με τον Κασιδιάρη.


Με το γνωστό εριστικό του ύφος του λοιπόν ο κ.Κασιδιάρης όχι μόνο βρίζει, αλλά και προκαλεί τα κόμματα και τα ΜΜΕ, περιπαίζει και περιφρονεί τη Δικαιοσύνη, ακόμα και στις αίθουσες των δικαστηρίων που δικάζεται.


Και όλα αυτά ενώ εκτίει ποινή κάθειρξης 13 ετών και 6 μηνών για την διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης, της Χρυσής Αυγής, της οποίας εμφανίζεται κληρονόμος.


Από όλα τα ακροδεξιά κόμματα οι «Ελληνες» έχουν τη μεγαλύτερη δυναμική, αν και το ποσοστό τους παρουσιάζει διακυμάνσεις και δεν είναι παγιωμένο, οπότε δύσκολα μπορεί να προβλεφθεί η πραγματική δύναμή τους στην κάλπη.


Μάλιστα όλοι ξέρουν πως είναι ο πιο οργανωμένος πόλος για την αντισυστημική ψήφο, και όπως συνέβη με τη Χρυσή Αυγή, οι ψηφοφόροι τους είτε δεν απαντούν στις δημοσκοπήσεις είτε δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν άλλο κόμμα.


Γι’ αυτό υπάρχει ανησυχία και προβληματισμός.


Η απαγόρευση, ωστόσο, ενός κόμματος είναι δίκοπο μαχαίρι, γιατί μπορεί να το μετατρέψει σε σύμβολο, αλλά και αυτό να μη γίνει, μια τέτοια διάταξη, χωρίς περαιτέρω επεξεργασία, πιθανότατα δεν θα είναι συνταγματικά βιώσιμη.


Και αυτό γιατί χωρίς αμετάκλητη καταδίκη κανείς δεν μπορεί να στερηθεί το εκλογικό του δικαίωμα.


Αλλά ακόμα και με αμετάκλητη καταδίκη, η παραπάνω ποινή δεν μπορεί να επιβληθεί αυτόματα, μιας και χρειάζεται τροποποίηση της εκλογικής νομοθεσίας, καθώς η στέρηση  των πολιτικών δικαιωμάτων δεν προβλέπεται πλέον ως παρεπόμενη ποινή.


Η κυβέρνηση, αντιλαμβανόμενη τις δυσκολίες, δεν θέλει να προχωρήσει μόνη της σε απαγόρευση των «Ελλήνων», και μάλιστα χωρίς τη συναίνεση των άλλων κομμάτων.


Και πιστέψτε με όλοι στα λόγια λένε ναι για την νομοθετική ρύθμιση , αλλά ξέρουν καλά πως αυτή δεν θα την εξασφαλίσει πολύ εύκολα.

Aπορρίφθηκε ρητά η απαγόρευση κόμματος


Γιατί πέρα από τις συνταγματικές δυσκολίες και τη συνθετότητα του ζητήματος – ήδη από τη θέσπιση του Συντάγματος το 1975 απορρίφθηκε ρητά η απαγόρευση κόμματος, με νωπές τότε τις μνήμες από τις περιπέτειες του ΚΚΕ – υπάρχουν και οι πολιτικές περιπλοκές.


Πάντως αν τυχόν και έχουμε την είσοδο ενός έβδομου κόμματος στη Βουλή , τότε πολύ δύσκολα θα δούμε αυτοδυναμία της ΝΔ.
Συνεπώς ο κ. Γεραπετρίτης πάει να κάνει το …αδύνατο
Και μάλιστα …προεκλογικά!

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

BARAT
Exit mobile version