21/03/2023
9.7 C
Serres

«Στον αέρα» το πολιτικό σκηνικό μετά την τραγωδία στα Τέμπη

Πόσο εύκολο είναι να ξεκινήσει η προεκλογική περίοδος σε μια τόσο ευαίσθητη στιγμή με τις μνήμες τόσο νωπές από το τραγικό δυστύχημα;


Πόσο εύκολα μπορεί όμως να γίνουν εκλογές με ένα κλίμα εξαιρετικά βαρύ στην κοινή γνώμη, που ζητά την απόδοση ευθυνών για το τραγικό αυτό δυστύχημα, με θύματα κυρίως νέους ανθρώπους;


Το λάθος του σταθμάρχη αποτελεί μία μόνο πτυχή της υπόθεσης και το γεγονός πως δεν υπήρχαν περαιτέρω ασφαλιστικές δικλείδες ανοίγει μια ευρύτερη συζήτηση.


Δυστυχώς όπως κάθε μεγάλο γεγονός, ειδικά όταν αυτό είναι και τραγικό, αναδιατάσσει το πολιτικό σκηνικό και ανατρέπει τις σταθερές που ξέραμε στην ίδια την κοινωνία, με συνέπεια το πολιτικό σύστημα να βρίσκεται στον αέρα!

Parfait

Για τα αίτια του πολύνεκρου δυστυχήματος Ασφυκτική πίεση της κοινωνίας για απαντήσεις

Στην ανάγκη να δοθούν πειστικές απαντήσεις για τα αίτια του πολύνεκρου δυστυχήματος και να φωτιστούν όλες οι πτυχές της υπόθεσης εστιάζει όλη κοινωνία.


Με την αξιωματική αντιπολίτευση να κάνει λόγο για «σπουδή  του κ. Μητσοτάκη να συστήσει μία διορισμένη από τον ίδιον Επιτροπή που θα προκαταλάβει την εν εξελίξει έρευνα της Δικαιοσύνης» και το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ να αναρωτιέται πως είναι δυνατόν εν έτει 2023 να κρέμονται τόσες ανθρώπινες ζωές από το λάθος ενός ανθρώπου που βρέθηκε σε μια θέση, χωρίς φαίνεται να έχει επαρκή εξειδίκευση, και χωρίς να έχει μεγάλη εμπειρία;


Και συνεπώς όπως κάθε μεγάλο γεγονός, ειδικά όταν αυτό είναι και τραγικό, αναδιατάσσει το πολιτικό σκηνικό και ανατρέπει τις σταθερές που ξέραμε στην ίδια την κοινωνία.



Η τραγωδία στα Τέμπη ήρθε να δώσει μια γερή γροθιά στο «τζάμι» της πολιτικής και των κομμάτων, και μάλιστα σε μια χρονική στιγμή όπου ο χρόνος των εκλογών ήταν.. . δίπλα μας, όπως και στην περίπτωση της Ηλείας, με τις φωτιές το καλοκαίρι του 2007


Μόνο οι φωτιές στην Ηλεία με τους δεκάδες νεκρούς, βρέθηκαν κοντά στις εκλογές που, όμως, δεν ήταν προγραμματισμένες, αλλά τις προκήρυξε ο Κώστας Καραμανλής με αφορμή την τραγωδία.


Όμως, μια τόσο βίαιη ανατροπή, με το «θυμικό» ακόμη να καθορίζει τις εξελίξεις, σε συνδυασμό με τις εκλογές που πρέπει να γίνουν το επόμενο διάστημα, ίσως να μην είχαμε ποτέ άλλοτε.


Και ίσως γι’ αυτό το λόγο άλλωστε το σκέφτονται και το ξανασκέφτονται για το πότε θα προκηρύξουν τις εκλογές που φαίνεται να πηγαίνουν για τις 21 Μαίου



Το μεγάλο ερώτημα που τίθεται είναι πόσο διαφορετικό είναι το πολιτικό τοπίο και πώς η τραγωδία των Τεμπών ανατρέπει τα πάντα.


Κυρίως τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, τη σαφή υπεροχή της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και τη μάχη που έδινε ο ΣΥΡΙΖΑ για να είναι πρώτο κόμμα και να ηγηθεί μιας προοδευτικής διακυβέρνησης.


Ειδικά μετά τις μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις, τις μεγαλύτερες ίσως από την εποχή των μνημονίων, που ανέδειξαν μια διαφορετική δυναμική των κινημάτων και ασφαλώς πιέζουν έτι περαιτέρω τα κόμματα.


Οι φήμες δίνουν και παίρνουν σχετικά με γκάλοπ που έχουν ήδη γίνει, μια εβδομάδα μετά την τραγωδία.


Κάποιοι δίνουν μάλιστα και πληροφορίες για απώλειες 2-3 μονάδων για τη Νέα Δημοκρατία, λέγοντας ουσιαστικά ότι σ’ αυτό το πρώιμο στάδιο οι πολίτες γυρίζουν την πλάτη, σαφώς, στην κυβέρνηση, αλλά δεν δείχνουν έτοιμοι να μπουν στο εκλογικό σώμα που θα ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ.


Με τους πολιτικούς αναλυτές να εκτιμούν ότι η ψήφος των αγανακτισμένων, θυμωμένων, σοκαρισμένων από την τραγωδία πολιτών, κατευθύνεται στη δεξαμενή των αναποφάσιστων, αλλά και στα μικρότερα κόμματα.


Με τους πολιτικούς αναλυτές να εκτιμούν πως θα δούμε ένα σκηνικό 2012, με τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας να παίρνουν εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά και τα μικρότερα να αναδεικνύονται νικητές των εκλογών.


Αλλά και με ενίσχυση των κομματικών σχηματισμών που βρίσκονται τώρα εκτός Βουλής, όπως το ακροδεξιό κόμμα του Κασιδιάρη, αν τελικά καταφέρει να ξεπεράσει τον σκόπελο του πρόσφατου νόμου περί απαγόρευσης, κόμματα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας κ.λπ.


Και φυσικά, ως αποτέλεσμα και της απαξίωσης του πολιτικού συστήματος, θα μπορούσε να καταγραφεί μεγάλη άνοδος του ποσοστού της αποχής και μια αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού που κανείς δεν μπορεί να ερμηνεύσει.

Τάσος Χατζηβασιλείου: Στις αντιπροσωπευτικές δημοκρατίες, οι πολίτες επιλέγουν!