19/06/2024
23.2 C
Serres

Να μην βάλουν πρόστιμα οι Δήμαρχοι για την νέα εφαρμογή του κανονισμού πυροπροστασίας

Array

Η Λαική Συσπείρωση καλεί τους Δήμους να απειθαρχήσουν στην εγκύκλιο και να μην βάλουν πρόστιμα καθώς τον Απρίλιο του 2024 η Διεύθυνση Αρχιτεκτονικής, Οικοδομικών Κανονισμών και Αδειοδοτήσεων του ΥΠΕΝ εξέδωσε εγκύκλιο που αφορά την την εφαρμογή του κανονισμού πυροπροστασίας εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων.

Ο κανονισμός αφορά σε δομημένα ακίνητα που βρίσκονται μέσα σε δάση, δασικές εκτάσεις, περιαστικό πράσινο, κηρυγμένες δασωτέες, αναδασωτέες και χορτολιβαδικές εκτάσεις, καθώς και σε ακτίνα τριακοσίων (300) µέτρων από τα όρια των εκτάσεων αυτών. Αφορά επίσης κτίσματα εντός πάρκων και αλσών πόλεων και οικιστικών περιοχών.

Σύμφωνα με τον κανονισμό η διαδικασία περιλαμβάνει τρία στάδια: την αξιολόγηση της επικινδυνότητας του ακινήτου, τη σύνταξη τεχνικής έκθεσης μέτρων και ενεργειών, καθώς και τη δήλωση εφαρμογής τους από τον ιδιοκτήτη του ακινήτου.

Πρόκειται για άλλη μια προσπάθεια της κυβέρνησης της ΝΔ η κυβερνητική- κρατική ευθύνη και το οικονομικό κόστος να μεταφερθεί στις πλάτες των Δήμων και του λαού. Η εγκύκλιος αποτελεί πράξη εξειδίκευσης της πράσινης μετάβασης της ΕΕ που αποτελεί κοινή πολιτική όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων.

Με βάση την εγκύκλιο την ευθύνη σε περίπτωση πυρκαγιάς την έχουν οι ιδιοκτήτες και οι ένοικοι των ακινήτων. Τους επιβαρύνει με το κόστος διενέργειας της μελέτης και το κόστος για τις όποιες τεχνικές αλλαγές θα χρειαστούν στο ακίνητο, το κόστος για την αντιμετώπιση τυχόν αδυναμίας ή πλημμελής πρόσβασης του ακινήτου σε δίκτυα και υποδομές και σημεία υδροληψίας. Ταυτόχρονα απειλεί τους μικρούς και μεσαίους ιδιοκτήτες ακινήτων με πρόστιμα ενώ η ύπαρξη ή μη της τεχνικής έκθεσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα για να μην αποζημιωθούν από τις ασφαλιστικές εταιρίες όσοι έχουν ασφαλίσει τα ακίνητα από πυρκαγιές. Ταυτόχρονα επιβαρύνει με πρόσθετα διοικητικά βάρη τους ήδη υποστελεχωμένους από τεχνικό και επιστημονικό προσωπικό Δήμους και τους μετατρέπει σε εισπρακτικό μηχανισμό.

dei gaia e vima (1)
dei gaia e vima (1)

Η πυροπροστασία είναι αποκλειστική ευθύνη του κράτους.Για την σημερινή άσχημη κατάσταση είναι υπεύθυνο το κράτος και οι κυβερνήσεις ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-κλπ που όλα αυτά τα χρόνια προχώρησαν με την εμπορευματοποίηση των δασών, την μίξη χρήσεων κατοικίας, τουριστικής και βιομηχανικής εντός ή περιμετρικά δασών, δασικών εκτάσεων, προστατευόμενων περιοχών ακόμα και στην περιφέρεια κηρυγμένων εθνικών δρυμών, που διευρύναν τις επιτρεπτές επεμβάσεις σε δάση και δασικές εκτάσεις για τουριστική και άλλη επιχειρηματική εκμετάλλευση, που επιτρέπει εγκαταστάσεις και πάρκα ΑΠΕ σε αναδασωτέες εκτάσεις, που έδωσε τη διαχείριση των δασών στους ξυλοβιομήχανους και ξυλέμπορους, που δίνει ψίχουλα στους Δήμους για την πυροπροστασία, που δεν προσλαμβάνει όλο το αναγκαίο προσωπικό στην πυροσβεστική και στις δασικές υπηρεσίες, που δεν καλύπτει τις ανάγκες σε υλικά τεχνικά μέσα ώστε η πυροσβεστική υπηρεσία να μπορεί να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις.

Καλούμε την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και να εξασφαλίσει όλες τις προϋποθέσεις για την προστασία της ζωής του λαού, της λαϊκής περιουσίας, την ολοκληρωμένη διαχείριση και προστασία των δασών.

Καλούμε τους Δήμους να απειθαρχήσουν στην εγκύκλιο και να μην βάλουν πρόστιμα.


Απαιτούμε:

  • Την άμεση απόσυρση της απαράδεκτης εγκυκλίου και του κανονισμού που μεταφέρει τις ευθύνες και τα βάρη στους Δήμους και τους δημότες.
  • Να διασφαλίσει το κράτος τις απαραίτητες υποδομές και τον εξοπλισμό κατάσβεσης χωρίς καμία επιβάρυνση στους δημότες.
  • Να εξασφαλιστεί έκτακτη χρηματοδότηση μέσω του κρατικού προϋπολογισμού για τη διαχείριση και προστασία των δασών σε όλους τους εμπλεκόμενους κρατικούς φορείς και Ο.Τ.Α. 
  • Να καλυφθούν οι τεράστιες ανάγκες της Δασικής Υπηρεσίας και της Πυροσβεστικής με μόνιμο προσωπικό. Να γίνουν προσλήψεις για μόνιμες θέσεις, με πλήρη επιχειρησιακή αξιοποίηση και πλήρη εργασιακά δικαιώματα, και να καταργηθεί το αντιλαϊκό – αντεργατικό καθεστώς της εποχικής εργασίας.
  • Να καταργηθεί η αντιεπιστημονική διάσπαση της ενιαίας διαχείρισης των δασών, που ισχύει από το 1998 και διαχωρίζει την πρόληψη από την καταστολή της πυρκαγιάς. 
  • Να ενισχυθεί και να ανανεωθεί ο κρατικός εναέριος στόλος αεροπυρόσβεσης και διάσωσης. 
  • Να γίνει σχεδιασμός των απαραίτητων δασοτεχνικών – αντιδιαβρωτικών – αντιπλημμυρικών έργων και να εξασφαλιστούν οι αναγκαίες πιστώσεις, στο πλαίσιο της συνολικής διαχείρισης των δασικών οικοσυστημάτων και των ορεινών – ημιορεινών περιοχών. 

Αυτή την Παρασκευή στο Δήμο Σερρών η εθελοντική δράση “WORLD CAFÉ” – Διάλογοι χωρίς Σύνορα

Θεόδωρος Σκυλακάκης: Ενεργειακός διάδρομος διαμετακόμισης η πατρίδα μας

Κώστας Καραμανλής: Οι Σερραίες και οι Σερραίοι θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή στη μάχη των Ευρωεκλογών!


Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Στέλλα Μπεζαντάκου: “Μ’ αρέσει να θέλουν τον σύζυγό μου κι άλλες γυναίκες”

H Στέλλα Μπεζαντάκου μίλησε για την αποχή της από το τραγούδι εδώ και περίπου 7 χρόνια, συνδέοντας την “εξαφάνισή” της με τον γάμο της,...

Απόστολος Τζιτζικώστας: Η πρωτοβουλία «Μέλημα – Γέφυρες Αλληλεγγύης» δημιουργεί ένα δίκτυο αλληλεγγύης και...

Τη νέα κοινωνική πρωτοβουλία «Μέλημα – Γέφυρες Αλληλεγγύης» της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, παρουσίασε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας και η Αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης...

Μαριλένα Παναγιωτοπούλου: «Λογικό που αρέσω σε μικρoτερους άντρες, αφού είμαι σαν νεράιδα»

«Ούτε οι γιοι μου δεν ξέρουν την ηλικία μου». Η Μαριλένα Παναγιωτοπούλου δηλώνει Τίνκερμπελ, στο Πρωινό και εξομολογείται στη Μαίρη Αρώνη ότι κάνει μόνο ακραία...

«Τι ψυχή θα παραδώσεις μωρή;»: Αυτές θα είναι οι τέσσερις βασικές πρωταγωνίστριες στις...

Στην αποκάλυψη των ηθοποιών που θα παίξουν τους τέσσερις πρωταγωνιστικούς ρόλους, στην κινηματογραφική μεταφορά της δημοφιλούς τηλεοπτικής σειράς του 2000, «Τι ψυχή θα παραδώσεις...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

ΗΠΑ: 19χρονος ελληνικής καταγωγής σκότωσε τους γονείς του και τραυμάτισε αστυνομικό

Περιστατικό με πυροβολισμούς σημειώθηκε στις ΗΠΑ και ειδικότερα στη Φλόριντα, καθώς ένας 19χρονος σκότωσε τους γονείς του και πυροβόλησε κατά τη διάρκεια συμπλοκής έναν...

15 Ιουνίου: Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας

Οι ιατροί της Μονάδας Γονιμότητας & Εξωσωματικής Γονιμοποίησης της Κλινικής ΡΕΑ απαντούν σε ερωτήσεις και προβληματισμούς αναγνωστών γύρω από τη γονιμότητα Αλήθεια πόση αγωνία, αλλά...

Γιώργος Λεμπέσης: «Δεν σκουπίζω, δεν σιδερώνω, είμαι άντρας παλαιάς κοπής. Κάνω αντρικές δουλειές στο σπίτι»

Γιώργος Λεμπέσης: Ο γνωστός τραγουδιστής παραχώρησε μία αποκαλυπτική συνέντευξη στο περιοδικό «Λοιπόν» Γιώργος Λεμπέσης: Ο γνωστός τραγουδιστής παραχώρησε μία αποκαλυπτική συνέντευξη στο περιοδικό «Λοιπόν». Μεταξύ...

Συνέχισε να διαβάζεις