Τι σημαίνουν οι καλοκαιρινές διακοπές για ένα παιδί – ειδικά φέτος το καλοκαίρι

Ήταν -ομολογουμένως- μια από τις πιο δύσκολες χρονιές που έχουν ζήσει τα παιδιά μας. Ακριβώς για το λόγο αυτό, όλοι οι ειδικοί επιστήμονες προσυπογράφουν ένα πράγμα.

Το καλοκαίρι τα παιδιά πρέπει να μην στερηθούν την ανεμελιά τους, τα μπάνια τους, το έξω και το παιχνίδι.

Τι είναι σημαντικό για ένα παιδί

Για ένα παιδί μπορεί να μην είναι τόσο σημαντικό (ίσως και καθόλου) να δει καινούρια μέρη, ή να κάνει τουρισμό. Αυτές οι φράσεις αντικατοπτρίζουν περισσότερο τις δικές μας ανάγκες. Αντίθετα, για ένα παιδί είναι σημαντικό να ζήσει μία χρονική περίοδο όπως ταιριάζει «στα μέτρα του», και αυτή την ευκαιρία θα πρέπει να του την προσφέρουμε.

Και τι σημαίνει διακοπές «στα μέτρα τους»;

Σημαίνει διαφορετικό πράγμα για κάθε παιδί. Για παράδειγμα, ένα κινητικό και δραστήριο παιδί θα επιζητά αθλητικές δραστηριότητες, κολύμπι, ποδήλατο κι γενικά δραστηριότητες που θα το βοηθήσει εκτονώσει το περίσσευμα ενέργειας του. Το να μείνει κλεισμένο ένα κινητικό παιδί σε ένα δωμάτιο πολυτελούς ξενοδοχείου, φανταστείτε πόσο τραυματικό θα είναι γι’ αυτό το παιδί αλλά και για τους γονείς του.

Αντίθετα, παιδιά λιγότερο δραστήρια θέλουν στις διακοπές τους περισσότερο χρόνο ηρεμίας για να αποφορτιστούν από το έντονο πρόγραμμα του χειμώνα με τα μαθήματα και τις εξωσχολικές δραστηριότητες. Λίγη απομόνωση, συντροφιά με ένα βιβλίο και το παιδί αυτό θα νιώσει ευτυχισμένο!

Προτεραιότητα το παιχνίδι

Θυμηθείτε όμως ότι και στις διακοπές προτεραιότητα όλων σχεδόν των παιδιών είναι το παιχνίδι. Ιδίως για τα μοναχοπαίδια το καλοκαίρι είναι μια μοναδική ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με άλλα παιδιά και να παίξουν μαζί τους. Το παιχνίδι μεταξύ των παιδιών υπερτερεί σε σχέση με το παιχνίδι μεταξύ ενήλικα και παιδιού.

Ίσως αξίζει να δώσει κανείς σημασία σε αυτά που λέει ο εξαίρετος ψυχαναλυτής-παιδοψυχίατρος Nτόναλντ Γουίνικοτ: «Yπάρχουν πολλά στοιχεία στο παιχνίδι που οι μεγάλοι δεν μπορούν να προσεγγίσουν… Στην πραγματικότητα, όταν οι μεγάλοι παίζουν μ’ ένα παιδί, το φυσιολογικό “τρελό” στοιχείο που εμπεριέχεται στο παιδικό παιχνίδι μοιάζει ξαφνικά παράλογο.

Έτσι, αν δεν υπάρχουν άλλα παιδιά, το παιδί αναχαιτίζεται στο παιχνίδι και χάνει την ευχαρίστηση που δίνουν η ασυνέπεια, η έλλειψη ευθύνης και η παρορμητικότητα…

Tα παιδιά που παίζουν μαζί έχουν μια απέραντη ικανότητα να εφευρίσκουν λεπτομέρειες του παιχνιδιού και να παίζουν για μεγάλα διαστήματα, χωρίς να κουράζονται». Φροντίστε λοιπόν τα παιδιά σας να παίζουν με συνομήλικους για να έχει το παιχνίδι την αξία πρέπει και εσείς λίγο χρόνο για εσάς!

Ας περιορίσουμε την υπερπροστατευτικότητά μας

Ας δώσουμε στα παιδιά την ευκαιρία το καλοκαίρι:
να βγουν λίγο από τους συνηθισμένους ρυθμούς,
να λερωθούν λίγο περισσότερο,
να τρέξουν και να σκαρφαλώσουν,
να κάνουν παρέα και με άλλα παιδιά,
να μην δίνουν κάθε 5 λεπτά αναφορά για το πού βρίσκονται.

Δείτε επίσης