Κορυφαίος ψυχολόγος συμβουλεύει: «Οι 6 απλοί κανόνες για να είστε ψυχικά υγιείς και ευτυχισμένοι»

Η ψυχολογία είναι ένας τεράστιος επιστημονικός κλάδος που έχει αρχίσει να αναπτύσσετε σε ένα σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα.

Ψυχολόγος: Μιχαήλ Λαμπκόφσκι

Ο Μιχαήλ Λαμπκόφσκι, ψυχολόγος. Έχει πει ανοιχτά πως ένας λόγος για τον οποίο εντρύφησε στον τομέα της ψυχολογίας. Ηταν το να βρει τρόπο να αντιμετωπίσει ορισμένα από τα δικά του προβλήματα.

Μέσα από την 30 χρόνων εμπειρία που έχει αποκτήσει, θεωρεί πως αυτοί οι 6 συμβουλές θα βοηθούσαν όλους μας.

Κάντε μόνο αυτό που επιθυμείτε.

Ο κανόνας αυτός θα έλεγε κάποιος ότι είναι έμφυτος σε όλους μας αλλά έχει μια πολύ βάθος αν καθίσει να το ψάξει κανείς. Στην ουσία λέει να μην ζείτε με τον φόβο και να δοκιμάσετε νέα πράγματα. Όπως επίσης και το να μην βρίσκετε δικαιολογίες για να ξεγελάσετε τον εαυτό σας. Αυτό πρέπει να γίνει τρόπος ζωής.

Για να αναθρέψετε ένα αυτοδύναμο παιδί με καλή ψυχική υγεία, αυτός ο κανόνας πρέπει να εφαρμοστεί με το που θα γεννηθεί. Ερωτήσεις όπως “Τι θέλεις να κάνεις τώρα;” “Τι θέλεις να φας;” του δίνουν την ευκαιρία να μπορέσει να ξέρει τι θέλει πραγματικά.

Μην εξαναγκάζετε τον εαυτό σας

Μια από τις βασικές φράσεις του Λαμπκόφσκι είναι: “Οι παραχωρήσεις και οι συμβιβασμοί είναι ένα μονόδρομος για έναν καρδιολόγο ή έναν ογκολόγο.” Η ιδέα του “δεν θέλω να το κάνω, αλλά πρέπει να” έχει τις αντίστοιχες συνέπειες.

Αν δεν σας αρέσει κάτι, μη μένετε σιωπηλοί.


Η τυπική συμπεριφορά ενός νευρωτικού ανθρώπου είναι να συσσωρεύσει μέσα του την οργή του. Στη συνέχεια να υποφέρει από μια εσωτερική φωνή που θα διαμαρτύρεται μέσα του. Είναι λιγότερο ρομαντικό, αλλά είναι καλύτερο για όλους να λένε: “Όχι, δεν μου αρέσει. Μη μου μιλάτε με αυτόν τον τρόπο. ”

Ο ψυχολόγος δηλώνει επίσης ότι πρέπει να το πείτε μόνο μια φορά. Εάν δεν υπάρξει κάποια αλλαγή της συμπεριφοράς, θα πρέπει καλύτερα να αποφύγετε τέτοιου είδους σχέσεις.

Μην απαντάται αν δε σας ζητηθεί.

Τέτοιες δηλώσεις όπως “Είσαι απαίσιος!” , ή “Είμαι τόσο κουρασμένος. Έχω τελειώσει! “Και ούτω καθεξής, δεν είναι ερωτήσεις. Και δεν πρέπει να απαντήσετε. Οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν τις παραπάνω εκφράσεις, το κάνουν για να προκαλούν τους ανθρώπους να τους απαντήσουν κάτι του τύπου: “Τι συμβαίνει; Γιατί διαμαρτύρεσαι;”. Πρέπει να καταλάβετε ότι αυτές είναι φράσεις χειραγώγησης των νευρωτικών ανθρώπων.

Απαντήστε μόνο σε ερωτήσεις.

Αν σας γίνει μια ερώτηση και απαντήσετε μόνο σε αυτή την ερώτηση, τότε θα δείξετε αυτοπεποίθηση. Διαφορετικά, η απάντησή σας θα μοιάζει περισσότερο με δικαιολογία. Κάθε πρόσθετη εξήγηση ή διευκρίνιση μπορεί να θεωρηθεί ως δικαιολογία. Αν κάποιος θέλει λεπτομέρειες, θα σας κάνει επιπλέον ερωτήσεις.

Μιλήστε μόνο για τον εαυτό σας, όταν μαλώνετε.


Η βασική αρχή αυτής της μεθόδου είναι να εξηγήσετε τα συναισθήματά σας και τις προσδοκίες σας για το πώς θέλετε οι άνθρωποι γύρω σας να σας αντιμετωπίσουν. Αυτός ο κανόνας δεν δημιουργεί καμία σύγκρουση, γιατί δε συζητάτε πραγματικά με τον σύντροφό σας. Μιλάτε μόνο για τον εαυτό σας και τα συναισθήματά σας.

Ο συγγραφέας δηλώνει ότι για να δείτε ορατές θετικές αλλαγές, θα πρέπει να ακολουθήσετε αυτούς τους κανόνες για τουλάχιστον 6 μήνες

πηγή : enimerotiko.gr