Συναισθηματική ευεξία: Γιατί δεν υπάρχουν «καλά» και «κακά» συναισθήματα

Ενας οδηγός που θα σας βοηθήσει να υπάρχετε στον κόσμο και να κατανοήσετε πώς σας επηρεάζει

Τo πόσο συντονισμένοι κι αν είστε με τα συναισθήματα σας δείχνει πόσο εύκολα μπορείτε να αντιληφθείτε το πώς σκέφτεστε και αισθάνεστε.

Ολοι παγιδευόμαστε στα μετα-συναισθήματά μας από καιρό σε καιρό. Μετασυναισθήματα είναι το πώς νιώθουμε για το… πώς νιώθουμε. Για παράδειγμα έχει τύχει ποτέ να τα βάζετε με τον εαυτό σας επειδή απογοητεύεστε εύκολα; Aυτό είναι ένα μετασυναίσθημα.

Αλλά όταν αυτή η κρίση σας οδηγεί σε ένα σημείο όπου προσπαθείτε να αποφύγετε τα «κακά» συναισθήματα, γίνεται μεγάλο πρόβλημα.

Τα συναισθήματα είναι απλά συναισθήματα – δεν τα ελέγχετε πραγματικά και δεν λένε τίποτα για εσάς ως άτομο – αλλά όταν αρχίζετε να ηθικολογείτε τα συναισθήματά σας, και να τα κρίνετε, δυσκολεύετε τον εαυτό σας να επεξεργαστεί οτιδήποτε συμβαίνει και να αναπτύξει χρήσιμες, στοχευμένες στρατηγικές αντιμετώπισης.

«Όλα τα συναισθήματά μας είναι προσαρμοστικά – με άλλα λόγια, τα έχουμε αναπτύξει για κάποιο λόγο», εξηγεί η Dr Meg Arroll, εγκεκριμένη ψυχολόγος, επιστήμονας και συγγραφέας.

«Μερικά συναισθήματα, όπως η ευτυχία, η χαρά και η ελπίδα, μας κάνουν να νιώθουμε καλά, ενώ άλλα, όπως η λύπη, ο θυμός και ο φόβος – είναι δυσάρεστα.

«Αλλά αυτό δε σημαίνει ότι ορισμένα συναισθήματα είναι «καλά» ενώ άλλα είναι «κακά» – μάλλον οι τύποι συναισθημάτων που κάνουν ένα χαμόγελο στο πρόσωπό μας και νιώθουμε ευχάριστα μας οδηγούν να αναζητήσουμε περισσότερες από τις πηγές αυτών των συναισθημάτων, ενώ τα δυσάρεστα συναισθήματα που αναδύονται από άλλες πηγές μας δίνουν σημαντικές πληροφορίες για τον κόσμο γύρω μας».

Με αυτόν τον τρόπο, τα συναισθήματά σας – είτε ευχάριστα είτε δυσάρεστα – είναι σαν ένας οδηγός που θα σας βοηθήσει να υπάρχετε στον κόσμο και να κατανοήσετε πώς σας επηρεάζει.

«Δεν πρέπει να αποφεύγουμε τα «κακά» συναισθήματα. Αντίθετα, θα πρέπει να επιδιώκουμε να είμαστε περίεργοι για αυτά τα συναισθήματα για να δούμε τι προσπαθούν να μας πουν», λέει ο Δρ Arroll.

«Μπορεί να είναι χρήσιμο να σκεφτόμαστε αυτά τα συναισθήματα με παρόμοιο τρόπο με τον σωματικό πόνο – αν βάλουμε ένα χέρι σε μια ζεστή εστία, ο εγκέφαλος θα λάβει σήματα πόνου και θα μας πει ότι αυτό είναι επιβλαβές, οπότε μαθαίνουμε πώς να μαγειρεύουμε χωρίς να καίμε εμείς οι ίδιοι.

«Όταν δούμε τα «κακά» συναισθήματα με αυτόν τον τρόπο και τα βλέπουμε ως προσαρμοστικά, είμαστε σε θέση να ανταπεξέλθουμε καλύτερα και να τα ρυθμίσουμε κατάλληλα».

Δείτε επίσης