28/05/2023
19.1 C
Serres

Παναγιώτης Σαββίδης: Το Νέο Πετρίτσι, μπορεί να γίνει προορισμός εναλλακτικού τουρισμού

«Tην περασμένη Κυριακή πετύχαμε κάτι, που έως πρότινος φάνταζε αδύνατο. Να διοργανώσουμε δύο αγώνες ορεινού τρεξίματος, βάζοντας το Νέο Πετρίτσι με αξιώσεις στον χάρτη των συγκεκριμένων εκδηλώσεων σε όλη τη χώρα.

Οι φωτογραφίες, τα βίντεο και η ανάγνωση των σχολίων στην επίσημη σελίδα του Belles Historic Trail, είναι αρκετή, για να πειστεί και ο πλέον δύσπιστος πως η διοργάνωση πέτυχε απόλυτα, σε όλους τους τομείς.

Το αποτέλεσμα αυτό, οφείλεται στο πάθος, στο μεράκι και στη δουλειά των τελευταίων τεσσάρων μηνών. Δεν ήταν εύκολη υπόθεση, ειδικά αν σκεφτεί κανείς πως χρειάστηκαν να καθαριστούν και να αποψιλωθούν περισσότερα από 15 χλμ δασικών μονοπατιών. Ωστόσο το ομαδικό πνεύμα, η συνεργασία, η πίστη στο αποτέλεσμα μας δικαίωσε απόλυτα.

Η εκδήλωση της Κυριακής αποτελεί και μία προσωπική δικαίωση.

Για περισσότερα από δέκα χρόνια γράφω και υποστηρίζω δημόσια, πως το Νέο Πετρίτσι μπορεί να πάει ένα σκαλί ψηλότερα, αν αξιοποιήσει τον φυσικό και ιστορικό πλούτο που δυστυχώς είχαμε απαξιώσει.

Lavera

Ευτυχώς κάποιοι, και όχι λίγοι, το ενστερνίστηκαν, παθιάστηκαν και εργάστηκαν για αυτό.

Το αποτέλεσμα το είδατε την Κυριακή.

Για τις απόψεις μου αυτές και κατηγορήθηκα και λοιδορήθηκα δημόσια από μερίδα συγχωριανών μου. Κάποιοι χωρίς ίχνος ντροπής αποκάλεσαν εμένα και την οικογένειά μου «ξένους» στο Πετρίτσι, άσχετα αν ριζώσαμε εδώ από το 1975.

Σας θυμίζω τις μακροσκελείς ανακοινώσεις εναντίον μου τοπικού σωματείου σε εκείνη τη βλακώδη διαμάχη Ρούπελ – Ιστίμπεη, που μόνο ζημιά έκανε στο χωριό μας.

Τα γεγονότα και οι εξελίξεις με δικαίωσαν απόλυτα για τα όσα τότε δημόσια υποστήριζα για το πως ο ιστορικός τουρισμός μαζί με τον ορειβατικό – φυσιολατρικό, μπορούν να μας ανεβάσουν ένα σκαλί ψηλότερα. Έτσι χάθηκε πολύτιμος χρόνος.


Η ειρωνεία βέβαια είναι, πως αυτοί που τότε με χαρακτήριζαν «ξένο» στο Πετρίτσι, συνέχισαν να με κατηγορούν γιατί στη συνέχεια βρέθηκα στο Άγκιστρο, γνώρισα νέους και δημιουργικούς ανθρώπους και καταφέραμε όμορφα πράγματα, που έγιναν σημείο αναφοράς.

Όσοι με ξέρουν καλά, γνωρίζουν όμως πως όταν παθιάζομαι με κάτι εργάζομαι για την επίτευξή του, πιστεύοντας πως μπορούμε να πετύχουμε πράγματα, χωρίς μεμψιμοιρίες, δακρύβρεχτα Δελτία Τύπου, και θορυβώδεις καταγγελίες.

Έτσι μετά το 2019 μαζί με μια μικρή ομάδα νέων ανθρώπων στο χωριό, ξεκινήσαμε να σχεδιάζουμε μικρά πράγματα που στο χρόνο αποδείχτηκαν μεγάλα.

Έτσι φέραμε και φιλοξενήσαμε τους εθελοντές αρχιτέκτονες ξύλου από τις σκανδιναβικές χώρες και βάλαμε το πάρκο της Λόντζας στην καθημερινότητα των κατοίκων του Ν.Πετριτσίου, με κατασκευές που κέρδισαν τον θαυμασμό.


Στις εκλογές του 2019 επίσης, λόγω «Κλεισθένη», σχηματίσαμε ένα ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο που κάναμε σημαία την ανάπτυξη του χωριού, με αξιοποίηση και ανάδειξη του φυσικού και ιστορικού πλούτου. Μπορεί να μην καταφέραμε τελικά να ασκήσουμε διοίκηση, ωστόσο κάναμε πολλά πράγματα από τότε. Με μεράκι, αγάπη και εθελοντική εργασία που και αυτά χλευάστηκαν από εκείνους που σήμερα … χειροκροτούν.

Στην πρώτη καραντίνα λόγω Covid πέντε άτομα αφιερώσαμε μέρες ολόκληρες για να καθαριστούν τα πρώτα χλμ μονοπατιών. Η προσπάθεια συνεχίστηκε και στην δεύτερη καραντίνα που γίναμε λίγο περισσότεροι, πετυχαίνοντας να αποκτήσει το χωριό ένα αξιοπρεπές δίκτυο μονοπατιών και να ακούγεται πλέον το Ν.Πετρίτσι για τις διαδρομές του στη φύση, τον καταρράκτη της Σουλτανίτσας κ.α.

Ευτυχώς τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι κάτοικοι του χωριού, αγκαλιάζουν την υπόθεση «βουνό», «μονοπάτια» κλπ. Συμμετέχοντας ενεργά στην προσπάθεια αυτή. Το απέδειξε η σημαντική συμμετοχή εθελοντών τόσο κατά τη διαδικασία καθαρισμού των μονοπατιών για τον αγώνα, όσο και κατά το διήμερο της διοργάνωσης.

Αυτοί που παλαιότερα κατηγορούσαν και κουνούσαν το δάχτυλο, ανακάλυψαν τον ιστορικό, φυσιολατρικό τουρισμό, μιλούν για «εξωστρέφεια», «τεχνογνωσία», εμφανιζόμενοι ενίοτε ως «γκουρού».

Όμως η θεωρία, από την πράξη και το αποτέλεσμα έχουν μεγάλη διαφορά. Και εγώ προσωπικά είμαι της πράξης.

Ακόμη και στο ξεκίνημα της προσπάθειας αυτής με το Belles Historic Trail, υπήρξαν έμμεσα ή άμεσα προβλήματα από τοξικούς ανθρώπους, που δεν είδαν με καλό μάτι την διοργάνωση για πολλούς και διάφορους λόγους. Τ

ους προσπεράσαμε και φτάσαμε στο όμορφο αποτέλεσμα της Κυριακής.

Φίλοι συγχωριανοί η επιτυχία του Belles Historic Trail απέδειξε πως το Νέο Πετρίτσι, μπορεί να γίνει προορισμός εναλλακτικού τουρισμού, αξιοποιώντας και αναδεικνύοντας με σεβασμό τον φυσικό και ιστορικό πλούτο που το περιβάλλει.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος απέδειξε πως έχει ανθρώπους με όραμα, πάθος και μεράκι, που μπορούν να παράξουν πολιτισμό και έργο, αυτόνομα ή σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Στηρίξτε την προσπάθεια του Πολιτιστικού Συλλόγου και βοηθήστε μας να κάνουμε όμορφα πράγματα στο χωριό μας που το αξίζει. Την Κυριακή όλοι είδαμε τι μπορούμε να καταφέρουμε αν το θέλουμε.»

Τάδε έφη ο καλός φίλος και συνάδελφος Παναγιώτης Σαββίδης, για όλα όσα πέτυχε και πάλι ο Πολιτιστικός Σύλλογος του Πετριτσίου, έτσι ώστε να γίνει ένα μικρό χωριό των Σερρών, προορισμός εναλλακτικού τουρισμού

Σκεφτείτε τι θα μπορούσαμε να καταφέρουμε και με άλλες συνέργειες και ακόμα περισσότερους ανθρώπους να θέλουν να προσφέρουν…

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

«The Ring»: Δείτε πώς είναι σήμερα η γνωστή Σαμάρα (ΦΩΤΟ)

Η Σαμάρα από το «The Ring» είναι ένας από τους πιο εμβληματικούς χαρακτήρες στην παγκόσμια κινηματογραφική ιστορία, που έχει στοιχειώσει τους φαν του τρόμου...

Ο Τάκης Ζαχαράτος μιμείται τη Δέσποινα Μοιραράκη

Τον Τάκη Ζαχαράτο συνάντησε σε έξοδό της η Δέσποινα Μοιραράκη, όπως έκανε η ίδια γνωστό μέσα από τα social media της. Η παρουσιάστρια, ανέβασε μέσα...

Οι 4 πιο καταστροφικές συνήθειες για τον εγκέφαλό σου

Σύμφωνα με έναν καθηγητή νευρολογίας Οι καθημερινές σου συνήθειες επηρεάζουν την υγεία του εγκεφάλου σου. Αυτό είναι κάτι που σίγουρα ξέρεις αλλά ίσως δεν έχεις...

Βράβευση του Παππού των Παιδιών! Δίνει χρώμα και νόημα στις αυλές σχολείων

Συνήθως ζωγραφίζει τις πρωινές ώρες, δηλαδή τις ώρες που λειτουργούν τα σχολεία και όπως λέει χαρακτηριστικά, αυτές είναι οι πιο όμορφες στιγμές. Σε μια τιμητική...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Βασίλης Ζούλιας: «Όλοι θα έπρεπε να είμαστε αριστεροί στην καρδιά και δεξιοί στην τσέπη»

«Στη ζωή προχωράμε, δεν θα μπορούσα να μείνω κολλημένος στο σακίδιο και στο Πολυτεχνείο» δήλωσε ο σχεδιαστής για τη δημόσια υποστήριξή του στη Νέα...

Λάκης Γαβαλάς: «Δεν ψήφισα γιατί είχα στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων εξαιτίας της φυλακής»

Ο Λάκης Γαβαλάς παραχώρησε συνέντευξη στην εκπομπή «Πρωινό Μας» και αποκάλυψε τον λόγο που δεν μπόρεσε να ψηφίσει στις φετινές εκλογές, που πραγματοποιήθηκαν την...

Δημητρακόπουλος: Η Εύα Καϊλή επιστρέφει στο Ευρωκοινοβούλιο και στα καθήκοντά της

Η Εύα Καϊλή από την Πέμπτη μπορεί να κυκλοφορεί ελεύθερη στο Βέλγιο, καθώς δεν ισχύει πλέον ο κα’τοίκον περιορισμός που της είχε επιβληθεί, ενώ...

Συνέχισε να διαβάζεις