21/04/2024
16 C
Serres

Παναγιώτης Σαββίδης: Το Νέο Πετρίτσι, μπορεί να γίνει προορισμός εναλλακτικού τουρισμού

Array

«Tην περασμένη Κυριακή πετύχαμε κάτι, που έως πρότινος φάνταζε αδύνατο. Να διοργανώσουμε δύο αγώνες ορεινού τρεξίματος, βάζοντας το Νέο Πετρίτσι με αξιώσεις στον χάρτη των συγκεκριμένων εκδηλώσεων σε όλη τη χώρα.

Οι φωτογραφίες, τα βίντεο και η ανάγνωση των σχολίων στην επίσημη σελίδα του Belles Historic Trail, είναι αρκετή, για να πειστεί και ο πλέον δύσπιστος πως η διοργάνωση πέτυχε απόλυτα, σε όλους τους τομείς.

Το αποτέλεσμα αυτό, οφείλεται στο πάθος, στο μεράκι και στη δουλειά των τελευταίων τεσσάρων μηνών. Δεν ήταν εύκολη υπόθεση, ειδικά αν σκεφτεί κανείς πως χρειάστηκαν να καθαριστούν και να αποψιλωθούν περισσότερα από 15 χλμ δασικών μονοπατιών. Ωστόσο το ομαδικό πνεύμα, η συνεργασία, η πίστη στο αποτέλεσμα μας δικαίωσε απόλυτα.

Η εκδήλωση της Κυριακής αποτελεί και μία προσωπική δικαίωση.

Για περισσότερα από δέκα χρόνια γράφω και υποστηρίζω δημόσια, πως το Νέο Πετρίτσι μπορεί να πάει ένα σκαλί ψηλότερα, αν αξιοποιήσει τον φυσικό και ιστορικό πλούτο που δυστυχώς είχαμε απαξιώσει.

procredit bank serres epimelitirio

Ευτυχώς κάποιοι, και όχι λίγοι, το ενστερνίστηκαν, παθιάστηκαν και εργάστηκαν για αυτό.

Το αποτέλεσμα το είδατε την Κυριακή.

Για τις απόψεις μου αυτές και κατηγορήθηκα και λοιδορήθηκα δημόσια από μερίδα συγχωριανών μου. Κάποιοι χωρίς ίχνος ντροπής αποκάλεσαν εμένα και την οικογένειά μου «ξένους» στο Πετρίτσι, άσχετα αν ριζώσαμε εδώ από το 1975.

Σας θυμίζω τις μακροσκελείς ανακοινώσεις εναντίον μου τοπικού σωματείου σε εκείνη τη βλακώδη διαμάχη Ρούπελ – Ιστίμπεη, που μόνο ζημιά έκανε στο χωριό μας.

Τα γεγονότα και οι εξελίξεις με δικαίωσαν απόλυτα για τα όσα τότε δημόσια υποστήριζα για το πως ο ιστορικός τουρισμός μαζί με τον ορειβατικό – φυσιολατρικό, μπορούν να μας ανεβάσουν ένα σκαλί ψηλότερα. Έτσι χάθηκε πολύτιμος χρόνος.


Η ειρωνεία βέβαια είναι, πως αυτοί που τότε με χαρακτήριζαν «ξένο» στο Πετρίτσι, συνέχισαν να με κατηγορούν γιατί στη συνέχεια βρέθηκα στο Άγκιστρο, γνώρισα νέους και δημιουργικούς ανθρώπους και καταφέραμε όμορφα πράγματα, που έγιναν σημείο αναφοράς.

Όσοι με ξέρουν καλά, γνωρίζουν όμως πως όταν παθιάζομαι με κάτι εργάζομαι για την επίτευξή του, πιστεύοντας πως μπορούμε να πετύχουμε πράγματα, χωρίς μεμψιμοιρίες, δακρύβρεχτα Δελτία Τύπου, και θορυβώδεις καταγγελίες.

Έτσι μετά το 2019 μαζί με μια μικρή ομάδα νέων ανθρώπων στο χωριό, ξεκινήσαμε να σχεδιάζουμε μικρά πράγματα που στο χρόνο αποδείχτηκαν μεγάλα.

Έτσι φέραμε και φιλοξενήσαμε τους εθελοντές αρχιτέκτονες ξύλου από τις σκανδιναβικές χώρες και βάλαμε το πάρκο της Λόντζας στην καθημερινότητα των κατοίκων του Ν.Πετριτσίου, με κατασκευές που κέρδισαν τον θαυμασμό.


Στις εκλογές του 2019 επίσης, λόγω «Κλεισθένη», σχηματίσαμε ένα ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο που κάναμε σημαία την ανάπτυξη του χωριού, με αξιοποίηση και ανάδειξη του φυσικού και ιστορικού πλούτου. Μπορεί να μην καταφέραμε τελικά να ασκήσουμε διοίκηση, ωστόσο κάναμε πολλά πράγματα από τότε. Με μεράκι, αγάπη και εθελοντική εργασία που και αυτά χλευάστηκαν από εκείνους που σήμερα … χειροκροτούν.

Στην πρώτη καραντίνα λόγω Covid πέντε άτομα αφιερώσαμε μέρες ολόκληρες για να καθαριστούν τα πρώτα χλμ μονοπατιών. Η προσπάθεια συνεχίστηκε και στην δεύτερη καραντίνα που γίναμε λίγο περισσότεροι, πετυχαίνοντας να αποκτήσει το χωριό ένα αξιοπρεπές δίκτυο μονοπατιών και να ακούγεται πλέον το Ν.Πετρίτσι για τις διαδρομές του στη φύση, τον καταρράκτη της Σουλτανίτσας κ.α.

Ευτυχώς τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι κάτοικοι του χωριού, αγκαλιάζουν την υπόθεση «βουνό», «μονοπάτια» κλπ. Συμμετέχοντας ενεργά στην προσπάθεια αυτή. Το απέδειξε η σημαντική συμμετοχή εθελοντών τόσο κατά τη διαδικασία καθαρισμού των μονοπατιών για τον αγώνα, όσο και κατά το διήμερο της διοργάνωσης.

Αυτοί που παλαιότερα κατηγορούσαν και κουνούσαν το δάχτυλο, ανακάλυψαν τον ιστορικό, φυσιολατρικό τουρισμό, μιλούν για «εξωστρέφεια», «τεχνογνωσία», εμφανιζόμενοι ενίοτε ως «γκουρού».

Όμως η θεωρία, από την πράξη και το αποτέλεσμα έχουν μεγάλη διαφορά. Και εγώ προσωπικά είμαι της πράξης.

Ακόμη και στο ξεκίνημα της προσπάθειας αυτής με το Belles Historic Trail, υπήρξαν έμμεσα ή άμεσα προβλήματα από τοξικούς ανθρώπους, που δεν είδαν με καλό μάτι την διοργάνωση για πολλούς και διάφορους λόγους. Τ

ους προσπεράσαμε και φτάσαμε στο όμορφο αποτέλεσμα της Κυριακής.

Φίλοι συγχωριανοί η επιτυχία του Belles Historic Trail απέδειξε πως το Νέο Πετρίτσι, μπορεί να γίνει προορισμός εναλλακτικού τουρισμού, αξιοποιώντας και αναδεικνύοντας με σεβασμό τον φυσικό και ιστορικό πλούτο που το περιβάλλει.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος απέδειξε πως έχει ανθρώπους με όραμα, πάθος και μεράκι, που μπορούν να παράξουν πολιτισμό και έργο, αυτόνομα ή σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Στηρίξτε την προσπάθεια του Πολιτιστικού Συλλόγου και βοηθήστε μας να κάνουμε όμορφα πράγματα στο χωριό μας που το αξίζει. Την Κυριακή όλοι είδαμε τι μπορούμε να καταφέρουμε αν το θέλουμε.»

Τάδε έφη ο καλός φίλος και συνάδελφος Παναγιώτης Σαββίδης, για όλα όσα πέτυχε και πάλι ο Πολιτιστικός Σύλλογος του Πετριτσίου, έτσι ώστε να γίνει ένα μικρό χωριό των Σερρών, προορισμός εναλλακτικού τουρισμού

Σκεφτείτε τι θα μπορούσαμε να καταφέρουμε και με άλλες συνέργειες και ακόμα περισσότερους ανθρώπους να θέλουν να προσφέρουν…

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Σοκ με νεκρό μωρό ενός έτους στην Κω -Έχει σημάδια σεξουαλικής κακοποίησης, κρατούνται...

Ένα μωρό ενός έτους έχασε τη ζωή του στην Κω, με τις Aρχές να ερευνούν το ενδεχόμενο να έχει κακοποιηθεί σεξουαλικά. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την...

Εορτολόγιο 21 Απριλίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Σήμερα, Κυριακή 21 Απριλίου, σύμφωνα με το εορτολόγιο τιμάται η μνήμη της Ζωοδόχου Πηγής, της Αγίας Αλεξάνδρας βασιλίσσης και οι ακόλουθοι της Απολλώς, Ισαάκιος...

«Θηλυκός Ηρακλής» ετών 9: Σηκώνει τρεις φορές το σωματικό της βάρος

Τα εντυπωσιακά κατορθώματά της ξεπέρασαν τα σύνορα της Ινδίας Η Arshia Goswami είναι ένα 9χρονο κορίτσι, από το κρατίδιο Haryana της Ινδίας, που έχει χαρακτηριστεί...

Σπιτικό και υγιεινό παριζάκι κοτόπουλο

Βήμα βήμα η διαδικασία Το παριζάκι είναι αγαπημένο αλλαντικό μικρών και μεγάλων. Είναι γευστικό και εύκολο να το εντάξεις στη διατροφή σου. Ωστόσο αν θέλεις...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Τάσος Χαλκιάς: «Πηγαίνω στο βουνό και ουρλιάζω, είναι ανακουφιστικό»

O αγαπημένος ηθοποιός αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα νεανικά του χρόνια τα οποία όπως είπε αναπολεί αλλά δεν θα επέστρεφε σε αυτά και αποκάλυψε πως...

Ταξιάρχης Χάνος: “Θα φύγω, γέννα εσύ” μου είπε η Ελισάβετ, δεν άντεχε άλλο

«Ήμουν μέσα τη στιγμή του τοκετού και θεωρώ θαύμα την γέννηση» ομολογεί ο Ταξιάρχης Χάνος. Πίσω στις στιγμές που η πρώην σύζυγος του, Ελισάβετ Κωνσταντινίδου...

Η Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Σ ζητά την καθιέρωση Θερινής Στολής & Απονομή Ηθικών Αμοιβών

Η Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Σερρών (Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Σ.), ζητά την καθιέρωση θερινής στολής υπ' αριθμ. 9 (Ασκήσεων-Εκστρατείας) ενόψει θερινής περιόδου (06 Μαΐου 2024) και την...

Συνέχισε να διαβάζεις