Aφρικανική πανώλη των χοίρων: Σε καραντίνα ο Ν. Σερρών!

Ελέω της αφρικανικής πανώλης των χοίρων σε καραντίνα ο Νομός Σερρών

Συναγερμός έχει σημάνει στο Νομό Σερρών, αλλά και σε όλη την χώρα, μετά την είδηση της εμφάνισης κρούσματος αφρικανικής πανώλης των χοίρων, σε πολύ μικρή οικόσιτη χοιροτροφική εκμετάλλευση στην περιοχή της Βισαλτίας.

Σε μια μικρή οικόσιτη χοιροτροφική μονάδα στη Νικόκλεια Σερρών εντοπίστηκε το κρούσμα της Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων.

Βέβαια μη νομίζεται πως ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία η είδηση;

Ήδη από το καλοκαίρι το υπουργείο είχε προσλάβει κτηνιάτρους γιατί …φοβότανε!

Κρούσματα Αφρικανικής Πανώλης σε Βουλγαρία Σερβία και Ρουμανία

Μάλιστα το Δεκέμβριο ήταν γνωστό από τις κτηνιατρικές αρχές της Βουλγαρίας πως υπήρχαν κρούσματα της Αφρικανικής Πανώλους των χοίρων τόσο στην Varna, όσο και στο Shumen, το Gabrovo και το Sliven.

Και εκεί βεβαίως τα κρούσματα αφορούσαν σε οικόσιτες αλλά και σε συστηματικές εκμεταλλεύσεις της Βουλγαρίας και χρονικά τοποθετούνται στο δεύτερο μισό του Δεκεμβρίου μέχρι και σήμερα.

Βεβαίως και ξέραμε από τις 24η Οκτωβρίου του 2019, πως εστία της Αφρικανικής Πανώλους των χοίρων βρέθηκε σε άγριο χοίρο που ανευρέθηκε νεκρός, στο χωριό Mochure της Περιφέρειας Smolyan, σε απόσταση μόλις ενός χιλιομέτρου από τα ελληνικά σύνορα.

Βέβαια τότε το Υπουργείο με επιστολή του προειδοποιούσε τις Περιφερειακές Ενότητες Δράμας και Ξάνθης που βρίσκονται πλησίον της εστίας να εφαρμόζονται αυξημένα μέτρα αναφορικά με την επιτήρηση της νόσου δεδομένης της γειτνίασής τους με τη Βουλγαρία.

Μόλις πριν είκοσι μέρες μάλιστα από το σύστημα ειδοποίησης ADNS, καταγράφηκαν και στη Σερβία εστίες της νόσου σε άγριους χοίρους στις περιοχές Pirotsk και Borsk, μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα όπου υπήρξαν δηλώσεις κρουσμάτων μόνο σε κατοικίδιους χοίρους

Και βέβαια και στη Ρουμανία, ήδη από 1η Ιανουαρίου 2020 είχαν εντοπιστεί 63 εστίες σε αγριόχοιρους και 46 σε κατοικίδιους χοίρους, ενώ για το 2019 είχαν εντοπιστεί 680 εστίες σε αγριόχοιρους και 1720 σε κατοικίδιους χοίρους.

Επίσης, στις 13 Ιανουαρίου 2020 επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα σε αγριόχοιρους στη Σερβία ενώ από την αρχή του έτους έχουν εντοπιστεί κρούσματα ΑΠΧ σε 34 αγριόχοιρους στη Μολδαβία.

Βέβαια τα επιδημιολογικά δεδομένα που σας προανέφερα αν μη τι άλλο υποδεικνύουν ότι η επιζωοτία συνεχίζεται και εξαπλώνεται στα Βαλκάνια…

Θα μου πεις ουδέν κακό αμιγές καλού

Κώστας Μπούμπας: Ευκαιρία να βάλουμε φρένο στις εισαγωγές

Μόλις πριν λίγες μέρες δεν είπε ο Μπούμπας στην Βουλή πως αυτή η αρρώστια είναι μια ευκαιρία να προωθήσουμε τις δικές μας ζωοτροφές και να βάλουμε με αυτό τον τρόπο φρένο στις εισαγωγές, μιας και η νόσος μεταδίδεται μέσω σιτηρών και αραβόσιτου, είδη που σήμερα σαπίζουν στις αποθήκες των Ελλήνων παραγωγών;

Συναγερμός στους κτηνοτρόφους του Νομού Σερρών

Σαν βόμβα έπεσαν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης οι πληροφορίες για εντοπισμό κρούσματος αφρικανικής πανώλης των χοίρων

Αμέσως στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης άρχισαν να ψάχνουν να βρουν τον τρόπο με τον οποίο έφτασε στην Ελλάδα η αφρικανική πανώλη των χοίρων, μετά τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος, σε μικρή οικόσιτη χοιροτροφική εκμετάλλευση στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών.

Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο η ζωική νόσος να μεταδόθηκε από αγριόχοιρο.

Πάντως ιστοί του νεκρού χοίρου απεστάλησαν στο εργαστήριο της Διεύθυνσης και αφού εξετάστηκαν με σύγχρονες μοριακές διαγνωστικές μεθόδους σύμφωνα με τις οδηγίες του Διεθνούς Οργανισμού Επιζωοτιών, άμεσα επιβεβαιώθηκε η συγκεκριμένη νόσος των ζώων η οποία όμως δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.

Άμεσα συγκλήθηκε σύσκεψη υπό την προεδρία του Υπουργού, Μάκη Βορίδη και με τη συμμετοχή της Υφυπουργού, Φωτεινής Αραμπατζή, του Γενικού Γραμματέα, Γιώργου Στρατάκου και υπηρεσιακών παραγόντων της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του Υπουργείου, κατά την οποία αποφασίστηκε η πλήρης εφαρμογή του σχεδίου έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση της συγκεκριμένης νόσου των ζώων.

Στο Νομό Σερρών εφαρμόζονται τα εξής μέτρα:

  1. Η απαγόρευση εξόδου από την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών ζώντων χοίρων.
  2. Η απαγόρευση διακίνησης κρέατος, χοιρινών προϊόντων, σπέρματος, ωαρίων και εμβρύων από την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών.
  3. Η απαγόρευση εξόδου από την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών, χωρίς την άδεια του Τοπικού Κέντρου Ελέγχου Ασθένειας, σφάγιων χοίρου, κρέατος, προϊόντων χοίρου, σπέρματος, ωαρίων ή εμβρύων χοίρου, ζωοτροφών, εργαλείων, άλλων αντικειμένων και απορριμμάτων, που είναι δυνατό να μεταδώσουν την ΑΠΧ.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου , αλλά και η Περιφέρεια στο Νομό μας από την πρώτη στιγμή βρίσκεται σε συνεχείς συσκέψεις, προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση, καθώς ο κίνδυνος να εμφανιστεί και άλλο κρούσμα είχε εκτιμηθεί ως σοβαρός ήδη από τα τέλη καλοκαιριού!

Τέλος να επαναλάβουμε πως η συγκεκριμένη νόσος των ζώων δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.

Μάκης Βορίδης: Κανένας λόγος ανησυχίας

O Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης παραχώρησε έκτακτη
συνέντευξη Τύπου κατά τη διάρκεια της οποίας ενημέρωσε για το κρούσμα Αφρικανικής Πανώλους των Χοίρων το οποίο εντοπίστηκε σε οικόσιτη εκμετάλλευση στην ευρύτερη περιοχή της Νιγρίτας Σερρών.

Ο Υπουργός διαβεβαίωσε ότι δεν συντρέχει κανείς απολύτως λόγος ανησυχίας για την
ανθρώπινη υγεία, καθώς, όπως τόνισε η συγκεκριμένη νόσος δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.

Ο κ. Βορίδης επεσήμανε ότι από την πρώτη στιγμή οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου ενεργοποίησαν το σχετικό πρωτόκολλο το οποίο περιλαμβάνει χωρική οριοθέτηση σε δύο ζώνες ακτίνας τριών και 10 χιλιομέτρων αντίστοιχα, μέσα στις οποίες λαμβάνεται ήδη μία σειρά συγκεκριμένων μέτρων για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό της ζωονόσου.

Διαβάστε επίσης εδώ για το Φυσικό αέριο στις Σέρρες

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here