Αφρικανική πανώλη χοίρων-Κορονοϊός: Ιώσεις προερχόμενες από άγρια ζώα

Όπως έγινε γνωστό στην περιοχή της Νιγρίτας εμφανίστηκε κρούσμα Αφρικανικής πανώλης, σε ένα γουρούνι ελευθέρας βοσκής.

Του Χριστόφορου Παλαμίδη*

Η Αφρικανική πανώλη , είναι καθαρά ζωονόσος και δεν μεταδίδεται από το γουρούνι στον άνθρωπο.

Για τα γουρούνια είναι πολύ μεταδοτική και θανατηφόρα αρρώστια, που εκδηλώνεται με πυρετό και αιμορραγίες. 

Απ’ ότι φαίνεται το κρούσμα που παρουσιάστηκε είναι μεμονωμένο, πάρθηκαν εγκαίρως τα μέτρα από την κτηνιατρική υπηρεσία και μάλλον το κακό σταμάτησε εν τη γενέσει.  

Η μόλυνση κατά την  επικρατέστερη εκδοχή  προήλθε από αγριογούρουνα, αφού ο συγκεκριμένος χοιροτρόφος  είχε γουρούνια ελευθέρας βοσκής σε παρυφές βουνού τα οποία είχαν τη δυνατότητα  να έρθουν σε επαφή με τα άγρια ζώα ή με τα ούρα, τα κόπρανα και τις εκκρίσεις τους, σάλιο, ρινικό ή οφθαλμικό έκκριμα. 

Το ευτύχημα είναι ότι διαγνώστηκε έγκαιρα και μάλλον έχει αποτραπεί ο κίνδυνος  μετάδοσης σε άλλες χοιροτροφικές μονάδες.

Οι χοιροτρόφοι έτσι και αλλιώς παίρνουν τα κατάλληλα υγειονομικά μέτρα για την αποτροπή  εισόδου μολυσματικών νοσημάτων στα χοιροστάσια, τα οποία είναι υποχρεωμένοι να τα έχουν δηλωμένα στις κτηνιατρικές υπηρεσίες.

Τα άγρια ζώα ως αποθήκες ιών

Τα αγριογούρουνα αποτελούν αποθήκες του ιού, δηλαδή έχουν τον ιό χωρίς να προκαλεί το νόσημα, διότι διαθέτουν ανοσία απέναντί του.

Ωστόσο  έχουν την δυνατότητα να τον μεταδώσουν σε εκτρεφόμενα γουρούνια που δεν διαθέτουν καθόλου ανοσία.

Τα άγρια ζώα  αποτελούν αποθήκες και για άλλους ιούς, όπως η αλεπού για τον ιό της λύσσας. 

Για τον κορονοϊό που απασχολεί την ανθρωπότητα τελευταία, έλεγαν  ότι προήλθε από φίδι, μετά από νυχτερίδες και κατέληξαν σε μυρμηγκοφάγο που καταναλώθηκε ως τροφή.

Αν αυτό αληθεύει, σημαίνει ότι το ζώο αυτό είχε τους ιούς σε λανθάνουσα κατάσταση και όταν εισήλθε στον ανθρώπινο οργανισμό απέκτησε λοιμογόνο δύναμη.

Με τις διόδους από άνθρωπο σε άνθρωπο προκαλούνταν μεταλλάξεις με τις οποίες αυξανόταν η λοιμογόνος δύναμη των ιών.  

Καταπολέμηση ιών-εμβόλια  

Οι ιοί δεν είναι  ζωντανοί οργανισμοί όπως τα μικρόβια.

Θεωρούνται  παράσιτα των κυττάρων και δρουν επεμβαίνοντας στο γονιδίωμά  τους, με αποτέλεσμα να τα καταστρέφουν.

Δεν υπάρχουν αποτελεσματικά φάρμακα για την καταπολέμησή τους. 

Ο ίδιος ο οργανισμός που προσβάλλεται δημιουργεί τα αντισώματα που καταπολεμούν τους ιούς προκαλώντας ανοσία.

  Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης των ιώσεων είναι η αποφυγή μόλυνσης  και ο προληπτικός εμβολιασμός.

Τα εμβόλια παρασκευάζονται από το κάθε είδος ιού και ενεργούν προετοιμάζοντας τον οργανισμό με τη δημιουργία αντισωμάτων για τους συγκεκριμένους ιούς.

Το πρώτο εμβόλιο που χρησιμοποιήθηκε παγκοσμίως  ήταν το αντιλυσσικό.

Παρασκευάστηκε από τον Γάλλο χημικό Παστέρ, τον αποκαλούμενο «Πατέρα της μικροβιολογίας» και ανοσολογίας και χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1885 σε ένα εννιάχρονο παιδί που είχε δαγκωθεί από λυσσασμένο σκυλί.

Αποτελεσματικότητα εμβολίων

Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων εξαρτάται από το είδος του ιού, δηλαδή από την ικανότητά του να μεταλλάσσεται ανάλογα και με την συχνότητα διόδου στα άτομα που προσβάλλει.

Στους ιούς της γρίπης , η διαδικασία παρασκευής και των δοκιμών που πρέπει να γίνουν απαιτεί αρκετούς μήνες, με αποτέλεσμα στο διάστημα αυτό να παρουσιάζεται μετάλλαξη του ιού.

Αυτό έχει σαν συνέπεια  να ελαττώνονται τα αναμενόμενα ποσοστά αποτελεσματικότητος που βαίνουν μειούμενα με την πάροδο του χρόνου. 

* Ο κ. Χριστόφορος Παλαμίδης εργάστηκε για 20 χρόνια ως κλινικός κτηνίατρος σε παραγωγικά  ζώα και για 15 χρόνια ως μικροβιολόγος κτηνίατρος στο Κτηνιατρικό Εργαστήριο Σερρών.

Παράλληλα πραγματοποιούσε για 8 χρόνια(1984-91) εκλαϊκευμένες εβδομαδιαίες ραδιοφωνικές εκπομπές για τις ασθένειες των ζώων και τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης στην ΕΡΑ Σερρών, εκπροσωπώντας την κτηνιατρική υπηρεσία.

Διαβάστε επίσης εδώ:


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here