Η Αφροδίτη Σταμπουλή υπόσχεται: «Δίκαιη ανάπτυξη» Η συνέντευξη στο περιοδικό SocialProfile

Η Αφροδίτη Σταμπουλή υπόσχεται

Δίκαιη ανάπτυξη

Η συνέντευξη της Αφροδίτης Σταμπουλή στο περιοδικό των Σερρών SocialProfile

Δίκαιη ανάπτυξη υπόσχεται η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ, παρότι η ίδια διετέλεσε κυβερνητική βουλεύτρια σε όλα τα χρόνια των μνημονίων, θεωρώντας ότι κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια για να αναδειχθούν τα σημαντικά προβλήματα του τόπου και να δρομολογηθούν οι όποιες παρεμβάσεις.

Πιστεύει πως η διεκδίκηση λύσεων είναι θέμα κινημάτων και όχι προσωπικών παρεμβάσεων, ενώ παραδέχεται πως η λειτουργία του κρατικού μηχανισμού εξακολουθεί να παρουσιάζει προβλήματα.

Στόχος της παραμένει η υλοποίηση των δεσμεύσεων του ΣΥΡΙΖΑ για την εποχή μετά το μνημόνιο, πράγμα που μπορεί να συμβεί με ομάδες παραγωγών, που έχουν δυνατότητα χρηματοδότησης των δραστηριοτήτων τους και στον πρωτογενή και στον δευτερογενή τομέα.

S.P.: Η παρουσία σας στο κοινοβούλιο συνδέθηκε με τα χρόνια των μνημονίων. Γιατί θεωρείτε πως πρέπει να πάρετε άλλη μια λαϊκή εντολή;

Α.Σ.: Η παρουσία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΑΝΕΛΟικολόγων συνδέθηκε με την καθαρή έξοδο από τα μνημόνια στις 21/8/2018, χωρίς πιστοληπτική γραμμή, με ένα απόθεμα («μαξιλαράκι») το οποίο επιτρέπει στη χώρα να επιλέγει τη στιγμή που θα δανείζεται από τις αγορές, στόχο στον οποίο απέτυχαν όλες οι κυβενήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ 2010-2015.

Από τον Αύγουστο και μετά αυτή η κυβέρνηση όλο και περισσότερο κάνει βήματα προς την υλοποίηση των δεσμεύσεών της για υποστήριξη των στρωμάτων που η κρίση και τα μνημόνια έπληξαν χειρότερα, ενώ και στο προηγούμενο διάστημα, στα πλαίσια των στενών δημοσιονομικών συνθηκών, καταπολεμήθηκε η ακραία φτώχεια, στηρήχθηκε η δημόσια περίθαλψη και η δημόσια εκπαίδευση και προωθήθηκαν ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Παράλληλα, η ανεργία μειώθηκε από το 27% στο 18,5%, ταυτόχρονα με τη μείωση της αδήλωτης εργασίας, με αποτέλεσμα πλεονασματικό ΕΦΚΑ, το κτηματολόγιο και το δασολόγιο ολοκληρώνονται, αυξάνονται οι εσωτερικές και εξωτερικές επενδύσεις, αυξάνονται οι εξαγωγές και οι εισαγωγές και το ΑΕΠ μεγεθύνεται επί 6 συνεχή 3μηνα.

Άλλη μια λαϊκή εντολή προς τον ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν, θα διασφαλίσει αυτές τις κατακτήσεις από τη νεοφιλελεύθερη αντεπίθεση, που δεν κρύβει ότι ετοιμάζει το κόμμα του κυρίου Μητσοτάκη, πιθανότατα με τη στήριξη του ΚΙΝΑΛ, ο οποίος, ως μόνο τρόπο περιορισμού των δημοσίων δαπανών προτείνει τις απολύσεις, ως ανάπτυξη τις «επενδύσεις» τύπου Σκουριών και ως λύση του ασφαλιστικού το σύστημα Πινοσέτ.

S.P.: Τι πιστεύετε ότι περιμένει από εσάς ο Σερραικός λαός;

Α.Σ.: Αυτό που μπορεί να περιμένει είναι να συνεχίσω, έντιμα και σταθερά, να στηρίζω την εφαρμογή στον τόπο μας, με τον αποδοτικότερο τρόπο, εκείνων των πολιτικών που υλοποιούν τις δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ για μετά τα μνημόνια, με προτεραιότητα στις ιδιαίτερες ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.

S.P.: Δεν είστε επαγγελματίας πολιτικός. Ήσασταν όμως μια ελεύθερη επαγγελματίας. Με δεδομένο πως τα νέα παιδιά συνεχίζουν να φεύγουν σήμερα από τον τόπο μας τι θα τους συμβουλεύατε;

Α.Σ.: Δε νομίζω ότι έχει νόημα να τους συμβουλέψει κανείς, εφ’ όσον, αναλύοντας κάθε φορά τη συγκυρία, αποφασίζουν ότι αυτή είναι η καλύτερη λύση στη συγκεκριμένη στιγμή, ακόμη κι αν είναι λύση ανάγκης.

Αυτό που οφείλουμε να κάνουμε είναι να δημιουργήσουμε τις συνθήκες αξιοποίησης αυτού του δυναμικού, με ανάπτυξη της οικονομίας, με επαναστελέχωση του αποψιλωμένου δημόσιου τομέα, με χρηματοδότηση της εκπαίδευσης και της έρευνας.

Δείγμα γραφής αποτελεί το πρόσφατο πρόγραμμα του Υπουργείου Εργασίας για 5.500 νέους επιστήμονες, πτυχιούχους ΑΕΙ-ΤΕΙ, 22-29 ετών, που προσφέρει 12μηνη πλήρη απασχόληση στο Δημόσιο, σε θέση συναφή με το επιστημονικό τους αντικείμενο και αμοιβές συμβατές με τα προσόντα τους..

S.P.: Ο τόπος μας κατάφερε από την 48 η θέση να «κατρακυλήσει» στην τελευταία θέση του σχετικού πίνακα ως προς το κατά κεφαλήν εισόδημα. Γιατί άραγε;

Α.Σ.: Ακόμη και αν η Περιφερειακή Ενότητα Σερρών επανέρχεται στην 3η θέση από το τέλος ή ανεβοκατεβαίνει κατά καιρούς, το πρόβλημα της κατάρρευσης του δευτερογενούς τομέα, της ιδιαίτερα υψηλής ανεργίας και της απομείωσης των εισοδημάτων στον αγροτικό-κτηνοτροφικό τομέα παραμένει οξύ για περισσότερο από δεκα χρόνια.

Με την εφαρμογή νέων θεσμών, όπως οι ομάδες παραγωγών, που έχουν δυνατότητα χρηματοδότησης των δραστηριοτήτων τους και στον πρωτογενή και στον δευτερογενή τομέα και οι ενεργειακές κοινότητες, που μειώνουν σημαντικά το κόστος της ενέργειας, με την ορθολογική αξιοποίηση όλων των ενισχύσεων αντί για την πελατειακή χρήση που κατέληγε στην επιβολή προστίμων και ασφαλώς με εκσυγχρονισμό και επέκταση του αρδευτικού δικτύου, το οποίο έχει αφεθεί στην τύχη του τα τελευταία 30 χρόνια, δίνονται οι δυνατότητες αναθέρμανσης της παραγωγικής δραστηριότητας στην περιοχή μας.

Η ανάπτυξη και ο εκσυγχρονισμός των δικτύων μεταφορών, σε συνδυασμό με την εξομάλυνση των σχέσεων με όλες τις βαλκανικές χώρες, ανοίγουν προοπτικές για αναζωογόνηση της εμπορικής δραστηριότητας, με την απαιτούμενη διαφάνεια.

Είναι ένα στοίχημα οι δυνατότητες αυτές να αξιοποηθούν στο έπακρο.

S.P.: Θεωρείτε ότι ανταποκριθήκατε στις προσδοκίες των συμπολιτών μας στα χρόνια της πολιτικής σας παρουσίας;

Α.Σ.: Θεωρώ ότι κατέβαλα κάθε δυνατή προσπάθεια για να αναδειχθούν τα σημαντικά προβλήματα του τόπου και να δρομολογηθούν παρεμβάσεις στα πλαίσια των υφιστάμενων συνθηκών.

Η διεκδίκηση λύσεων πέρα από τέτοιου είδους περιορισμούς είναι θέμα κινημάτων και όχι προσωπικών παρεμβάσεων. Με αυτά τα δεδομένα όλοι κρινόμαστε.

S.P.: Πόσο εύκολη θεωρείτε ότι είναι δυνατή η όποια «αλλαγή» με την σημερινή πολιτική και κυρίως οικονομική κατάσταση;

Α.Σ.: Επειδή η προσδοκία μας είναι να πρόκειται για αλλαγή ή καλύτερα αλλαγές που θα βελτιώνουν την καθημερινότητα αλλά και το μέλλον των πολλών και όχι το αντίθετο, η υλοποίηση των δεσμεύσεων του ΣΥΡΙΖΑ για την εποχή μετά το μνημόνιο αποτελεί άμεσο στόχο.

Για την επίτευξη αυτού του στόχου και άλλων που θα ακολουθήσουν στην ίδια κατεύθυνση, το διεθνές και ιδιαίτερα το ευρωπαϊκό περιβάλλον παίζουν καθοριστικό ρόλο, γι’ αυτό, εξ’ ίσου κρίσιμη με την ψήφο στις εθνικές εκλογές είναι και η ψήφος στις ευρωεκλογές, ώστε να μην τεθούν σε κίνδυνο όσα κερδίθηκαν τα τελευταία 2-3 χρόνια και να μην υπονομευθεί η προοπτική για ένα μέλλον όπου η ανισότητα δεν θα θεωρείται φυσιολογική ούτε η φτώχεια αναπόφευκτη.

S.P.: Νομίζετε ότι είστε σε θέση να σπάσετε τους μηχανισμούς που προκαλούν αδράνειες και εμποδίζουν τις θετικές δράσεις;

Α.Σ.: Είναι αλήθεια ότι η λειτουργία του κρατικού μηχανισμού εξακολουθεί να παρουσιάζει προβλήματα και οι προσπάθειες για την ανασυγκρότησή του είναι ανάγκη να συνεχιστούν.

Σε ό,τι αφορά τους ιδεολογικούς μηχανισμούς και τα στερεότυπα που καλλιεργούν, με ολέθρια πολλές φορές αποτελέσματα, η συνεχής αντιπαράθεση και η αποδόμηση της επιχειρηματολογίας τους αποτελεί καθημερινό καθήκον, μέχρις ότου επιτευχθεί η εμπέδωση μιας κουλτούρας δικαιωμάτων, η οποία θα διασφαλίζει την ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας όλων των κατοίκων της χώρας.

S.P.: Ποιο θεωρείτε ότι είναι σήμερα το μεγαλύτερο πρόβλημα; H ανάπτυξη και η παραγωγή πλούτου, δηλαδή περισσότερες επενδύσεις ή η έλλειψη μηχανισμών αναδιανομής του πλούτου, που σημαίνει ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, αύξηση μισθών, ενίσχυση των συνδικαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων;

Α.Σ.: Για τον ΣΥΡΙΖΑ η αναδιανομή του πλούτου όπως περιγράφεται είναι καθ’ εαυτή αναπτυξιακό μέτρο, διότι οι πόροι που μεταφέρονται στους εργαζόμενους και στο κοινωνικό κράτος δαπανώνται σε προϊόντα και υπηρεσίες μέσα στη χώρα, δημιουργώντας θέσεις εργασίας.

Σε αυτό το πνεύμα προωθούνται οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας και έχει δρομολογηθεί η αύξηση του κατώτατου μισθού, μετά την κατάργηση του υποκατώτατου, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις μας.

Αντίθετα, τα υπερκέρδη που μένουν αφορολόγητα, δήθεν για να επενδυθούν, καταλήγουν σε off-shore ή σε αγορές πολυτελών ακινήτων στο εξωτερικό του τύπου του διαμερίσματος του Βολταίρου.

Ανυποχώρητος στόχος μας λοιπόν παραμένει η δίκαιη ανάπτυξη, με σεβασμό στο περιβάλλον και τα εργασιακά δικαιώματα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here