Σε κεντρική και δυτική Μακεδονία: Άρχισαν τα μπλόκα

Έβαλαν μπροστά τα τρακτέρ τους και οι αγρότες της Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς κατηφόρισαν στην Ανατολική Θεσσαλονίκη, ενώ τις επόμενες ημέρες στον χορό των αγροτικών κινητοποιήσεων θα μπουν και άλλα κεντρικά σημεία περιοχών της Μακεδονίας, ενω κανείς δεν ξέρει αν και πότε θα αποφασίσουν κινητοποιήσεις οι αγρότες των Σερρών.

Στα πρόθυρα νευρικής κρίσης έχουν οδηγήσει τους παραγωγούς και άλλων αγροτικών προϊόντων οι λογαριασμοί της ΔΕΗ που έρχονται μετά τον περασμένο Αύγουστο, με τους αγρότες να ζητούν μείωση του κόστους παραγωγής, αφορολόγητο πετρέλαιο, επιδότηση των ζωοτροφών, κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια, αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ για άμεσες αποζημιώσεις και κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής.

Από τις εξωφρενικές αυξήσεις: «Γονατίζουν» οι αγρότες

Νέα μπλόκα σε διάφορες περιοχές της χώρας στήνουν οι αγρότες, ενώ πυκνώνουν τα ήδη υπάρχοντα με την έξοδο περισσότερων δυνάμεων

Ολοένα και περισσότερα μπλόκα στήνουν οι αγρότες σε διάφορες περιοχές της χώρας, ενώ πυκνώνουν τα ήδη υπάρχοντα με την έξοδο περισσότερων δυνάμεων και προγραμματίζονται κατά τόπους κινητοποιήσεις, “επιστρέφοντας” εμφατικά τα μέτρα – εμπαιγμό που ανακοίνωσε η κυβέρνηση 

Το μεγάλο μπλόκο των Θεσσαλών στη Νίκαια δυναμώνει καθημερινά, ενώ αποφασίστηκε συνέχιση και των περιοδειών στα χωριά, αλλά και διάφορες κινητοποιήσεις με συλλαλητήρια – πορείες στη ΔΕΗ και στην πόλη της Λάρισας. 

Οι αγρότες της Μαγνησίας μαζεύονται στο μπλόκο του Ριζόμυλου, κινητοποίηση πραγματοποίησαν χθες αγροκτηνοτρόφοι στην πλατεία της Ελασσόνας με μπλόκο στον δρόμο Ελασσόνας – Κοζάνης, ενώ ενισχύονται και τα μπλόκα Τυρνάβου και Αγιάς, αλλά και στο Χαλίκι Αιτωλοακαρνανίας, καθώς και στη Βόρεια Εύβοια, στον κόμβο της Στροφυλιάς.

Στην Εθνική Οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης (κόμβος Γλύφας – Πελασγίας) και στην Εθνική Οδό Λαμίας – Καρπενησίου, στο ύψος του οικισμού Παλιούρι, στήθηκαν τα πρώτα μπλόκα των αγροτών της Φθιώτιδας.

Μπλόκα στήνονται και πιο βόρεια, στην Πρέβεζα, στον κόμβο Καναλακίου, στον κόμβο του Σκοπευτηρίου στην είσοδο της Άρτας, στην Πέλλα ένα στον Άγρα κι ένα στο Μαυροβούνι, στο Αμύνταιο, στον κόμβο του Αντιγόνου, στο Άργος Ορεστικό κ.λπ.

Στην Πελοπόννησο ενισχύονται τα μπλόκα στον δρόμο των Αρχαιοτήτων της Αργολίδας, του Μαραθιά από τους αγρότες της Ηλείας στην Εθνική Οδό Πατρών – Πύργου, και των αγροτών της Αιγιαλείας, στη γέφυρα Μεγανίτη στην παλαιά εθνική οδό Πατρών – Κορίνθου, ενώ νέο μπλόκο στήθηκε στο Σουληνάρι, στον δρόμο που συνδέει Καλαμάτα – Πύλο. Και στην Κρήτη συγκεντρώνονται οι αγρότες του Νομού Χανίων στα Μεγάλα Χωράφια κ.λπ.

Σε όλη τη χώρα γίνονται συσκέψεις και συνελεύσεις και λαμβάνονται αποφάσεις για την εξέλιξη των κινητοποιήσεων.

Εξαγγελίες – ψίχουλα και κοροϊδία

Οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας σχολιάζοντας τις εξαγγελίες της κυβέρνησης επισημαίνουν ότι δεν πρόκειται για νέα μέτρα αλλά για επανάληψη εξαγγελιών κι αποτελούν ψίχουλα κοροϊδίας, καθώς όχι μόνο δεν ανταποκρίνονται στα αιτήματα που προβάλλουν και δεν λύνουν κανένα πρόβλημα αλλά δεν προσφέρουν καν μια μικρή ανακούφιση.

Ειδικότερα αναφορικά με το αίτημα για μείωση του κόστους παραγωγής, τονίζουν ότι ενώ ζητούν κατάργηση της ρήτρας στο ρεύμα, η κυβέρνηση εξήγγειλε κάλυψη του 80% την περίοδο Αύγουστος – Δεκέμβριος 2021 και του 50% για Ιανουάριο – Φεβρουάριο 2022, όταν οι αρδευτικές ανάγκες είναι πολύ μικρότερες, όπως και η κατανάλωση ρεύματος. 

Για το αφορολόγητο πετρέλαιο σημειώνουν ότι η κυβέρνηση απλώς επαναφέρει την παλαιότερη απόφαση για επιστροφή ΕΦΚ στο πετρέλαιο, όχι για όλους, αλλά περίπου για το 1/3 των αγροτών.

Όσο για την επιδότηση ζωοτροφών – αγροεφοδίων επισημαίνουν την επιδότηση – κοροϊδία 7% μόνο για ζωοτροφές, μόνο την περίοδο Ιανουάριος – Μάρτιος 2022, ενώ διερωτώνται αν γνωρίζει η κυβέρνηση τι συμβαίνει με τον ΦΠΑ.

Εξάλλου, για επικοινωνιακά, αποσπασματικά και αμφίβολης αποτελεσματικότητας μπαλώματα από τα οποία δεν μπορούν να ξεγελαστούν οι αγρότες κάνει λόγο ο Τομέας Αγροτικής Πολιτικής ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, ενώ ο πρόεδρός του Ν. Ανδρουλάκης, σε συνάντηση που είχε με εκπροσώπους των αγροτών, στάθηκε στην ανάγκη στοχευμένων παρεμβάσεων για έναν ανθεκτικό αγροδιατροφικό τομέα.