07/02/2023
1.5 C
Serres

Ξεκινούν οι αγρότες αγροτικές κινητοποιήσεις;

Μπορεί να ακούγεται σαν ανέκδοτο, αλλά φαίνεται πως και η φετινή προεκλογική χρονιά θα έχει και πάλι μια γεύση από αγροτικές κινητοποιήσεις.


Φυσικά η σάρκα παραμένει ασθενής, αλλά φαίνεται πως το πνεύμα παραμένει πρόθυμο με τους αγρότες τελικά να διαδηλώσουν στις πλατείες των χωριών.


Αν και η απήχηση δείχνει προς το παρόν χλιαρή, τα αιτήματα που προβάλουν οι αγροτικοί σύλλογοι, είναι δίκαια και συνεπώς δεν αποκλείεται στο τέλος να φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα μαζικότητας που θα χρειαστεί προκειμένου να κλιμακωθούν οι φετινές κινητοποιήσεις με κάποια έξοδο στις εθνικές οδούς

Ξεκίνημα για αγροτικές κινητοποιήσεις Αυτό είναι το πλαίσιο των αιτημάτων

Οι αγροτικοί σύλλογοι όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος καλούν τους αγρότες να συμμετέχουν σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις διεκδικώντας την ικανοποίηση των δικαίων αιτημάτων τους


Βασικά αιτήματα της διεκδίκησης είναι:

  • Η μείωση του κόστους παραγωγής.
  • Οι κατώτατες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν ένα εισόδημα επιβίωσης στον αγρότη και προσιτές τιμές στη λαϊκή κατανάλωση.
  • Η αναπλήρωση του εισοδήματος, εξόφληση του συνόλου των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ, αλλαγή του κανονισμού του ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει από όλα τα φυσικά φαινόμενα και νόσους στο 100% της ζημιάς με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.
  • Τη μη περικοπή των άμεσων και συνδεδεμένων ενισχύσεων που προβλέπεται στη Νέα ΚΑΠ.
    Με τις συσκέψεις που ήδη πραγματοποιούνται αναδεικνύουν οι αγρότες τη σημασία του συλλογικού και οργανωμένου αγώνα, κόντρα στο κλίμα αναμονής, αλλά και στις αφόρητες πιέσεις που ασκούνται από την κυβέρνηση και άλλους μηχανισμούς, προκειμένου οι αγρότες να μη συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις.

Ναι στις κινητοποιήσεις από τους κτηνοτρόφους


Ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), στηρίζει  τις κινητοποιήσεις των Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Οργανώσεών, που ήδη έχουν ξεκινήσει και αναμένεται  να κλιμακωθούν, για την επίλυση των δίκαιων αιτημάτων των Ελλήνων αγροτών και κτηνοτρόφων.


Αιτημάτων που εκφράζουν την αγωνία τους, για το υψηλό κόστος παραγωγής και κυρίως για το κόστος ζωοτροφών και ενέργειας, για την συνεχιζόμενη τάση μείωσης των τιμών παραγωγού γάλακτος  και κρέατος, για την πάταξη της κερδοσκοπίας σε βάρος των παραγωγών.


Είναι αυτή η αγωνία που σε συνδυασμό με την απειλή των τραπεζικών χρεών που δημιουργήθηκαν ή επιδεινώθηκαν στην περίοδο της κρίσης, δημιουργεί κατάσταση ασφυξίας σε όλο τον πρωτογενή τομέα.


Στην κρίσιμη αυτή περίοδο, ο ΣΕΚ καλεί  τις Οργανώσεις  μέλη του σε όλη την Ελλάδα, να πάρουν πρωτοβουλίες και να συμμετάσχουν ενεργά σε όλες τις κινητοποιήσεις, όπως  και τους κτηνοτρόφους,  για να διεκδικήσουμε  την επιβίωσή μας.

Σε τροχιά κινητοποιήσεων οι αγρότες στο Δήμο Παγγαίου


Σε τροχιά κινητοποιήσεων βρίσκονται και οι αγρότες στο Δήμο Παγγαίου στην Καβάλα που ήδη έχουν αρχίσει να συγκεντρώνονται με τα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κλιμακώσουν τη διαμαρτυρία τους. 


Οι αγρότες διεκδικούν:


Την πλήρη (και όχι αποσπασματική αποζημίωση) της πληγείσας παραγωγής από τις βροχοπτώσεις του περασμένου καλοκαιριού.

Την ουσιαστική αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος και της χαμένης παραγωγής εξ αιτίας των συνεπειών του πολέμου στην Ουκρανία, και των συνθηκών της αγοράς που απαξίωσαν μεγάλο ποσοστό της παραγωγής. Οι ρυθμίσεις αυτές να καλύπτουν το σύνολο των προϊόντων που έχουν επηρεαστεί.

Τον άμεσο εκσυγχρονισμό των διαδικασιών εκτίμησης και αποζημίωσης της παραγωγής από τον ΕΛΓΑ, την αλλαγή του κανονισμού του, καθώς και την πλήρη κάλυψη των ζημιών από όλα τα αίτια, μεσούσης της κλιματικής αλλαγής.

Γενναία μείωση του κόστους παραγωγής μέσα από πραγματικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης με αφορολόγητο πετρέλαιο φτηνά εφόδια και ζωοτροφές.


Όσο για την πορεία των κινητοποιήσεων θα αποφασίζεται κάθε βράδυ από τα μέλη των γεωργών.