Στην Αμφίπολη η Μενδώνη, Απούσα η Δημοτική αρχή

Συνοδευόμενη από τον αντιπεριφερειάρχη Σερρών, το γενικό γραμματέα του υπουργείου, αλλά και στελέχη του υπουργείου Πολιτισμού,

η κ. Μενδώνη, είχε εκτενή ενημέρωση για την πορεία των εργασιών και είδε από κοντά τα τεχνικά έργα, που αυτό τον καιρό εκτελούνται στον εξωτερικό περίβολο του μνημείου, σε μια προσπάθεια της πλήρους αποκατάστασής του στην αρχική μορφή του.

Εντύπωση προκάλεσε η πλήρης απουσία τόσο του Δημάρχου Αμφίπολης, αλλά και όλων των παραγόντων του τοπικού Δήμου, αλλά και η υπόσχεση της υπουργού πολιτισμού
κ. Μενδώνη πως στο τέλος τα τεχνικά συνεργεία θα μπορέσουν να κερδίσουν το χρόνο που χάθηκε, στα έργα συντήρησης και αποκατάστασης του τύμβου Καστά.

Μια καθυστέρηση που η ίδια απέδωσε στην πανδημία του κορονοϊού.

Όλοι όσοι ξέρουν όμως την γεωγραφία του μνημείου θα διαπιστώσουν σήμερα τις αλλαγές επάνω στον Τύμβο, καθώς υπάρχει προσπάθεια για την αποκατάσταση της αρχικής γεωμετρίας του μνημείου.

Παράλληλα είναι εμφανές πως σταμάτησαν οι εργασίες μεταφοράς των μαρμάρων από την θέση δίπλα στον Στρυμόνα, εκεί όπου είχαν τοποθετηθεί από το 1970, μετά από μια δεκαήμερα κοπιαστική προσπάθεια να συγκεντρωθούν από τον αρχαιολόγο Στέφεν Μίλερ.

Τα περισσότερα μάρμαρα βέβαια έχουν μεταφερθεί ήδη δίπλα στην αρχική τους θέση και βρίσκονται στην αναμονή για να αρχίσει η τοποθέτηση τους και ήδη έχει αποφασιστεί πως η κάλυψη των όποιων κενών που θα προκύψουν θα γίνει με μάρμαρο από κοντινό λατομείο.

Δείτε επίσης