Στην Αμφίπολη ο Σχοινάς – Ξανά απών ο Φραστανλής

Τη βεβαιότητά του ότι τα έργα στερέωσης και αποκατάστασης του μνημειακού συνόλου της Αμφίπολης θα συνεχίσουν να χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα ενταχθούν στο νέο ΕΣΠΑ, εξέφρασε μιλώντας έξω από τον Τύμβο Καστά, χθες το μεσημέρι ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς.

Ο κ. Σχοινάς επισκέφτηκε την Αμφίπολη, συνοδευόμενος από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, και θέλησε να επισκεφτεί την περιοχή της Αμφίπολης, όχι μόνο επειδή στις αρμοδιότητες του είναι και ο Πολιτισμός, αλλά επειδή όπως είπε “κι εγώ μαζί με εκατομμύρια Έλληνες εκείνο το καλοκαίρι του 2014 δεν μπορώ να βγάλω από τη μνήμη μου την εντύπωση και τη συγκίνηση που δημιούργησε η ανασκαφή εδώ, στη Αμφίπολη”.

Συγκινημένος “και ως Έλληνας και ως Μακεδόνας” δήλωσε μετά την ξενάγησή του στον Τύμβο Καστά από την υπουργό και από τον Μιχάλη Λεφαντζή, που είναι ο αρχιτέκτων μηχανικός της διεύθυνσης Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού και από την πρώτη στιγμή της ανασκαφής, παρών στην Αμφίπολη.

“Πιστεύω ότι στις νέες χρηματοδοτικές προοπτικές, στο νέο ΕΣΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίζει να στηρίζει την πολύ καλή δουλειά που γίνεται εδώ από τις υπηρεσίες αλλά και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου”, δήλωσε ο κ. Σχοινάς, που μπορεί να γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη, αλλά κατάγεται από την Φούρκα Χαλκιδικής.

Στο ιδιαίτερο ενδιαφέρον του αντιπροέδρου της Κομισιόν για τη Μακεδονία, ενός ανθρώπου που διετέλεσε Επικεφαλής Εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφέρθηκε η υπουργός Πολιτισμού, σημειώνοντας ότι “από τη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά του είναι πάντοτε αρωγός στο υπουργείο Πολιτισμού”, τόνισε δε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του για την Αμφίπολη.

“Είμαστε πραγματικά ευτυχείς που είναι, σήμερα, εδώ διότι είναι ο καλύτερος πρέσβης που έχουμε στην ΕΕ όχι μόνο για τις χρηματοδοτήσεις, αλλά για γενικότερα θέματα και ιδιαίτερα για τα προγράμματα τα ευρωπαϊκά”.

Όσο για την πορεία των εργασιών και πάντα σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα η πρώτη φάση εργασιών στερέωσης και αποκατάστασής του μνημειακού συνόλου δεν έχει ξεκινήσει ακόμα, αν και ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει το 2ο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου

Σύμφωνα με την υπουργό υπάρχει λόγω της πανδημίας μία μικρή καθυστέρηση περίπου ενός μήνα στο χρονοδιάγραμμα λόγω covid-19

 “Είμαστε πλέον στο τέλος της ολοκλήρωσης των αναγκαίων μελετών και το πρόγραμμα πηγαίνει πολύ καλά, αν και υπάρχει μία απόκλιση περίπου ενός μήνα στο χρονοδιάγραμμα

 Αυτός ο μήνας δικαιολογείται από τις δυσκολίες που δημιούργησε η covid-19 αλλά είναι κάτι που ούτως ή άλλως μπορούμε να το απορροφήσουμε, αν και οι υπηρεσίες είναι εδώ, παρούσες -και οι κεντρικές υπηρεσίες και η Εφορεία Αρχαιοτήτων και δουλεύουν συστηματικά το μνημείο, επομένως δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα, είπε η κ. Μενδώνη, που προσπάθησε να δικαιολογήσει την καθυστέρηση

Όσο για το αντιπροέδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισκέφτηκε μετά τον Καστά το Αρχαιολογικό Μουσείο Αμφιπόλεως, στο οποίο ξεναγήθηκε από την Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών, Δήμητρα Μαλαμίδου.

Ο κ. Σχοινάς έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την κεφαλή της Σφίγγας, ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά ευρήματα του Τύμβου Καστά, το οποίο από τον Αύγουστο του 2019 έχει μεταφερθεί στο Μουσείο.

Μάλιστα δήλωσε ενθουσιασμένος και δεσμεύτηκε ότι το επόμενο καλοκαίρι θα επισκεφτεί την περιοχή μαζί με την οικογένειά του.

Στο βιβλίο εντυπώσεων, το οποίο βρίσκεται κάτω από ένα ψηφιδωτό που απεικονίζει την «Αρπαγή της Ευρώπης» και το οποίο βρέθηκε στο δάπεδο ενός ρωμαϊκού σπιτιού, ο κ. Σχοινάς έγραψε μεταξύ άλλων ότι “η Ευρώπη στηρίζει την πολιτιστική μας κληρονομιά”.

Και όλοι εμείς, που περιμένουμε εναγωνίως να τελειώσει τόσο η ανασκαφή, όσο και η ανάδειξη του μνημείου

Πάντως δεν προκάλεσε και την καλύτερη εντύπωση η απουσία του Δημάρχου της Αμφίπολης κ. Φραστανλή από την επίσκεψη του Αντιπροέδρου της Ε.Ε. στον Δήμο του

Χώρια που δεν είναι η πρώτη…

Διαβάστε επίσης για το Π.Α.ΜΕ Σερρών: