Ανασχηματισμός και στο βάθος εκλογές;

Όσο για τον ανασχηματισμό δύο κατά την άποψή μας είναι οι κύριες αλλαγές για τις οποίες μπορεί να γίνει κάποιος σημαντικός λόγος.

Εκτός ο Θεοδωρικάκος και Βρούτσης

Καταρχήν η αλλαγή ηγεσίας στο υπουργείο Εσωτερικών , μιας και βρέθηκε εκτός κυβέρνησης ο στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού Τάκης Θεοδωρικάκος και στην δευτερευόντως η αλλαγή ηγεσίας στο υπουργείο Εργασίας καθώς τέθηκε εκτός κυβέρνησης ο Γιάννης Βρούτσης τον οποίο ο κ. Μητσοτάκης όρισε, κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ.

Αλλαγές για Βορίδη και Πέτσα

Σε αυτό το πλαίσιο το γεγονός ότι ο Μάκης Βορίδης αναλαμβάνει υπουργός Εσωτερικών και ο Στέλιος Πέτσας πηγαίνει στο ίδιο υπουργείο ως υφυπουργός του, μάλλον τροφοδοτεί σενάρια που έχουν να κάνουν με εκλογικό σχεδιασμό του Κυριάκου Μητσοτάκη εν ευθέτω χρόνο και σε κάθε περίπτωση πρόωρες εκλογές …πανδημίας επιτρέποντος.

Από την άλλη ο κ. Βορίδης που είναι ένα «δυνατό» χαρτί της Νέας Δημοκρατίας , κυρίως στο δεξιό χώρο, είναι δεδομένο πως θα μπορούσε να «τρέξει» την εκλογική διαδικασία και ενδεχομένως και σ’ αυτό το πλαίσιο ο Τάκης Θεοδωρικάκος «απελευθερώνεται» από τα υπουργικά καθήκοντα για να βοηθήσει στον τομέα οργάνωσης μιας πιθανής εκλογικής διαδικασίας.

Ανασχηματισμός που δείχνει εκλογές;

Επίσης, θα μπορούσε κανείς να πει ότι η «βουτιά» στην γαλάζια επετηρίδα και η αύξηση της εκπροσώπησης περιφερειών στην κυβέρνηση είναι κάτι που δείχνει εκλογές, καθώς η είσοδος γαλάζιων βουλευτών είναι μήνυμα για νέα επανεκκίνηση αλλά θα μπορούσε να είναι και το σήμα για εκλογική ετοιμότητα σε όλες τις περιφέρειες της χώρας.

Πάντως και οι δύο που απομακρύνθηκαν στον ανασχηματισμό, έφυγαν …εμβολιασμένοι!

Αλλά είναι κέρδος να σου έχει μείνει μόνο το …εμβόλιο;

Αποχαιρέτησε ο Καράογλου αναλαμβάνει ο Καλαφάτης

Με το δικό του μήνυμα αποχαιρέτισε ο Θεόδωρος Καράογλου το Διοικητήριο,
καθώς με την ανακοίνωση του ανασχηματισμού, υφυπουργός Μακεδονίας –
Θράκης αναλαμβάνει πλέον ο Σταύρος Καλαφάτης.

«Ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ στον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη για την εμπιστοσύνη που μου έδειξε αυτούς τους 18 μήνες, αναθέτοντάς μου τα ηνία του Υπουργείου Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης).

Πιστεύω ότι συνέβαλα τα μέγιστα στη μεγάλη μεταρρυθμιστική προσπάθεια που ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2019 για την αναγέννηση της Β. Ελλάδας!

Εύχομαι καλή επιτυχία και καλή δύναμη στον Σταύρο Καλαφάτη.

Συνεχίζω τον αγώνα από τα έδρανα του Κοινοβουλίου, ως πιστός στρατιώτης της ΝΔ», είναι το μήνυμα του κ. Καράογλου.

Ο Σταύρος Καλαφάτης ο μόνος Θεσσαλονικιός

Ο κ. Καλαφάτης είναι πλέον ο μόνος Θεσσαλονικιός βουλευτής στην κυβέρνηση,
όπως άλλωστε ήταν ο κ. Καράογλου στην πρώτη κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Παρά τις σχετικές φήμες ότι μπορεί ο πρωθυπουργός να ενέτασσε στο κυβερνητικό
σχήμα κι άλλους από τους συνολικά δέκα βουλευτές σε Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης της ΝΔ, εντούτοις η εκπροσώπηση του νομού παραμένει πενιχρή και στη νέα κυβέρνηση.

Με βάση τα τοπικά κριτήρια, σε ένα πολυμελές κυβερνητικό σχήμα θα ήταν αναμενόμενο να υπάρχει μεγαλύτερη εκπροσώπηση της Θεσσαλονίκης, εντούτοις, το κριτήριο του τόπου εκλογής δεν ελήφθη υπόψη ή στην καλύτερη περίπτωση δεν βάρυνε αρκετά στις τελικές επιλογές του πρωθυπουργού.

Ο κ. Μητσοτάκης προτίμησε να αξιοποιήσει περισσότερους «γαλάζιους» βουλευτές, όμως σε αυτούς δεν περιλαμβάνονταν και οι βουλευτές της Θεσσαλονίκης.

Θυμίζουμε ότι στον κ. Καλαφάτη είχε προταθεί στην πρώτη κυβέρνηση Μητσοτάκη η θέση του υφυπουργού Μακεδονίας – Θράκης, όμως ο ίδιος προτίμησε να γίνει γενικός γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.

Έτσι, πέραν του κ. Καλαφάτη και για ευνόητους λόγους του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, οι άλλοι πέντε βουλευτές της Α’ Θεσσαλονίκης (Κώστας Γκιουλέκας, Έλενα Ράπτη, Στράτος Σιμόπουλος, Άννα Ευθυμίου και Δημήτρης Κούβελας) και οι τρεις της Β’ Θεσσαλονίκης (Θεόδωρος Καράογλου, Σάββας Αναστασιάδης και Δημήτρης Βαρτζόπουλος) μένουν εκτός και της δεύτερης κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Επιστροφή για τον Σταύρο Καλαφάτη

Όσο για τον βουλευτή της Α’ Θεσσαλονίκης Σταύρο Καλαφάτη, επιστρέφει έπειτα από 12 χρόνια στο Διοικητήριο ως νέος υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για τον τομέα Μακεδονίας – Θράκης.

Ο απερχόμενος γενικός γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας αντικαθιστά τον βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης, Θόδωρο Καράογλου, που κατείχε τη θέση από τον Ιούλιο του 2019.

Ο κ. Καλαφάτης εκτός από υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κατά το διάστημα από 9 Ιανουαρίου 2009 ως 6 Οκτωβρίου 2009, διετέλεσε μεταξύ άλλων αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, καθώς και υφυπουργός Ανάπτυξης. Επίσης, ήταν μεταξύ άλλων υπεύθυνος της ΝΔ στους τομείς Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Πολιτικής Ευθύνης Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Πολιτικής Ευθύνης Μεταφορών και Επικοινωνιών.

Εμείς θα του ευχηθούμε καλή θητεία και εις …ανώτερα!