Ευχάριστα νέα για τους αγρότες: Ανεβαίνει η τιμή του βαμβακιού!

Από την στιγμή που η διεθνής τιμή στην αγορά βαμβακιού σημείωσε νέα υψηλά επίπεδα, καθώς στις ΗΠΑ μαίνεται ο τυφώνας Δέλτα, ήταν δεδομένο πως και εδώ θα είχαμε καλύτερες τιμές, από αυτές που ακούγαμε το καλοκαίρι.

Ιδιαίτερα μετά το «Ιανό», όταν οι τιμές πήραν την άνοδο με αποτέλεσμα σήμερα να έχουν φτάσει στα 40 με 45 λεπτά το σύσπορο, σύμφωνα πάντα με τις προπωλήσεις των εκκοκκιστών.

Πάντως πολλά εκκοκκιστήρια δίνουν τιμή παραγωγού από 38 λεπτά και πάνω, ενώ χθες η ΕΑΣ Τρικάλων ανακοίνωσε ότι δίνει 40,5 λεπτά το κιλό συν μπόνους.

Στις προπωλήσεις των εκκοκκιστών Στα 40 με 45 λεπτά βαδίζει η τιμή του σύσπορου

Ξεκίνησε χθες η εβδομάδα διαπραγματεύσεων στο χρηματιστήριο βάμβακος, καθώς η αγορά βαμβακιού σημείωσε νέα υψηλά επίπεδα, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ

Αν και στις ΗΠΑ η αγορά εκτιμά ότι η καλλιέργεια έχει υποστεί ζημαντικές ζημιές , όλοι περιμένουν το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) να στείλει εκτιμητές στην περιοχή να για αξιολογήσουν το μέγεθος του προβλήματος.

Πάντως ανεξάρτητα από το ύψος των ζημιών, από το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας είχαμε μια ανοδική πορεία των συμβολαίων βάμβακος στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, με τα συμβόλαια Δεκεμβρίου είναι στα 67,6 σεντς / λίμπρα, ενώ χθες οι τιμές ξεπέρασαν τα 67,60 σεντς ανά λίμπρα και έφτασαν μέχρι και τα 70 σεντς.

Όσον αφορά την εγχώρια αγορά πολλά εκκοκκιστήρια δίνουν τιμή παραγωγού για το σύσπορο από 38 λεπτά και πάνω, ενώ η ΕΑΣ Τρικάλων ανακοίνωσε ότι δίνει 40,5 λεπτά το κιλό συν μπόνους.

Διαψεύδοντας πολλούς που τον Ιούλιο έσπευσαν να προεξοφλήσουν το ταβάνι κάτω από τα 63 σεντς τη λίμπρα και μάλιστα καλώντας σε πρόωρα κλεισίματα τους παραγωγούς, σήμερα η χρηματιστηριακή εικόνα στο βαμβάκι συνεχίζει ένα ανοδικό σερί μηνών, καταλαμβάνοντας κορυφές που είχαν να ακουστούν από τα τέλη του 2020 και τις αρχές του 2021, όταν οι συνομιλίες για μια εμπορική συμφωνία ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα ξεμούδιασαν την αγορά.

Με 68 σεντς το βαμβάκι για 45 πάει το σύσπορο στις προπωλήσεις εκκοκκιστών.

Στα 41 λεπτά στο χωράφι φτάνουν πλέον οι διαπραγµατεύσεις ανάµεσα σε παραγωγούς και εκκοκκιστές για το σύσπορο βαµβάκι, στην περιοχή της Θεσσαλίας, που όπως είναι γνωστό βρίσκεται σχεδόν ένα μήνα μπροστά από εμάς, αλλά µε πρόβλεψη για πριµ 2 ή 3 λεπτών έξτρα στις ποικιλίες µε υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Πρόκειται για µια «πρόοδο» στις προσφορές σχετικά µε την τιµή του προϊόντος, αφού υπενθυµίζεται ότι την προηγούµενη εβδοµάδα γινόταν λόγος για αντίστοιχα επίπεδα, αλλά µε παράδοση στην αυλή του εκκοκκιστηρίου.

Σηµειωτέον ότι το επιπλέον πριµ των 2 λεπτών αφορά 10 ποικιλίες και των 3 λεπτών άλλες 5 ποικιλίες µε ανώτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Οι εκκοκκιστές και οι εξαγωγείς ανακοίνωσαν την περασµένη εβδοµάδα πως θα παραλάβουν σύσπορο βαµβάκι µε βάσει την υγρασία, δηλαδή πληρώνοντας πριµ ποιότητας σε υγρασίες κάτω του 13% και «προστίµου» για βαµβάκια µε υγρασία άνω του 15%, όπως προβλέπει η σχετική ΚΥΑ.

Φυσικά, θα υπάρχει λογικά και εδώ μια ειδική πρόβλεψη για τις περιοχές που επλήγησαν από την ακρότητα του Ιανού.

Σε ό,τι αφορά τώρα τη χρηµατιστηριακή εικόνα, οι επενδυτές του εκκοκκισµένου που διαπραγµατεύεται στα χρηµατιστήρια βάµβακος της Αµερικής, είδαν την αξία των συµβολαίων τους να αυξάνεται, µε την τιµή να ξεπερνά τα 70 σεντς η λίµπρα για τα συµβόλαια ∆εκεµβρίου.

Σε αυτή τη φάση, η τιµή δείχνει να έχει επιστρέψει στα προ πανδηµίας επίπεδα του περασµένου Φεβρουαρίου και σύµφωνα µε τους αναλυτές, η αγορά περίµενε ένα ανοδικό ή καθοδικό ξέσπασµα από το προϊόν, που ήταν αγκυλωµένο πέριξ των 66 σεντς για πάνω από τρεις εβδοµάδες.

Πλησιάζοντας τα 66,5 σεντς στις αρχές της περασµένης εβδοµάδας, ουσιαστικά η αγορά έδωσε το σήµα για ένα ράλι της τιµής, που πλέον βάζει στόχο τα 70 σεντς.

Η ανοδική πορεία των χρηµατιστηρίων εν γένει αλλά και άλλων αγροτικών commodities, όπως τα σιτηρά και η σόγια, που πέτυχαν υψηλά που είχαν να δουν τουλάχιστον δυο χρόνια, ενίσχυσαν περαιτέρω την τιµή βάµβακος τόσο στη Νέα Υόρκη , όσο και στο Σικάγο.