06/02/2023
0.9 C
Serres

Την Δευτέρα Ανοίγουν τα σχολεία των Σερρών για τη Γ’ Λυκείου!

Μετά την ολοκλήρωση των προετοιμασιών ανοίγουν τα σχολεία την Δευτέρα τα σχολεία θα υποδεχθούν τους μαθητές της Γ’ Λυκείου.

Ολοκληρώνονται οι προετοιμασίες για το άνοιγμα των σχολείων που σε πρώτη φάση, από την προσεχή Δευτέρα, θα υποδεχθούν τους μαθητές της Γ’ Λυκείου..

Τόσο οι δημοτικές αρχές των Σερρών, που είναι υπεύθυνες για τον καθαρισμό και την απολύμανση των σχολικών εγκαταστάσεων, όσο και οι διευθύνσεις της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που είναι αρμόδιες για τον τρόπο λειτουργίας της εκπαιδευτικής διαδικασίας, ολοκληρώνουν την υλοποίηση του σχεδιασμού, έτσι ώστε μαθητές και εκπαιδευτικοί να προσέλθουν στα σχολεία με απόλυτη τήρηση των οδηγιών που προβλέπονται για την ασφάλειά τους.

O Δήμος Σερρών, τηρώντας πιστά τις οδηγίες των ειδικών, προχώρησε στη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων, ώστε οι εργαζόμενοι στις σχολικές μονάδες (καθηγητές, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό) και οι μαθητές να βρεθούν σε χώρους που πληρούν τους όρους υγιεινής και καθαριότητας.

Πιο συγκεκριμένα o Δήμος Σερρών :

 • Εξασφάλισε έγκαιρα και διένειμε απολυμαντικό υγρό, που θα ενισχυθεί εντός της
  εβδομάδας με το υλικό που απέστειλε το ΥΠΕθ.
 • Έχει αποθηκεύσει επιπλέον υλικά καθαριότητας (απολυμαντικό υγρό, χλωρίνες
  και υγρό σαπούνι) ως απόθεμα για μελλοντική χρήση.
 • Κοινοποίησε τους προμηθευτές με τα είδη υγιεινής και καθαριότητας, ώστε οι
  Διευθυντές να προμηθεύονται απ’ ευθείας και σε πρώτο χρόνο τα υλικά, που
  θεωρούν αναγκαία για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων τους.
 • Ολοκληρώνει μέχρι το Σάββατο το κόψιμο των χόρτων στις αυλές και απολυμαίνει
  τον περιβάλλοντα χώρο των Λυκείων και των Γυμνασίων.
 • Μετακίνησε το προσωπικό καθαριότητας με σύμβαση έργου, που προσφέρει έργο
  στα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά, στις σχολικές μονάδες της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ώστε να γίνεται συχνότερος ο καθαρισμός όλων των χρησιμοποιούμενων χώρων.
 • Προγραμμάτισε την απολύμανση του συνόλου των διδακτιρίων με ειδικό
  συνεργείο κατά την πρώτη εβδομάδα λειτουργία των σχολείων.

Εντεταλμένος Σύμβουλος Παιδείας Δήμου Σερρών, Δημήτρης Σιαμάγκας:

«Τις πρωτόγνωρες συνθήκες και τις προκαλούμενα ασύμμετρα φαινόμενα, η
Υπηρεσία Καθαριότητας, το Τμήμα Παιδείας και οι Σχολικές Επιτροπές τα
αντιμετωπίζουν σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους και εμπλεκόμενους
φορείς: Διευθυντή Εκπαίδευσης, Διευθυντές Σχολείων, Ένωση Γονέων, ΕΛΜΕ
Σερρών.

Με τηλεδιασκέψεις και τηλεφωνικές επικοινωνίες, επικαιροποιούμε το σχεδιασμό μας και λειτουργούμε αλληλέγγυα και συμπληρωματικά, ώστε να ενισχύσουμε το τρωθέν αίσθημα ασφάλειας σε δασκάλους και μαθητές, καθώς και στις οικογένειές τους για την επανεκκίνηση των σχολείων και κατ’ επέκταση της φυσιολογικής ζωής.

Γνωρίζουμε ότι δεν είναι δυνατόν να ελέγξουμε όλους τους παράγοντες και
καθέναν απ’ τους πιθανούς κινδύνους.

Όμως, όπως μέχρι σήμερα δείξαμε σύνεση, ομοψυχία και σεβασμό στις ανάγκες των άλλων, ιδίως όσων ανήκουν σε ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, το ίδιο θα πράξουμε και τώρα, που η προσοχή μας στρέφεται στα νιάτα της Ελλάδας.

Προαιρετικές οι μάσκες για μαθητές και καθηγητές

Γιατί ανοίγουν τα σχολεία;

Είναι ασφαλή τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί;

Αυτές είναι οι πρώτες ερωτήσεις τις οποίες το υπουργείο Παιδείας απάντησε ήδη , μιας και αναφέρονται σε κρίσιμα ζητήματα εν’ όψει της επαναλειτουργίας των Λυκείων και των Γυμνασίων.

Η αρχή θα γίνει την προσεχή Δευτέρα 11 Μαίου από τους μαθητές της Γ’ Λυκείου και θα ακολουθήσουν μία εβδομάδα μετά, οι μαθητές της Α’ και Β’ Λυκείου και του Γυμνασίου.

Χθες οι εκπαιδευτικοί κλήθηκαν να βρεθούν στα σχολεία τους έτσι ώστε να αρχίσει η προετοιμασία των μονάδων και ο καθαρισμός των χώρων.

«Ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες των ειδικών της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του Κορωνοϊού, οι οποίοι σύστησαν με ομόφωνη απόφαση τη σταδιακή επαναλειτουργία των εκπαιδευτικών δομών, στο πλαίσιο της προοδευτικής αποκλιμάκωσης των μέτρων, και πάντα λαμβάνοντας μέτρα πρόληψης και προφύλαξης» μας λέει το Υπουργείο Παιδείας και αυτή είναι η πρώτη και βασική αναφορά που διατρέχει τις απαντήσεις του.

Πάντως αρκετή συζήτηση και -πολιτική- αντιπαράθεση έφερε η απόφαση για το σταδιακό άνοιγμα των σχολείων, στο πλαίσιο της άρσης των μέτρων για τον κορωνοϊό.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας με επιχειρήματα, δικαιολόγησε το σκεπτικό των επιστημόνων για το άνοιγμα των σχολείων, χρησιμοποιώντας τα επιστημονικά δεδομένα, ύστερα από έρευνα Ελλήνων και άλλων Ευρωπαίων επιστημόνων που εργάζονται για το Ευρωπαϊκό CDC, τα οποία αφορούν την νόσο του κορωνοϊού και τα παιδιά.

Η ανακοίνωση της ΟΛΜΕ για το άνοιγμα των σχολείων

Από την πλευρά της η ΟΛΜΕ κάλεσε όσους καθηγητές ανήκουν οι ίδιοι ή μέλη της οικογένειας τους σε ευπαθείς ομάδες να κάνουν χρήση των προβλεπομένων αδειών (ειδικού σκοπού, αναρρωτικές, κανονικές) τουλάχιστον για τις 7 και 8 Μαΐου.

Οι καθηγητές βλέποντας ότι στα περισσότερα σχολεία δεν έχουν γίνει απολυμάνσεις, και κυρίως δεν υπάρχουν οι απαραίτητες κτιριακές υποδομές (αίθουσες με τα απαραίτητα τετραγωνικά μέτρα), ότι δεν έχουν προβλεφθεί άδειες για τους εκπαιδευτικούς που έχουν ασθένειες ή άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες στο άμεσο οικογενειακό τους περιβάλλον, ούτε υπάρχει μέριμνα για τις άδειες ειδικού σκοπού των αναπληρωτών, έχουν τις δικές τους επιφυλάξεις

Ήδη υπάρχει ενημερωτικό υλικό για τη τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας και υγιεινής και φυσικά θα είναι μικρότερος ο αριθμός των θρανίων σε κάθε αίθουσα, ώστε να τηρούνται οι αποστάσεις.

Φυσικά και προβλέπονται τα αντισηπτικά, όπως επίσης μάσκες και γάντια για όποια περίπτωση χρειαστεί”, ενώ οι μάσκες θα είναι υποχρεωτικές για τους εκπαιδευτικούς της παράλληλης στήριξης και των τμημάτων ένταξης.

Θα υπάρχει ειδικός χώρος απομόνωσης των μαθητών, με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό, σε περίπτωση ύποπτου κρούσματος”, και φυσικά οι σχολικές επιτροπές φροντίζουν, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες σε υλικά καθαριότητας και ατομικής υγιεινής.

Οι Δήμοι του Νομού Σερρών έτοιμοι για το άνοιγμα των σχολείων;

Από την πλευρά τους οι Δήμοι εργάζονται πυρετωδώς για την καλύτερη δυνατή και ασφαλέστερη υποδοχή εκπαιδευτικών και μαθητών και διαβεβαιώνουν γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς ότι γίνεται η μέγιστη προσπάθεια για την ασφαλέστερη επανέναρξη λειτουργίας των σχολικών μονάδων.

Ήδη ενισχύεται ο αριθμός των καθαριστριών με την μετακίνηση των μονίμων καθαριστριών από τα δημοτικά σχολεία, οι οποίες θα καθαρίσουν και θα απολυμάνουν όλους τους χώρους των σχολείων, ενώ ειδικά συνεργεία, θα καθαρίσουν και θα απολυμάνουν όλους τους εξωτερικούς χώρους σε κάθε σχολείο

Από την προσεχή Δευτέρα οι καθαρίστριες προβλέπετε να φροντίσουν για τη καθαριότητα των σχολείων τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα ενώ η πρώτη δόση των αντισηπτικών έχει ήδη φτάσει στα σχολεία, ενώ υπάρχουν και τα ανάλογα χρήματα, μιας και η δεύτερη δόση από τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους που προβλέπονται για τα σχολεία ήδη βρίσκονται στα χέρια της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Διαβάστε εδώ για τον Κώστα Καραμανλή

Διαβάστε εδώ για τη πινακοθήκη Ξενάκη