Με αναστολή της ποινής: Καταδικάστηκε ο Ανθόπουλος σε δύο χρόνια φυλάκιση

Ποινή φυλάκισης δυο ετών με αναστολή επέβαλε το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας (δεύτερος βαθμός) στον πρώην βουλευτή και υφυπουργό του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Ανθόπουλο, κρίνοντάς τον ένοχο για το αδίκημα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Η καταδίκη του πρώην βουλευτή και υφυπουργού, αφορά στη γνωστή υπόθεση τοκογλυφίας και ξεπλύματος μαύρου χρήματος σε βάρος καπνεμπόρου από την Καβάλα, υπόθεση για την οποία το δικαστήριο έκρινε επίσης ενόχους για το ίδιο αδίκημα δυο από τους τρεις συγκατηγορούμενους του κ. Ανθόπουλου, επιβάλλοντας τους ποινή φυλάκισης τριών ετών επίσης με αναστολή.

Να σημειωθεί ότι το πρωτοβάθμιο δικαστήριο είχε κηρύξει ομόφωνα ενόχους τους τρεις συγκατηγορούμενους του πρώην πολιτικού και τους είχε καταδικάσει για το αδίκημα της τοκογλυφίας κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση.

Επίσης, είχε καταδικάσει τον Ιωάννη Ανθόπουλο για συνέργεια σε τοκογλυφία ωστόσο, μετά την άσκηση της έφεσης από τους κατηγορούμενους και μέχρι τη συζήτηση της υπόθεσης στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων, έλαβαν χώρα σημαντικές νομοθετικές αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και σε ειδικούς Ποινικούς Νόμους, που κατέστησαν το αδίκημα της τοκογλυφίας πλημμέλημα και τροποποίησαν προς το έλασσον τα πλαίσια ποινών του αδικήματος της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Ετσι, το δευτεροβάθμιο δικαστήριο έκρινε ενόχους τους δύο από τους τρεις συγκατηγορούμενους του πρώην υφυπουργού και βουλευτή καθώς και τον ίδιο, μόνον για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη εγκληματική δραστηριότητα, καθώς η πράξη της τοκογλυφίας, καίτοι κατά το καταδικαστικό σκεπτικό του δικαστηρίου ήταν τελεσθείσα,και υπέπεσε σε παραγραφή και παρά την πρόταση του εισαγγελέα που πρότεινε την αθωότητά του…

Μόνο που δεν αποφάσισε ο εισαγγελέας, αλλά οι …δικαστές!