30/01/2023
4.3 C
Serres

Αντικαπνιστικός νόμος: Συνάντηση Ένωση Εστιατόρων Ν. Σερρών-Αντιπεριφερειάρχη!

Γιατί χρειάζεται ιδιαίτερη ενημέρωση το Δ.Σ της Ένωσης Εστιατόρων Ν. Σερρών;

Η Αυστρία βέβαια είναι μία από τις τελευταίες ευρωπαϊκές χώρες που απαγόρευσε το κάπνισμα στους χώρους εστίασης.

Με την ευκαιρία της έναρξης της ισχύος του μέτρου μάλιστα, πολλά μπαρ της Βιέννης είχαν οργανώσει «βραδιές του τελευταίου τσιγάρου», μερικά μάλιστα προσέφεραν δωρεάν στους πελάτες όσα τσιγάρα ήθελαν να καπνίσουν.

Όσο για μας καθημερινά αλλάζουν τα δεδομένα για τους εσωτερικούς χώρους υγειονομικών καταστημάτων και κέντρων διασκέδασης (καφετέριες, μπάρ, εστιατόρια, κτλ.), όπου απαγορεύεται το κάπνισμα.

Και αν δεν κάνω λάθος για κάθε παράβαση της τροποποιούμενης ρύθμισης προβλέπεται επιβολή προστίμου ύψους 200 ευρώ στους παρανόμως καπνίζοντες, από 50 ευρώ που ισχύει σήμερα, και 500 ευρώ στους υπεύθυνους διαχείρισης των παραπάνω χώρων.

Δηλαδή εγώ θα καπνίζω και θα πληρώνει ο ιδιοκτήτης του μαγαζιού, ενώ αρμόδιες αρχές για την εφαρμογή της καθολικής απαγόρευσης του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους και όλους τους χώρους παροχής εργασίας, μέσω της διαπίστωσης των παραβάσεων και της επιβολής κυρώσεων είναι οι υγειονομικές υπηρεσίες Δήμων και Περιφερειών, η δημοτική αστυνομία, όταν και όπου υπάρχει, οι λιμενικές αρχές στην περιοχή ευθύνης τους και φυσικά το ένστολο προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ.

Γιατί χρειάζεται ιδιαίτερη ενημέρωση το Δ.Σ της Ένωσης Εστιατόρων Ν. Σερρών;

Αυτό που εγώ τουλάχιστον καταλαβαίνω δεν μπορώ να καταλάβω γιατί χρειάζεται ιδιαίτερη ενημέρωση τόσο το Δ.Σ της Ένωσης Εστιατόρων Ν. Σερρών, όσο και τα μέλη ατομικά και …ομαδικά!

Εκτός κι αν παίζει κάτι για την …συνέχεια!

Πάντως το να πληρώνει μόνο ο καπνιστής για μένα είναι και το καλύτερο

Καθώς η ευθύνη είναι …ατομική!

Σκέψου δηλαδή να πληρώνει πρόστιμο για ταχύτητα και ο συνοδηγός ενός αυτοκινήτου, αλλά και ο ιδιοκτήτης ενός …πάρκιγκ!

Χθες πάντως συνάντηση με τον Αντιπεριφερειάρχη Σερρών κ. Παναγιώτη Σπυρόπουλο και τους αρμόδιους υπαλλήλους της Γενικής Δ/νσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών πραγματοποίησαν μέλη της Ένωσης Εστιατόρων Ν. Σερρών για τα νέα μέτρα του αντικαπνιστικού νόμου.

Οι καταστηματάρχες συνοδευόμενοι από τον δικηγόρο Αλέξανδρο Παρασκευιώτη έθεσαν όλα τα ζητήματα και τις απορίες τους για την εφαρμογή του νόμου στις επιχειρήσεις τους.

Οι έλεγχοι που έγιναν το Σαββατοκύριακο από άγνωστα προς τους καταστηματάρχες κλιμάκια για τον αντικαπνιστικό νόμο ήταν και ο λόγος της επίσκεψης .

Τόσο ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών κ. Παναγιώτης Σπυρόπουλος όσο και η Προϊσταμένη της Γενικής Δ/νσης Δημόσιας Υγείας κ. Ευαγγελία Τανταλάκη ξεκαθάρισαν πως ο αντικαπνιστικός νόμος είναι σαφής.

Επιτρέπεται το κάπνισμα στα κέντρα διασκέδασης και υγειονομικά καταστήματα μόνο σε εξωτερικούς χώρους , εάν αυτοί είναι ανοιχτοί περιμετρικά τουλάχιστον σε δύο πλευρές.

Τα προβλήματα και η ανησυχία όμως παραμένουν καθώς δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα από ποιες δημόσιες υπηρεσίες θα προέρχονται τα κλιμάκια που θα διενεργούν τους ελέγχους και πότε θα τους δοθεί η αρμοδιότητα.

Ο κ. Σπυρόπουλος και η κ. Τανταλάκη επισημάνανε πως σε αυτό το κομμάτι αναμένουν την ανάλογη ΚΥΑ για να μπορέσουν να απαντήσουν με υπευθυνότητα.

Επίσης κάλεσαν τους επιχειρηματίες να ζητούν πάντα τα στοιχεία από τους υπαλλήλους που εισέρχονται στα καταστήματά τους για έλεγχο και να έχουν πάντα στην κατοχή τους τον αντικαπνιστικό νόμο και τα όσα ορίζει για αποφυγή παρεξηγήσεων και παρερμηνειών.