«Η αντίληψη και η σχέση της νεολαίας με την πολιτική»

 Στις μέρες μας, παρόλο που οι νέοι δεν έχουν το δικαίωμα ψήφου μέχρι την ηλικία των 17 ετών, αναπτύσουν κάλιστα μια πολιτική αντίληψη και γνώμη.

Βέβαια ένα μεγάλο μέρος της νεολαίας δεν διαμορφώνει κάποια γνώμη σχετικά με την πολιτική κατάσταση, έως ότου φτάσει στην ηλικία όπου θα κληθεί να ψηφίσει.

 «Προσωπικά πιστεύω ότι η γνώμη των νέων για τα πολιτικά ζητήματα της χώρας μας, πρέπει να χτίζεται πριν η γνώμη τους να γίνεται πράξη στην κάλπη.

Αυτό διότι την κρίσιμη αυτή στιγμή που θα κληθεί το σύνολο της νεολαίας να αποφασίσει για το μέλλον της χώρας του πρέπει να είναι προετοιμασμένο».

  Όπως αναφέρθηκε παραπάνω πολλοί νέοι προτιμούν να μην εμπλέκονται με τα πολιτικά.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν πολλοί έφηβοι οι οποίοι αναπτύσουν πολιτική γνώμη και αυτό οφείλεται σε διάφορους παράγοντες.

Πρώτον, οι περισσότεροι νέοι κυρίως επηρεάζονται από την άποψη των γονέων τους ή γενικότερα από το περιβάλλον στο οποίο ζούνε.

Ένας ακόμα σημαντικός παράγοντας είναι ότι τα παιδιά μπορεί να έχουν φίλους που οι γονείς τους ασχολούνται με τα κόμματα και τα πολιτικά θεματα, με αποτέλεσμα να υπάρχει μια έμμεση επιρροή, σε μικρό ακόμα και σε μεγάλο βαθμό. 

  Καθώς τα πολιτικά είναι πρωτόγνωρα για πολλούς νέους που δεν ασχολούνται, θεωρώ φυσιολογικό να υπάρξει επίδραση στη γνώμη τους, με κάτι το οποίο θα δούνε πρώτη φορά, θα τους συναρπάσει και θα τους κάνει να ακολουθήσουν το ρεύμα της άποψης την οποία θα ακούσουν είτε αυτο είναι η δεξιά είτε η αριστερά.

Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τα κοινωνικά μέσα είναι τα αντικείμενα που παρουσιάζουν την πολιτική ως κάτι πρωτόγνωρο στους νέους.

Ως αποτέλεσμα τα κοινωνικά μέσα και δίκτυα παράλληλα, έχουνε την ικανότητα να επηρεάσουν την νεολαία με όποιο τρόπο επιθυμούν αυτά, διότι δεν διαθέτουν την ικανότητα σωστής κρίσης, έτσι ώστε να συνειδητοποιήσουν την ορθότητα αυτού που τους παρουσιάζεται.

  Εν τέλει συνειδητοποιούμε ότι ένα μικρό μέρος των νέων, έχει την δική του προσωπική γνώμη χωρις λανθασμένες παρεμβολές.

Δεν θα ήταν καλύτερο όλοι οι νέοι να έχουν την δική τους αυτούσια και σωστή γνώμη; 

-Τζιαμπάζης Θεοχάρης-μαθητής της Γ’ τάξης του 5ου Γυμνασίου Δράμας

Διαβάστε επίσης για τον Γιώργο Ματθαίου: