Με απόφαση της Συνόδου Κορυφής 70 δις Ευρώ για την Ελλάδα

Την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των ευρωπαίων ηγετών των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Ταμείο Ανάκαμψης και τον πολυετή προϋπολογισμό ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου Σαρλ Μισέλ το πρωί της Τρίτης μετά από πέντε ημέρες σκληρών διαπραγματεύσεων.

Η συμφωνία προβλέπει συνολικά για το Ταμείο Ανάκαμψης 750 δισ. ευρώ εκ των οποίων 390 δισ. Ευρώ θα δοθούν σε επιχορηγήσεις και 360 δισ. ευρώ σε δάνεια.

Από αυτά τα χρήματα η Ελλάδα κέρδισε το ποσό των 70(+) δισ. Ευρω.

Τα 32 δισ. Ευρώ που κέρδισε η Ελλάδα θα απορροφηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης (μέσα από επιχορηγήσεις και δάνεια) ενώ τα υπόλοιπα 38 δισ. ευρώ θα δοθούν μέσα από δράσεις της κοινής αγροτικής πολιτικής και από το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ανάπτυξης για την περίοδο 2021-2027.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Επιστρέφουμε στην Αθήνα με ένα συνολικό πακέτο που ξεπερνά τα 70 δισ. Ευρώ

Η Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης προβλέπεται να λάβει περίπου 32 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 19,5 αφορούν επιχορηγήσεις και τα 12,5 δισ. δάνεια.

Τα δάνεια επίσης θα αρχίσουν να καλύπτουν δαπάνες από φέτος τον Φεβρουάριο και έχουν ορίζοντα εκταμίευσης έως το 2026.

Τα υπόλοιπα 40 δισ. του πακέτου των 72 δισ. θα έρθουν μέσω του νέου πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου-του νέου ΕΣΠΑ- με ορίζοντα υλοποίησης από το 2021 έως το 2027.

Για «ιστορική συμφωνία» που δείχνει ότι η Ευρώπη μπορεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων μίλησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την επίτευξη συμφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής για το σχέδιο ανάκαμψης.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός συνέχισε λέγοντας  «Πετύχαμε ένα σημαντικό αποτέλεσμα και για την Ευρώπη και για τη χώρα μας» προσθέτοντας «Μετά από αμοιβαίους συμβιβασμούς πετύχαμε σήμερα να έχουμε δρομολογήσει μία πολύ φιλόδοξη αντίδραση που απαντά στο συμμετρικό σοκ που προκαλεί η πανδημία».

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως η Ελλάδα «έχοντας πλέον ανακτήσει την αξιοπιστία της σε ευρωπαϊκό επίπεδο κλήθηκε να συμμετέχει και συμμετείχαμε ενεργά σε όλες τις διαπραγματεύσεις που έγιναν τα τέσσερα τελευταία εικοσιτετράωρα».

«Συμμετείχαμε και εμείς στη συνδιαμόρφωση των ευρωπαϊκών αποφάσεων προς όφελος των πολιτών, για μια απάντηση την οποία στέλνει ενωμένη σήμερα ολόκληρη η Ευρώπη, μια Ευρώπη που δείχνει αλληλεγγύη, στηρίζει την οικονομία και τους πολίτες σε αυτές τις εξαιρετικές συνθήκες» είπε.

Αναφερόμενος στις επιδοτήσεις από το πρόσθετο πρόγραμμα το οποίο εγκρίθηκε παρατήρησε πως ουσιαστικά αντιστοιχούν περίπου σε ένα επιπλέον ΕΣΠΑ.

«Κάτι παραπάνω από 19 δισ. στα οποία προστίθενται περίπου 12,5 δισ. σε δάνεια, για να καταλήξουμε στο τελικό ποσό των 32 δισ., για το οποίο είχε γίνει και πολύς λόγος πριν από δύο μήνες.

Τα χρήματα αυτά θα εκταμιεύονται τελικά με όρους οι οποίοι θα είναι πιο ευέλικτοι από το υφιστάμενο ΕΣΠΑ, θα έχουμε ταχύτερες εκταμιεύσεις, αλλά θα έχουμε και αναδρομικότητα επιλεξιμότητας από τις αρχές του 2020» επισήμανε.

Σε ό,τι αφορά τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό δήλωσε ότι – παρά τη μείωσή του – «πετύχαμε δύο πράγματα:

πρώτον την αύξηση των πόρων που θα πάρει η Ελλάδα από το Ταμείο Συνοχής και παράλληλα για τους αγρότες μας παραμένουν σταθεροί οι πόροι από την ΚΑΠ».

Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε πως η κυβέρνηση δεν έχει καμία πρόθεση να σκορπίσει τα χρήματα αυτά «με την ανεμελιά του νεόπλουτου».

«Θα εργαστούμε με ευθύνη και σύνεση, θα παρουσιάσουμε σύντομα ένα αναλυτικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης που θα μεταμορφώσει τη χώρα.

Το σημαντικό ευρωπαϊκό κεφάλαιο που τίθεται στη διάθεσή μας δεν έχουμε πρόθεση να το σπαταλήσουμε, θα το επενδύσουμε προς όφελος όλων των Ελλήνων» διαβεβαίωσε, προσθέτοντας:

«Θα στηρίξουμε τον κόσμο της εργασίας, θα στηρίξουμε τολμηρές πολιτικές πράσινης μετάβασης, το ψηφιακό εκσυγχρονισμό, τις δεξιότητες».

Εν όψει της κατάθεσης του συνολικού σχεδίου στην Κομισιόν στις 15 Οκτωβρίου, ο Πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση θα οριστικοποιήσει τις προτεραιότητες του νέου εθνικού σχεδίου λαμβάνοντας υπόψη το σχέδιο της Επιτροπής Πισσαρίδη και τις προτάσεις των κομμάτων.

«Αυτή η συζήτηση είναι μία συζήτηση η οποία αφορά συνολικά το πολιτικό σύστημα» σημείωσε.

Χρήστος Σταϊκούρας: Τα 70 δισ. για την Ελλάδα δεν θα συνοδεύονται από μνημόνιο

Ο κ. Σταϊκουρας έκανε λόγο για σημαντική χρηματοδότηση προς την χωρά μας για τα επόμενα 6–7 χρόνια.

Όπως είπε, τα χρήματα θα δεσμευτούν μέσα στην προσεχή τριετία, ενώ οι εκταμιεύσεις θα γίνουν μέσα σε διάστημα 6-7 χρόνων.

Επεσήμανε πως η Ελλάδα θα ακολουθήσει τα όσα ισχύουν και για τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες που βρίσκονται εκτός δημοσιονομικών στόχων, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στο ότι η νέα χρηματοδότηση δεν θα φέρει νέο μνημόνιο στην χώρα μας, αλλά τόνισε με νόημα ότι θα συνεχίσουμε να ενημερώνουμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όπως άλλωστε γίνεται και σήμερα π.χ για τις δαπάνες που υλοποιούνται στο πλαίσιο της υγειονομικής κρίσης.

Απαιτείται σχέδιο, τη δημιουργία πολλών, καλών θέσεων απασχόλησης και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής καταλήγει ο Υπουργός Οικονομικών

Απαιτείται σχέδιο, υπευθυνότητα, διορατικότητα, σκληρή δουλειά, ώστε οι πόροι να αξιοποιηθούν το ταχύτερο δυνατό, κατά τον βέλτιστο τρόπο, με στόχο την επίτευξη υψηλής, διατηρήσιμης έξυπνης και δίκαιης ανάπτυξης, την ενίσχυση της παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, τη δημιουργία πολλών, καλών  θέσεων απασχόλησης και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής καταλήγει ο Υπουργός Οικονομικών.

Διαβάστε επίσης για τον Αλέξανδρο Χρυσάφη: