Αριάδνη Παπαφωτίου: Στον ΛΑΙΛΙΑ να γίνουν έργα ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ και ΟΧΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ.

-Σήμερα (2/8/2021) καταθέσαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο Σερρών ΠΡΟΤΑΣΗ για ΕΚΔΟΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ αναφορικά με την δημιουργία ΛΑΤΟΜΕΙΟΥ, προοπτική στην οποία η «ΔΥΝΑΜΗ Σερραίων» είναι κατηγορηματικά ΑΝΤΙΘΕΤΗ.

Ζητήσαμε από το ΔΣ να πάρει ΑΜΕΣΑ θέση, δεδομένου οτι η συλλογή γνωμοδοτήσεων φορέων και απόψεων πολιτών, ΛΗΓΕΙ στις 14 Αυγούστου.

Οι τοποθετήσεις επί της Πρότασής μας:
–Αν και στελέχη της Δημοτικής Αρχής εκτίμησαν πως το Δημοτικό Συμβούλιο Σερρών είναι «αναρμόδιο»,
ο Δήμαρχος δηλώνοντας πως «πρέπει να τηρηθεί η νομιμότητα», δέχτηκε πως το Σώμα πρέπει να συζητήσει το θέμα, μετέθεσε όμως τις όποιες ενέργειες ή πρωτοβουλίες του Οργάνου «στον χρόνο τους» και μετά την ολοκληρωμένη ενημέρωση του ίδιου!

–Οι άλλες Παρατάξεις, δεν τοποθετήθηκαν και σιώπησαν.

Η δική μας θέση είναι καθαρή και συγκεκριμένη:

—Ο Λαιλιάς είναι ο μοναδικός περιβαλλοντικός και αναπτυξιακός πνεύμονας του τόπου μας. Χρειάζεται ΕΡΓΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ και ΟΧΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ του φυσικού του περιβάλλοντος (φυτικού και ζωικού κεφαλαίου συμπεριλαμβανόμενου).

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ:
–Είναι η δεύτερη φορά που ο ίδιος επενδυτής (Ιωαν. Γερμενίδης) καταθέτει πρόταση λειτουργίας Λατομείου στον Λαιλιά.
Η πρώτη ήταν το 2007. Ματαιώθηκε από τις αντιδράσεις των κατοίκων.
–Τώρα επανήλθε, αξιοποιώντας τον νέο νόμο του 2020 που επιτρέπει λατομικές δραστηριότητες ακόμη και σε περιοχές NATURA (όπως ο Λαιλιάς).
–Ζητάει εγκατάσταση στο τμήμα από την κορυφή «Κατίγκα» προς το Αχλαδοχώρι και το Καπνόφυτο (σε έκταση 100 στρεμμάτων σε πρώτη φάση).
–Το περασμένο Σάββατο στο Αχλαδοχώρι έγινε συνέλευση κατοίκων και τοπικών φορέων. Τοποθετήθηκαν στο σύνολό τους ΑΡΝΗΤΙΚΑ για το Λατομείο.

–Η περιοχή που ζητάει ο επενδυτής (θέση «Χέρσο»), ανήκει στον Δήμο Σιντικής. ΟΜΩΣ ο ορεινός όγκος στο κύριο μέρος του ανήκει στον Δήμο Σερρών, που επιβάλλεται να πάρει θέση.