Το Αριστοτέλειο Εκπαιδευτήριο Σερρών Πραγματοποίησε το τελευταίο ταξίδι στη Ρουμανία

Το Αριστοτέλειο εκπαιδευτήριο Σερρών, στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+ eMates Entrepreneurship Matters 2019-1-BG01-KA229-062300_3 πραγματοποίησε το τελευταίο εκπαιδευτικό ταξίδι του, για την περίοδο 2021-2022, στη Ρουμανία από τις 2 μέχρι τις 6 Μαΐου. 

Οι 5 μαθητές συνοδευόμενοι από τους καθηγητές τους κατέφθασαν μετά από ένα πολύωρο ταξίδι σε μία πανέμορφη πόλη της Ρουμανίας το Cluj Napoca, μία μαγευτική πόλη που βρίσκεται στη Τρανσυλβανία, τη δεύτερη μεγαλύτερη μετά το Βουκουρέστι.

Στις 3 Μαΐου οι συμμετέχοντες επισκέφθηκαν το  σχολείο όπου δέχθηκαν την θερμή υποδοχή των Ρουμάνων μαθητών. Τους δόθηκε  η ευκαιρία να έρθουν σε επαφή μαζί τους, όπως επίσης και με μαθητές από την Αυστρία (διαδικτυακά), την Βουλγαρία, την Πορτογαλία και την Ιταλία. Ακολούθησαν οι παρουσιάσεις κάθε χώρας, σχετικά με την εταιρία που κλήθηκε κάθε ομάδα να επινοήσει ώστε να προωθήσει τον πολιτισμό της. Στην συνέχεια τους δόθηκε η δυνατότητα να συζητήσουν με έναν τοπικό επιχειρηματία που μοιράστηκε μαζί με τους νέους την εμπειρία του. Έπειτα οι μαθητές μετέβησαν στην εταιρεία NTT DATA μια τοπική εταιρεία που επεκτάθηκε στο εξωτερικό με μεγάλη επιτυχία. Το υπόλοιπο της ημέρας ξεναγηθήκαμε στις τοπικές ομορφιές της πόλης. Σε αυτή την μεγάλη βόλτα, οι μαθητές γνώρισαν την πόλη που κοσμείται από ποικίλα αγάλματα και κτήρια με μια ξένη, διαφορετική αλλά και σαγηνευτική αρχιτεκτονική.

Την επόμενη ημέρα, 4 Μαΐου οι συμμετέχοντες πήγαν για τελευταία φορά στο  ρουμάνικο σχολείο, όπου   οι μαθητές χωρισμένοι σε μεικτές ομάδες και συνεργαζόμενοι μεταξύ τους συμμετείχαν σε μια προσομοίωση συνέντευξης. Μέσα από αυτή την «βιωματική» δράση, όλοι αποκόμισαν μια εμπειρία για την προετοιμασία και τις απαιτήσεις μιας τέτοιας διαδικασίας. Αμέσως μετά κατέφτασαν στον χώρο του σχολείου πέντε τοπικοί επιχειρηματίες, που δημιούργησαν τις δικές τους εταιρείες. Συγκεκριμένα, τα παιδιά χωρίστηκαν σε ομάδες και ο κάθε επιχειρηματίας  μιλούσε για τις εμπειρίες του και ήταν ανοιχτός σε ερωτήσεις, ώστε να βοηθήσει και να εμπνεύσει τα παιδιά στην επιλογή ή την πορεία της καριέρας τους. Μετά το μεσημέρι, οι συμμετέχοντες υπήρξαν ακροατές ενός ταλαντούχου καλλιτέχνη και εξαίρετου πνευματικού ανθρώπου. Ο Liviu Mocan είναι ένας γλύπτης, ο οποίος μέσα από την τέχνη του εκφράζει την αγάπη του Θεού, την Ανάσταση και την αντίληψη «του θανάτου ως πέρασμα στην πραγματική ζωή». Με την συνομιλία μαζί του μικροί και μεγάλοι καθηλώθηκαν και παρακολούθησαν με ιδιαίτερη προσοχή και θαυμασμό, ό,τι είχε να τους πει για τα έργα και το ταξίδι του. Το υπόλοιπο του απογεύματος οι ταξιδιώτες το πέρασαν στο mall της περιοχής, αγοράζοντας τα αναμνηστικά τους.

Την τελευταία μέρα, στις 5 Μαΐου, οι συμμετέχοντες απέκτησαν μια διαφορετική εμπειρία. Επισκέφτηκαν την Salina Turda,το φημισμένο αλατωρυχείο. Με την ξεναγό στη διάθεση τους περπάτησαν όλο το ορυχείο μαθαίνοντας ενδιαφέροντα πράγματα για την εξόρυξη αλατιού. Επιστρέφοντας στο Cluj οι μαθητές είχαν ελεύθερο χρόνο να περάσουν στην αγορά ή στο πανέμορφο τοπικό πάρκο. Η τελευταία ημέρα, και κατ’ επέκταση, το μοναδικό ταξίδι, έκλεισε με ένα  δείπνο, όπου τα παιδιά αλλά και οι καθηγητές πέρασαν πολύ όμορφα. Μετά το δείπνο πήγαν σε μια πλατεία όπου κάτω από το φως του φεγγαριού έγινε η βράβευση για την συμμετοχή στο πρόγραμμα και ο επίσημος αποχαιρετισμός.

Ολοκληρώνοντας το ταξίδι οι συμμετέχοντες έφτασαν στην Ελλάδα νοσταλγώντας τις ημέρες τους στη Ρουμανία, αλλά ταυτόχρονα όντας γεμάτοι με χαρούμενες και μοναδικές εμπειρίες ζωής.