Λευτέρης Αβραμάκης: Βρισκόμαστε σε αδιέξοδο και η κυβέρνηση αδιαφορεί

Ο Λευτέρης Αβραμάκης δηλώνει πως Νομός Σερρών βρίσκεται σε αδιέξοδο και η κυβέρνηση δεν κάνει κάτι για αυτό.

Ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η σερραϊκή κοινωνία και η τοπική οικονομία δήλωσε:

«Ο Νομός Σερρών οδηγείται σε οικονομική καταστροφή. Οι επιχειρήσεις εστίασης, το εμπόριο, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυταπασχολούμενοι, οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι, οι άνεργοι, βιώνουν τη μεγαλύτερη και ταχύτερη μείωση εισοδήματος της ιστορίας.», λεει ο Λευτέρης Αβραμάκης

Η κυβέρνηση αδυνατεί να πάρει τις αναγκαίες αποφάσεις στήριξης της τοπικής μας οικονομίας. Το «επιτελικό κράτος» ανατρέπει τις ίδιες του τις αποφάσεις σε διάστημα λίγων ωρών (πχ λειτουργεία σχολείων, take away κ.ά.). 

Εκατοντάδες νοικοκυριά είναι αναγκασμένα να περιοριστούν στα 534€ του έκτακτου βοηθήματος οικονομικής ενίσχυσης, ανεξάρτητα από το ύψος των ανελαστικών τους υποχρεώσεων, για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες. 

Δεκάδες επιχειρήσεις που αιτήθηκαν να κάνουν χρήση των μέτρων ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων κρίθηκαν «μη βιώσιμες» και αποκλείστηκαν από τη χρηματοδότηση. 

Πολλαπλασιάζονται οι επιχειρήσεις που απειλούνται με οριστική παύση των εργασιών τους.

Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι βλέπουν για μια ακόμη φορά τα προϊόντα τους να παραμένουν αδιάθετα λόγω της αναστολής λειτουργίας της εστίασης. Οι άνεργοι για μια ακόμη φορά δεν μπορούν να αναζητήσουν εργασία, έστω και περιστασιακή, εκατοντάδες ακόμα συμπολίτες μας προστίθενται στις λίστες ανεργίας. 

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση με το νέο πτωχευτικό κώδικα, έχει πολλαπλασιάσει τους κινδύνους εναντίον όλων αυτών των νοικοκυριών που δεν μπορούν σήμερα και δεν θα μπορέσουν ούτε τους επόμενους μήνες να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. Με το νέο πτωχευτικό κώδικα απειλούνται άμεσα ακόμα και τα σπίτια των συμπολιτών μας που θα βρεθούν στο οικονομικό αδιέξοδο της επόμενης περιόδου. 

Σαν να μην έφτανε αυτό, η κυβέρνηση φέρνει για ψήφιση ένα ακόμα νομοσχέδιο που θα βγάλει εκτός προστασίας πολλούς από όσους έχουν αιτηθεί την προστασία της πρώτης κατοικίας τους με το Νόμο Κατσέλη. 

Η κυβέρνηση, με στόχο δήθεν την επιτάχυνση της δικαιοσύνης, επιβαρύνει όσους έχουν κάνει αίτηση υπαγωγής στο Νόμο Κατσέλη με την υποχρέωση να επανακαταθέσουν αίτηση μέσα σε ασφυκτικά χρονικά πλαίσια, με το κόστος να επιβαρύνει εξολοκλήρου τους υποχρεωμένους δανειολήπτες και με την υποχρέωση να συγκεντρώσουν μια σειρά από δικαιολογητικά τα οποία πρέπει να παραλάβουν από τράπεζες και δημόσιες υπηρεσίες, οι οποίες όμως υπολειτουργούν. 

Πολλά στοιχεία που ζητούνται δεν υπάρχουν σε ψηφιακή μορφή και οι τράπεζες δεν υποχρεούνται να προσκομίσουν τα στοιχεία που διαθέτουν για την κάθε υπόθεση. 

Οι δανειολήπτες στο σύνολό τους «χαρακτηρίζονται» στρατηγικοί κακοπληρωτές και μόνο αν καταφέρουν να αποδείξουν προσκομίζοντας δικαιολογητικά που μπορεί να μην υπάρχουν, έχουν την πιθανότητα να υπαχθούν στο Νόμο Κατσέλη. 

Κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν έχει ληφθεί για να διασωθεί η τοπική οικονομία.

Η χαμένη περίοδος των εκπτώσεων, το μειωμένο Δώρο Χριστουγέννων, η ραγδαία πτώση του τζίρου και του χρήματος που κυκλοφορεί στην τοπική αγορά, δεν φαίνεται να απασχολεί την κυβέρνηση. 

Ο Νομός Σερρών χρειάζεται άμεσα ένα σχέδιο διάσωσης της τοπικής αγοράς, των αγροτών και των κτηνοτρόφων, των θέσεων εργασίας. Χρειάζεται ακόμα ένα σχέδιο δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας άμεσα. 

Τα οριζόντια μέτρα που εφαρμόζει η κυβέρνηση δεν αρκούν και δεν καλύπτουν το σύνολο των αναγκών. 

Οι ερασιτεχνισμοί και η προχειρότητα που χαρακτηρίζουν την μέχρι σήμερα κυβερνητική πολιτική σε ότι αφορά και το Νομό Σερρών, πρέπει να σταματήσουν άμεσα. 

Με την επικοινωνιακή διαχείριση της κρίσης δεν αντιμετωπίζονται τα προβλήματα. Ο Νομός Σερρών βρίσκεται στο χείλος της οικονομικής καταστροφής»

Διαβάστε επιπλέον για τον Λευτέρη Αβραμάκη: