Λευτέρης Αβραμάκης: Η απάντηση προς το Ελεύθερο Βήμα

Ο Λευτέρης Αβραμάκης γράφει «Αξιότιμε κύριε Διευθυντά του Ελεύθερου Βήματος.»

Επανάληψη, μήτηρ πάσης μαθήσεως

Με αφορμή την επιλογή της εφημερίδας «Ελεύθερο Βήμα» να εμφανιστεί ως ρέκτης της υπεράσπισης του κυβερνητικού έργου στο Νομό αναφορικά με τη διαχείριση της πανδημίας και να χρεώσει μέρος των ευθυνών για τη σημερινή κατάσταση του Νοσοκομείου των Σερρών στην ανεπάρκεια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αναλαμβάνω την πρωτοβουλία να δώσω κι εγώ μια απάντηση στα δημοσιεύματα της εφημερίδας το προηγούμενο διάστημα.

Εξάλλου, πώς θα εξυπηρετούσε ο δημόσιος διάλογος στην ανάδειξη μίας συλλογικής αλήθειας, εάν δεν υπήρχε η δυνατότητα να τεθούν τα επιχειρήματα στο τραπέζι με έναν τρόπο πιο άμεσο; 

Ξεκινώντας, λοιπόν, θα ήθελα να αναφερθώ κι εγώ στα όσα ανέφερε με την απάντησή του προ εβδομάδος το μέλος της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Σερρών και γιατρός Νίκος Αργυριάδης, γιατί πρέπει να γίνει κατανοητό πως κατά τη διάρκεια δημοσιονομικής επιτήρησης καταρρίφθηκαν από τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ οι μύθοι που ήθελαν την περιστολή των δημοσίων δαπανών για το δημόσιο σύστημα υγείας ως αναγκαίο κακό, μύθοι που είχαν οδηγήσει τα χρόνια 2012 – 2015 το Γενικό Νοσοκομείο Σερρών στην πλήρη απαξίωση με τις πιστώσεις του Δημοσίου, την κρατική χρηματοδότηση, να μην ξεπερνά τα 12 εκ. κατ’ έτος.

Το νούμερο αυτό, λοιπόν, αυξήθηκε σημαντικά την επόμενη τριετία 2016 -2019 και κατά τα χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, φτάνοντας το 2019 κοντά στα 15 εκ. (14.667.000 €).

Αποτέλεσμα αυτής της αύξησης ήταν περισσότερα υλικά, φάρμακα κα εξοπλισμός για το Νοσοκομείο, αλλά και αμεσότερη εξόφληση των προμηθευτών καθώς και των αποζημιώσεων των εφημεριών των γιατρών, ώστε να αποτρέπεται σε μεγάλο βαθμό η δικαστική διεκδίκηση τόκων από την πλευρά τους, μια δαπάνη που ασφαλώς στοίχισε αρκετά εκατομμύρια τα προηγούμενα χρόνια στο ΕΣΥ.

Έπειτα, κατά την τριετία 2016 – 2019 αυξήθηκε ο αριθμός των υπηρετούντων στο Νοσοκομείο των Σερρών ιατρών.

Το 2015 υπηρετούσαν στο Νοσοκομείο 79 μόνιμοι και 3 επικουρικοί ιατροί, ενώ το 2019 οι μόνιμοι ανέρχονταν στους 89 και οι επικουρικοί στους 20, φτάνοντας για πρώτη φορά στη δεκαετία το μεγαλύτερο ποσοστό κάλυψης των οργανικών θέσεων ειδικών γιατρών, κοντά στο 67%.

Είναι σημαντικό να ειπωθεί πως σήμερα, σε περίοδο πανδημίας, το Γενικό Νοσοκομείο Σερρών έχει λιγότερους γιατρούς σε σχέση με το 2019, ενώ καμία πρόσληψη μόνιμου γιατρού δεν έγινε τους κρίσιμους αυτούς μήνες.

Αντίθετα, η Κυβέρνηση της ΝΔ δεν δίστασε να ζητήσει κατά την κρίσιμη αυτή φάση της πανδημίας ακόμη και μετακίνηση ειδικού ιατρού, ενός παθολόγου, προς το Νοσοκομείο της Δράμας.

Ευτυχώς χθες, την 08.12.2020 ανακοινώθηκε η άφιξη στο Νοσοκομείο Σερρών ενός αναισθησιολόγου κι ενός παθολόγου από ιδιωτικό θεραπευτήριο, καθώς και η εντός των επόμενων ημερών άφιξη δύο ακόμη ιατρών από το «Αττικόν», για εξαιρετικά σύντομο διάστημα όλοι τους, γεγονότα ενθαρρυντικά αφενός, που αφετέρου δεν μπορούν να κρύψουν την επί μακρόν κυβερνητική αδράνεια.

Αξιοσημείωτη είναι επιπλέον η προκήρυξη 9 θέσεων ιατρών στις αρχές του 2019 για το Γενικό Νοσοκομείο Σερρών στα πλαίσια της πανελλαδικής προκήρυξης του Υπουργείου Υγείας, που είχε εκδοθεί ήδη από το 2018 μαζί με την απόφαση έγκρισης των σχετικών πιστώσεων στον κρατικό προϋπολογισμό.

Δυστυχώς, όμως, η Κυβέρνηση της ΝΔ ακύρωσε την πανελλαδική αυτή προκήρυξη, μαζί και αυτή για το Γενικό Νοσοκομείο Σερρών, επαναπροκηρύσσοντας σχεδόν τις ίδιες θέσεις πανελλαδικά, ενώ για το Νοσοκομείο Σερρών εκδόθηκε νέα προκήρυξη αυτή τη φορά για 10 θέσεις, χωρίς δηλ. ουσιαστική διαφοροποίηση με την προκήρυξη της προηγούμενης Διοίκησης.

Η κυβερνητική αυτή επιλογή, όπως γίνεται αντιληπτό, προκάλεσε αναίτια καθυστέρηση στην ενίσχυση των Νοσοκομείων του ΕΣΥ με μόνιμο ιατρικό προσωπικό.

Έτσι, η νέα Διοίκηση βρίσκεται δυστυχώς ενώπιον αυτής της τραγικής επιλογής της Κυβέρνησης, αφού το Γενικό Νοσοκομείο Σερρών στερήθηκε έτσι ιατρών σε κρίσιμες κλινικές, ώστε τελικά να βρίσκεται σταθερά κοντά στα όρια της ασφαλούς λειτουργίας.

 Περαιτέρω και αναφορικά με τις κλίνες ΜΕΘ, που αποτελούν σήμερα το πιο κρίσιμο μέγεθος στην αντιμετώπιση της πανδημίας, σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα και παρά τις αντιεπιστημονικές δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, πρέπει να τονιστεί πως  η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ήδη από το 2017, προκήρυξε τις κενές οργανικές θέσεις σε όλες τις ΜΕΘ σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας.

Ειδικότερα, στο ΓΝΣ δεν υπήρχε καμία κενή οργανική θέση ιατρού στην ΜΕΘ από το 2018 ακόμη.

Το Γενικό Νοσοκομείο Σερρών έγινε ακόμη φορέας υλοποίησης ενός μεγάλου πακέτου κονδυλίων μέσω ΕΣΠΑ, ύψους 445, 5 χιλ. ευρώ, και μέσω ΠΔΕ, 245 χιλ. ευρώ, που αξιοποιήθηκαν στην προμήθεια σύγχρονου ιατρικού εξοπλισμού.

Παράλληλα, με την εξασφάλιση ενός κονδυλίου από το Συμβιβασμό Siemens – Ελληνικού Δημοσίου προχώρησε η Διοίκηση στην έναρξη των διαδικασιών για την προμήθεια ενός Ψηφιακού Μαστογράφου, αξίας 290 χιλ. ευρώ.

Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με μία Διοίκηση που πορεύτηκε στο δρόμο της αξιοκρατίας, της νομιμότητας, της ισονομίας, του σεβασμού στα δικαιώματα των εργαζομένων και των ασθενών αποτελούν τα υγειονομικά «επιτεύγματα» της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στο Νομό Σερρών.

Δεν είπαμε ποτέ πως δεν μπορούσαν να γίνουν και άλλα. Δεν αρνηθήκαμε ακόμη και τις αστοχίες.

Όμως, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την προσπάθεια, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τον αγώνα που έδωσαν η Διοίκηση και το Υπουργείο Υγείας μαζί με τους εργαζόμενους ώστε να μπορέσουν τελικά να ανασύρουν το Νοσοκομείο από το έλος της μνημονιακής παρακμής, της δημοσιονομικής επιτήρησης, της υποχρηματοδότησης.

Αυτή ήταν εξάλλου και η κατεύθυνση της πολιτικής της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Και κατά γενική ομολογία απέδωσε καρπούς, ενώ εάν η Κυβέρνηση της ΝΔ συνέχιζε στον ίδιο δρόμο, σήμερα ίσως οι συνέπειες αναφορικά με την αντιμετώπιση των κρουσμάτων covid – 19 να ήταν ελαφρότερες για το Νομό, όπως και πανελλαδικά.

Όμως, η πολιτική της Κυβέρνησης της ΝΔ όσον αφόρα τις δημόσιες δομές υγείας στις Σέρρες περιορίστηκε σε δύο τρεις ανακοινώσεις τοπικών βουλευτών, που πιστοί στο δόγμα «όλα για την επικοινωνία» θέλησαν να κερδίσουν λίγη ακόμη πολιτική επιρροή, ισχυριζόμενοι δημοσίως πως «κατόπιν ενεργειών τους» έρχονται γιατροί στο Νοσοκομείο, κάτι όμως που δεν συνέβη ακόμη και στην περίοδο της πανδημίας, κατά την οποία οι ίδιοι (βουλευτές) επέλεξαν το δρόμο της σιωπής και της αφάνειας. Οι γιατροί που έρχονται εκτάκτως αυτές τις μέρες, όπως αναφέραμε πιο πάνω, αποτελούν εμβαλωματικές κινήσεις προσωρινής διάρκειας.

Κλείνοντας, λοιπόν, μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να μην έλυσε το πρόβλημα του Ε.Σ.Υ. στο Νομό και πανελλαδικά.

Είναι, όμως, αδιαμφισβήτητο ότι με την πολιτική του έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην αντιμετώπιση των δεινών που αντιμετώπιζαν τα Νοσοκομεία της χώρας, ενισχύοντας τελικά με τρόπο ουσιαστικό το δημόσιο σύστημα υγείας.

Γιατί αυτή η πολιτική στήριξης του κοινωνικού κράτους είναι στον πυρήνα του DNA του ΣΥΡΙΖΑ, της Αριστεράς, της ευρύτερης Δημοκρατικής και Προοδευτικής Παράταξης.

Αυτά ίσως να τα ξέχασε ο Διευθυντής του Ελεύθερου Βήματος. Όπως μπορεί να έχει ξεχάσει και την κατάργηση του 5ευρου, το δικαίωμα πρόσβασης σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους τους ανασφάλιστους, την κατάργηση των εργολάβων από το Ε.Σ.Υ. για υπηρεσίες, όπως η φύλαξη, η σίτιση και η καθαριότητα.

Ίσως πάλι να μην ήθελε να θυμάται την αδράνεια της Κυβέρνησης της ΝΔ αναφορικά με το Νομό και την αφωνία των τοπικών βουλευτών της πλειοψηφίας.

Δεν είναι κακή, λοιπόν, μία επανάληψη, όχι μόνο για να θυμηθεί ο Διευθυντής του Ελεύθερου Βήματος, αλλά και για να μάθουν οι συμπολίτες μας. 

Λευτέρης Αβραμάκης, Βουλευτής Σερρών

ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

Διαβάστε επιπλέον για τον Λευτέρη Αβραμάκη: