Λευτέρης Αβραμάκης: Θα είμαι αρωγός σε κάθε προσπάθεια ενίσχυσης του Νοσοκομείου μας

Ο Λευτέρης Αβραμάκης επισκέφτηκε το Γενικό Νοσοκομείο Σερρών

Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, συνοδευόμενος από το μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής του κόμματος και Γενικό Γραμματέα του Ιατρικού Συλλόγου Σερρών, ιατρό, Νίκο Αργυριάδη επισκέφτηκε το Γενικό Νοσοκομείο Σερρών και συναντήθηκε με εκπροσώπους της Διοίκησης, εκπροσώπους των συμβασιούχων πρώην εργολαβικών, τον Πρόεδρο της ΕΝΙΝΣ και εκπροσώπους του Σωματείου Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Σερρών στα πλαίσια άτυπων συσκέψεων με κύριο θέμα την προετοιμασία του Νοσοκομείου ενόψει του δεύτερου κύματος πανδημίας, των αυξημένων θανατηφόρων κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου αλλά και του χειμώνα που έρχεται, με την πιθανή εμφάνιση άλλων επιδημιών.

Αρχικά, στην πρώτη σύσκεψη από την πλευρά της Διοίκησης του Νοσοκομείου συμμετείχαν ο Διοικητής του Νοσοκομείου, Νίκος Φαρμάκης, ο Αναπληρωτής Διοικητής Παναγιώτης Πεγίδης, ενώ από την Διεύθυνση της Ιατρικής Υπηρεσίας ο Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας Δημήτρης Μπαλαξής, η Διευθύνουσα της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας Αναστασία Σαρακατσάνη και η Υπεύθυνη για την πτέρυγα Covid  Λοιμωξιολόγος Φανή Μάρκου.

Κύριο θέμα στη συζήτηση αποτέλεσε  η ύπαρξη ελλείψεων σε ιατρικό και λοιπό προσωπικό, οι οποίες είναι ήδη σημαντικές, ενώ αναμένεται στο επόμενο διάστημα να δημιουργήσουν δυσαναπλήρωτο κενό στη λειτουργία του Νοσοκομείου, ζήτημα που ενώ τίθεται υπόψιν του Υπουργείου, δεν δίνεται λύση.

Αναδείχθηκε έτσι η ανάγκη για μια συλλογική προσπάθεια προς την κατεύθυνση της διεκδίκησης από το Υπουργείο και την ΔΥΠΕ της κάλυψης των κενών αυτών με μια σειρά ειδικοτήτων, όπως είναι ιδίως οι παθολόγοι, νεφρολόγοι κ.α. αλλά και νοσηλευτές και λοιπό παραϊατρικό προσωπικό που θα καταστήσουν το νοσοκομείο έτοιμο για την αντιμετώπιση μιας πιθανής έκρηξης κρουσμάτων covid – 19 ή ιού του Δυτικού Νείλου.

Περαιτέρω, τονίστηκε η ανάγκη για τη διαμόρφωση ενός εξωτερικού χώρου υποδοχής των ύποπτων κρουσμάτων, όπου θα γίνεται η διαλογή, και ο οποίος θα είναι ειδικά διαμορφωμένος για το χειμώνα, ώστε να μπορεί το κοινό να περιμένει με ασφάλεια. Επιπλέον, ανακοινώθηκε από το Διοικητή η πρόθεση της Διοίκησης να προβεί το Νοσοκομείο σε αγορά αναλυτή PCR για την διενέργεια τέστ covid.

Αναφορικά με το ζήτημα των συμβασιούχων του Νοσοκομείου, η Διοίκηση βρίσκεται σε αναμονή, περιμένοντας τις κινήσεις του Υπουργείου, και δήλωσε έτοιμη να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την αποφυγή της δημιουργίας κενών με τη λήξη των συμβάσεων, προβαίνοντας ακόμη και σε σύμβαση με εργολάβο, εξέλιξη που βέβαια απεύχεται. Αναφορά έγινε επιπλέον και στην ελλιπή χρηματοδότηση του Νοσοκομείου. 

Εν συνεχεία, έλαβε συνάντηση με εκπροσώπους των συμβασιούχων του Νοσοκομείου, οι οποίοι έθεσαν υπόψιν του Βουλευτή την ανησυχία τους για την εξέλιξη των συμβάσεων τους, δηλώνοντας πως θα συνεχίσουν τον αγώνα τους για να προβεί η κυβέρνηση είτε στην ανανέωση των ήδη υπαρχουσών συμβάσεων, είτε σε σύναψη νέων, δηλώνοντας παράλληλα αντίθετοι στην είσοδο των εργολάβων στη σίτιση, τη φύλαξη και την καθαριότητα των Νοσοκομείων.

Ακολούθησε η συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Νομού Σερρών, Βαγγέλη Παπαμιχάλη, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά πως ο παθολογικός τομέας του Νοσοκομείου βρίσκεται σε κατάρρευση, αντιμετωπίζοντας σοβαρό κίνδυνο λειτουργικότητας.

Τόνισε την υπερπροσπάθεια που καταβάλλουν σήμερα οι ιατροί του Νοσοκομείου Σερρών, κάνοντας κάθε μήνα 8 με 9 εφημερίες και αδυνατώντας να πάρουν τις νόμιμες άδειές τους, λόγω των κενών που υπάρχουν σε θέσεις ιατρών.

Δήλωσε, επιπλέον, αντίθετος με την πιθανή μετακίνηση ιατρών από τα κέντρα υγείας για την κάλυψη των κενών θεωρώντας πως δεν μπορεί να υποβαθμίζεται η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Αναφέρθηκε εμφατικά στην καθυστέρηση στην διενέργεια προκηρύξεων για την πρόσληψη νέων ιατρών, γεγονός που καθιστά την κατάσταση ακόμη πιο  προβληματική.

Εντόπισε, επιπλέον, σημαντικό πρόβλημα στη λειτουργία της Καρδιολογικής Κλινικής προβλέποντας πως στο μέλλον θα αντιμετωπίσει και αυτή η πτέρυγα σοβαρό πρόβλημα στην εκτέλεση του προγράμματος των εφημεριών.

Στο ζήτημα της λειτουργίας των κλινών ΜΕΘ ανέφερε πως υπάρχει σοβαρό θέμα με τους ιατρούς των ΜΕΘ, οι οποίοι δεν επαρκούν για τις ήδη υπάρχουσες κλίνες, θεωρώντας πως ακόμη και αν αυτές αυξηθούν δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν λόγω έλλειψης προσωπικού.

Αναφέρθηκε τέλος στις ελλείψεις στη Νεφρολογική Κλινική και εκτίμησε πως η κατάσταση στο Νοσοκομείο είναι σήμερα χειρότερη σε σχέση με τον Ιούνιο.

Ο κύκλος των συσκέψεων έκλεισε με την συνάντηση με τον Πρόεδρο, Γιάννη Αγοραστό, και άλλους εκπροσώπους του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου.

Και σε αυτή τη συνάντηση κυριάρχησε η αναφορά στις ελλείψεις σε ιατρικό και λοιπό προσωπικό και στη χειροτέρευση της κατάστασης στο Νοσοκομείο.

Οι εκπρόσωποι του Σωματείου δήλωσαν ρητά την αντίθεσή τους στην επάνοδο των εργολάβων στο Νοσοκομείο και την συμπαράταξή τους με τον αγώνα των συμβασιούχων για την παράταση των συμβάσεων τους και την προκήρυξη διαγωνισμού για σύναψή νέων.

Αναφέρθηκαν, ακόμη, οι εκπρόσωποι στην ανάγκη πρόσληψης επιπλέον νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς το ήδη υπάρχον δεν επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών ενώ τάχθηκαν υπέρ της ανανέωσης των συμβάσεων του επικουρικού.

Τέλος αναφέρθηκαν στην ανάγκη αύξησης της χρηματοδότησης του Νοσοκομείου, ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις οικονομικές του υποχρεώσεις.

Στο πλαίσιο των συσκέψεων αυτών, ο Λευτέρης Αβραμάκης δήλωσε: 

«Ενόψει του δεύτερου κύματος της πανδημίας και της έξαρσης των κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου έλαβα την πρωτοβουλία να συναντηθώ με εκπροσώπους της Διοίκησης και των εργαζομένων του Νοσοκομείου για μια συνολική συζήτηση που αφορά την κατάσταση του Νοσοκομείου σήμερα.

Οι συσκέψεις στις οποίες συμμετείχα ανέδειξαν ιδιαίτερα σοβαρούς προβληματισμούς, σχετικά με την λειτουργία του Νοσοκομείου, αλλά και την κατάσταση των εργαζομένων.

Γενική διαπίστωση ήταν η ύπαρξη σημαντικών κενών σε προσωπικό κάθε είδους, γεγονός που είναι πιθανό αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα να οδηγήσει σε σοβαρή δυσλειτουργία.

Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της Διοίκησης και την αυτοθυσία των εργαζομένων, η ασφαλής λειτουργία του Νοσοκομείου δεν είναι σήμερα διασφαλισμένη. Αντίθετα, διάγει μια περίοδο έντονης επισφάλειας.

Διαπιστώσαμε, λοιπόν, από την επίσκεψή μας αυτή αυτό που γενικά παρατηρείται στα Νοσοκομεία της επικράτειας· την αβελτηρία, την αδράνεια και την αναποτελεσματικότητα της Κυβέρνησης, η οποία έχασε σημαντικούς μήνες στην οργάνωση της Δημόσιας Υγείας.

Χωρίς σχέδιο, χωρίς να ακούει τις φωνές του υγειονομικού προσωπικού, χωρίς να λαμβάνει υπόψιν την επέλαση του δεύτερου κύματος πανδημίας πορεύεται σε αυτή τη δύσκολη διαδρομή με μόνους συμπαραστάτες την τύχη και την επικοινωνιακή διαχείριση της κρίσης.

Όμως, η Δημόσια Υγεία, η υγεία των πολιτών δεν μπορεί να υποβαθμίζεται κατά αυτόν τον τρόπο, τόνισε ο Λευτέρης Αβραμάκης

. Δεν μπορεί να εναποτίθεται στην καλή θέληση των διοικήσεων και στην υπερπροσπάθεια των εργαζομένων.

Αντίθετα, χρειάζεται μία ολιστική, οργανωμένη, εθνική προσπάθεια στη βάση ενός συνεκτικού σχεδίου για την επανίδρυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας.

Οι τελευταίοι μήνες αποτελούν μια μεγάλη ευκαιρία για την ανάπτυξη αυτού του σχεδίου.

Το οποίο, βεβαίως, απαιτεί σημαντικά κονδύλια που είναι διαθέσιμα από το περίφημο «μαξιλάρι».

Αυτό οφείλει να πράξει η Κυβέρνηση.

Αυτό έχουμε χρέος να διεκδικήσουμε όλοι, ως πολίτες και ως θεσμικοί φορείς.

Η Υγεία είναι προτεραιότητα σήμερα για όλους.

Και μόνο ένα ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας μπορεί να διασφαλίσει αυτή την προτεραιότητα.

Αυτή είναι η θέση μου, αυτή είναι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ, ανταποκρινόμενη πλήρως σε μια από τις πιο σημαντικές κοινωνικές ανάγκες.

Δηλώνω, λοιπόν, πως θα είμαι αρωγός σε κάθε προσπάθεια ενίσχυσης του Νοσοκομείου μας, του Γενικού Νοσοκομείου Σερρών, πως θα σταθώ δίπλα στη Διοίκηση και στους εργαζομένους υπερβαίνοντας τις πολιτικές ταυτότητες και κοιτώντας μόνο το δημόσιο συμφέρον, την ενίσχυση εν προκειμένω του φορέα αυτού που βρίσκεται σήμερα σε κρίσιμη κατάσταση.

Τέλος, θα ήθελα να δηλώσω την πλήρη συμπαράσταση μου στον αγώνα των συμβασιούχων των Νοσοκομείων για την παράταση των συμβάσεών τους, αντιτιθέμενος πλήρως στην πολιτική της επανόδου των εργολάβων στα Νοσοκομεία, μια πολιτική που ανέτρεψε η διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και στην οποία συνεχίζει να αντιτίθεται ανοιχτά και σθεναρά από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.»  

Διαβάστε επίσης για τον Λευτέρη Αβραμάκη: