Λευτέρης Αβραμάκης για ΕΒΖ Σερρών: Αθέτησε τις δεσμεύσεις της η κυβέρνηση

«Με την αθέτηση των βασικότερων δεσμεύσεων της Κυβέρνησης ξεκίνησε στο ΕΒΖ Σερρών η παραλαβή των τεύτλων από την Royal Sugar», λέει ο Λευτέρης Αβραμάκης.

Μόλις χθες και στη συμφωνημένη ημερομηνία ξεκίνησε στις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης EBZ στις Σέρρες η πολυδιαφημισμένη παραλαβή της παραγωγής των Σερραίων τευτλοπαραγωγών από την μισθώτρια εταιρία Royal Sugar Α.Ε.

Αυτό αδιαμφισβήτητα θα αποτελούσε μία θετικότατη εξέλιξη για τον Νομό αλλά και γενικότερα για την τευτλοπαραγωγή στη χώρα μας, αν δεν συνοδευόταν από την πλήρη αθέτηση του πλαισίου που τέθηκε τόσο στην έναρξη της μίσθωσης του ΕΒΖ από την εταιρεία, όσο και στη συνέχεια με τις διάφορες ανακοινώσεις της και κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν στις 22 Σεπτέμβριου εκπρόσωποι των παραγωγών με τον μισθωτή επιχειρηματία, τον Υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη και την Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Φωτεινή Αραμπατζή.

Ενώ, λοιπόν, η εταιρία και η Κυβέρνηση δια των αρμόδιων Υπουργών της είχαν δεσμευτεί για την αξιοποίηση της πρώτης ύλης προς παραγωγή ζάχαρης και μάλιστα σε τιμές που θα έφταναν τα 33 – 36 ευρώ ανά τόνο ανάλογα με το ζαχαρικό τίτλο, η μισθώτρια εταιρία, όπως αναφέρουν αγρότες που παρέδωσαν τις παραγωγές τους, προχώρησε σε τροποποιήσεις των αρχικών συμβάσεων με αυτούς, κατά τις οποίες η τιμή του τόνου διαμορφώνεται στα 20 €.

Επιπλέον, έχει γίνει γνωστό τον τελευταίο καιρό πως το ΕΒΖ δεν είναι έτοιμο για να λειτουργήσει και να παράξει ζάχαρη, επομένως τα παραλαμβανόμενα τεύτλα θα αξιοποιηθούν για την παραγωγή βιομάζας.

Οι εξελίξεις αυτές, ασφαλώς υπονομεύουν την προοπτική της τευτλοκαλλιέργειας και προοικονομούν ένα δυσοίωνο μέλλον για την Ελληνική Ζαχαρουργία και την ΕΒΖ, ενώ διαψεύδουν τις ελπίδες εκατοντάδων καλλιεργητών τεύτλου που μπήκαν σε μια διαδικασία συμβολαιακής γεωργίας, την οποία βλέπουν να αποδίδει μόνο ζημιές.

Με αφορμή τα παραπάνω ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, δήλωσε:

«Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τις πανηγυρικές ανακοινώσεις των τοπικών βουλευτών της πλειοψηφίας και κυβερνητικών στελεχών ένα χρόνο πριν, όταν το εργοστάσιο θα αναλάμβανε να λειτουργήσει η Royal Sugar A.E. με σκοπό την παραγωγή ζάχαρης και προτεραιότητα την αξιοποίηση της εγχώριας τευτλοπαραγωγής.

Χρειάστηκε μόνο ένας χρόνος για να αποδειχθούν όλα αυτά φρούδες ελπίδες και για να καταπέσει το κυβερνητικό αφήγημα περί αναγέννησης της ελληνικής ζαχαρουργίας. Δυστυχώς, η κατάπτωση αυτή συμπαρασύρει χιλιάδες παραγωγούς, που ζημιώνονται ανεπανόρθωτα με την τιμή των 20 €/τόνο. Ενώ, παράλληλα μπαίνουν πλέον σοβαρά αναχώματα στην παραγωγή ζάχαρης από ελληνικό τεύτλο.

Το ερώτημα που γεννάται πλέον είναι το εξής: Αυτή η απολύτως αντισυμβατική και εκβιαστική πρακτική της μισθώτριας εταιρίας να προβεί σε τροποποίηση της αρχικής σύμβασης με τους παραγωγούς επαναπροσδιορίζοντας την τιμή προς τα κάτω γίνεται σε γνώση της κυβέρνησης; Και αν ναι, τί προτίθεται να κάνει για να επανορθώσει τη ζημία και για να υποστηρίξει την ετοιμοθάνατη παραγωγή τεύτλου στη χώρα;

Ασφαλώς, αυτά είναι ερωτήματα που στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου θα θέσω στους αρμόδιους Υπουργούς τις επόμενες ημέρες στη Βουλή, ώστε να λάβουν οι τευτλοπαραγωγοί συγκεκριμένες απαντήσεις για την επανόρθωση της ζημίας που υπέστησαν και για την προοπτική αυτής της παραγωγής και αυτής της βιομηχανικής δραστηριότητας εν γένει.»

Διαβάστε επίσης για τον Λευτέρη Αβραμάκη: