Λευτέρης Αβραμάκης: «Να αλλάξει κατεύθυνση η ΝΔ και να στηρίξει η Ευρώπη έμπρακτα την Ελλάδα στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης»

Με αφορμή την ανακοίνωση της κυβέρνησης για δημιουργία κλειστού κέντρου προσφύγων εντός του οικιστικού ιστού σε στρατόπεδο στη Ροδόπολη Σερρών

Ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, με αφορμή την ανακοίνωση της κυβέρνησης για δημιουργία κλειστού κέντρου προσφύγων εντός του οικιστικού ιστού σε στρατόπεδο στη Ροδόπολη Σερρών αλλά και τις γενικότερες εξελίξεις στο προσφυγικό μεταναστευτικό ζήτημα δήλωσε:

Λευτέρης Αβραμάκης: Η κυβέρνηση της ΝΔ αποδεικνύεται ανακόλουθη, αναξιόπιστη, αδύναμη και ανίκανη να διαχειριστεί το προσφυγικό ζήτημα

«Η κυβέρνηση της ΝΔ αποδεικνύεται ανακόλουθη, αναξιόπιστη, αδύναμη και ανίκανη να διαχειριστεί το προσφυγικό ζήτημα.

Οι παλινωδίες της, η άρνησή της να αντιμετωπίσει τα προβλήματα στην πραγματική γεωπολιτική και ευρωπαϊκή τους διάσταση, η έλλειψη σχεδίου, η απουσία οποιασδήποτε διαβούλευσης με τις τοπικές κοινωνίες και κυρίως η προσπάθειά της να χρεώσει στον ΣΥΡΙΖΑ το πρόβλημα οδήγησε στα αδιέξοδα που σήμερα λόγω της επιθετικής πολιτικής της Τουρκίας έχουν ξεφύγει από κάθε έλεγχο. 

Η κυβέρνηση οφείλει να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες και να ακολουθήσει την προτροπή του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα για άμεση Σύγκλιση Συνόδου Κορυφής, για ανάληψη ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών δεδομένου ότι η Τουρκία έχει ακυρώσει στην πράξη την συμφωνία της με την ΕΕ. 

Λευτέρης Αβραμάκης: Η Ελλάδα οφείλει να ενεργοποιήσει το δικαίωμα της να ασκεί βέτο στις ευρωπαϊκές αποφάσεις

Η Ελλάδα οφείλει να ενεργοποιήσει το δικαίωμα της να ασκεί βέτο στις ευρωπαϊκές αποφάσεις έως ότου ενεργοποιηθούν κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας και πραγματοποιηθεί η ισότιμη κατανομή, αναλογικά με τον πληθυσμό κάθε χώρας,  των προσφύγων – μεταναστών, σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Σε ότι αφορά την εντός της Ελλάδας πραγματικότητα, η κυβέρνηση οφείλει να αναλάβει πρωτοβουλίες για την άμεση αποσυμφόρηση των νησιών με προτεραιότητα τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες,  τα παιδιά και τις γυναίκες.

Η αποσυμφόρηση των νησιών δεν μπορεί να γίνει στην τύχη και κυρίως δεν μπορεί να γίνει χωρίς κοινωνικό διάλογο και κανόνες.

Η ίδια η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι οι πρόσφυγες που θα φιλοξενούνται σε δομές δεν θα πρέπει να ξεπερνούν το 1% των μόνιμων κατοίκων.

Πρακτικά αυτό συνεπάγεται επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου και επανεγκατάστασης σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η κυβέρνηση όμως πιστή στο δόγμα Όρμπαν, κωλυσιεργεί διαρκώς τις διαδικασίες ασύλου, με αποκορύφωμα το πάγωμα των διαδικασιών που ανακοίνωσε.  

Τα ερωτήματα που προκύπτουν για τους Βουλευτές της συμπολίτευσης που κατηγορούσαν την προηγούμενη κυβέρνηση για τον τρόπο που διαχειρίστηκε το προσφυγικό ζήτημα είναι πάρα πολλά.

Η αφωνία που χαρακτηρίζει σήμερα τους άλλοτε λαλίστατους γι αυτό το θέμα Βουλευτές και στελέχη της ΝΔ στο Νομό Σερρών είναι ενδεικτική της συνολικής αποτυχίας στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Οι πρωταγωνιστές των αντιδράσεων μέχρι το 2019 περί άλλων τυρβάζουν ακόμα και όταν παραβιάζονται και οι πιο πρόσφατες δεσμεύσεις της κυβέρνησης σε ότι αφορά την κατανομή των προσφύγων στην ελληνική επικράτεια.  

Ο ανθρωπισμός και η αλληλεγγύη που έδειξε ο ελληνικός λαός στους κατατρεγμένους που αποζητούν προστασία είναι ο οδηγός για την αποκλιμάκωση της έντασης.

Η κυβέρνηση ικανοποιεί τους πιο ακραίους και συντηρητικούς κύκλους της Ευρώπης αντί να ρίξει όλες της τις δυνάμεις αξιοποιώντας όλα τα μέσα που έχουμε για να πιεστούν οι χώρες της ΕΕ να δεχτούν αναλογικά με τον πληθυσμό τους, τους πρόσφυγες.    

Η Ευρώπη οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της και να εργαστεί στην κατεύθυνση ενεργοποίησης μιας πιο δίκαιης διαχείρισης του προσφυγικού ζητήματος που θα επιβάλει την εξέταση των αιτήσεων ασύλου στην Τουρκία και την απευθείας μεταφορά όσων δικαιούνται άσυλο από την Τουρκία στις χώρες επιλογής τους.

Η Ευρώπη οφείλει ενωμένη να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα, υποχρεώνοντας την Τουρκία να αποδεχτεί τη μόνη ρεαλιστική λύση.

Η Ελλάδα οφείλει ενωμένη να αποδείξει τον σεβασμό της στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις διεθνείς συνθήκες, οφείλει ενωμένη να διεκδικήσει πράξεις και όχι αμφίσημες δηλώσεις υποστήριξης.

Η Ελλάδα οφείλει ενωμένη να διασφαλίσει ότι ούτε η χώρα, ούτε τα νησιά ούτε καμία άλλη περιοχή της Ελλάδας δεν θα γίνει αποθήκη ψυχών». 

Διαβάστε επίσης εδώ:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here