Λευτέρης Αβραμάκης: Η κυβέρνηση φέρει την ευθύνη για την αποδυνάμωση του Νοσοκομείου Σερρών

Ευθύνες στην κυβέρνηση για την αδράνεια που επέδειξε σε ότι αφορά την ενίσχυση του Νοσοκομείου και των μονάδων υγείας του Νομού Σερρών, επιρρίπτει με ερώτησή του στην Βουλή ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης.

Την ερώτηση για την υγειονομική κρίση στο Νομό Σερρών συνυπογράφουν 17 Βουλευτές ακόμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα ο Λευτέρης Αβραμάκης τονίζει ότι πριν ακόμα το lockdown του Μαρτίου, τόσο ο ίδιος όσο και συνολικά οι φορείς του Νομού και οι εκπρόσωποι των ιατρών στο Νοσοκομείο Σερρών, απηύθυναν εκκλήσεις για την ενίσχυση του Νοσοκομείου Σερρών ώστε αυτό να μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες των κατοίκων του Νομού.

Ακόμα και σήμερα που το επιδημιολογικό φορτίο στην πόλη των Σερρών είναι ιδιαίτερα υψηλό και παρά το ότι η κυβέρνηση γνωρίζει ότι δεν επαρκούν οι ιατροί του Νοσοκομείου Σερρών για να ανταποκριθούν στις ανάγκες που έχουν προκύψει, το Νοσοκομείο δεν ενισχύεται με νέες προσλήψεις, αλλά μεταφέρονται ιατροί από τα Κέντρα Υγείας Στρυμονικού και Μαυροθάλασσας, γεγονός που συνεπάγεται υποβάθμιση των Κέντρων Υγείας που καλύπτουν μεγάλες γεωγραφικές περιοχές.

Μαζί με τους ιατρούς όμως από τα Κέντρα Υγείας θα μετακινηθούν στο Νοσοκομείο Σερρών υποχρεωτικά και κάτοικοι των χωριών που ανήκουν μάλιστα σε ευπαθείς ηλικιακά ομάδες προκειμένου να λάβουν εκείνες τις υπηρεσίες υγείας που δεν θα μπορούν πλέον να προσφέρουν τα δύο Κέντρα Υγείας λόγω της διαφαινόμενης υποβάθμισής τους.

Ο Βουλευτής Σερρών υποστηρίζει συγχρόνως, ότι η συγκεκριμένη μόνιμη μετακίνηση ιατρών δεν επιλύει το μεγάλο πρόβλημα της υποστελέχωσης του Νοσοκομείου Σερρών και εγκυμονεί περισσότερους κινδύνους από όσους υποτίθεται ότι επιλύει, λόγω ακριβώς της υποχρεωτικής μετακίνησης ευαίσθητων ηλικιακά ομάδων πληθυσμού στο επίκεντρο της πανδημίας, την πόλη των Σερρών.

Η ταυτόχρονη άρνηση του ΕΟΔΥ να δεχτεί για νοσηλεία τους ασθενείς του γηροκομείου αλλά και η άρνηση των Νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης να δέχονται ασθενείς COVID-19 από το Νομό Σερρών λόγω της εκεί έξαρσης της πανδημίας, καταδεικνύει το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος που επιμένει να μην βλέπει και να μην αντιμετωπίζει η κυβέρνηση.

Η μετατροπή μέρους του γηροκομείου σε κλινική COVID-19, δεν επιλύει επίσης κανένα πρόβλημα, αφού δεν εξασφαλίζεται ούτε η ιατρική και νοσηλευτική φροντίδα των ηλικιωμένων, αλλά ούτε και οι υπόλοιπες ανάγκες τους δεδομένου ότι πολλοί εργαζόμενοι στο γηροκομείο έχουν εντοπιστεί ως θετικοί στον COVID-19, γεγονός που συνεπάγεται ότι πολλοί περισσότεροι είναι αυτοί που πρέπει να τεθούν σε υποχρεωτική καραντίνα.

Ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, πέραν των όσων περιλαμβάνονται στην ερώτησή του, δήλωσε:

«Σε τι συνίσταται η προετοιμασία της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας εδώ και 8 μήνες, κανένας δεν μπορεί να απαντήσει.

Η τοπική κοινωνία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια επιθετική έξαρση της πανδημίας και το Νοσοκομείο Σερρών είναι με λιγότερους γιατρούς από ότι ήταν πριν από την πανδημία. Οι ιατροί και οι νοσηλευτές είναι εξαντλημένοι, προσφέρουν ασταμάτητα τις υπηρεσίες τους και η κυβέρνηση το μόνο που επιτυγχάνει είναι να μοιράζει χρήματα σε κανάλια, εφημερίδες και ιστοτόπους.

  • Απαιτούμε να ενισχυθεί άμεσα το Νοσοκομείο Σερρών με τον αναγκαίο αριθμό ιατρών ώστε να λειτουργήσουν οι κλινικές του.
  • Απαιτούμε να αποφασιστεί άμεσα η συνταγογράφηση των τεστ ώστε να μπορεί να εξεταστεί ο καθένας χωρίς να πληρώνει από την τσέπη του τα πανάκριβα τεστ. Η εμφάνιση ανθρώπων του ΕΟΔΥ για λίγες ημέρες και αφού ξέφυγε η πανδημία δεν απομακρύνει τους κινδύνους που ελλοχεύουν για επαναλαμβανόμενες εξάρσεις της πανδημίας.
  • Απαιτούμε την εξασφάλιση των αναγκαίων χώρων νοσηλείας, τον κατάλληλο εξοπλισμό τους και την κατάλληλη στελέχωση τους με ιατρούς και νοσηλευτές. Δεν αρκεί μόνο ο χαρακτηρισμός ενός χώρου σε «κλινική COVID-19», αλλά απαιτούνται πολλά περισσότερα για να μπορούν να παρασχεθούν οι αναγκαίες ιατρικές υπηρεσίες.
  • Ζητάμε τέλος να μην υποβαθμιστούν τα Κέντρα Υγείας στο Στρυμονικό και τη Μαυροθάλασσα, διότι αυτό θα αναγκάσει ηλικιωμένους κυρίως κατοίκους να μετακινούνται στο επίκεντρο της πανδημίας, την πόλη και το Νοσοκομείο Σερρών προκειμένου να λάβουν υπηρεσίες που δεν θα παρέχονται πλέον στα δύο κέντρα υγείας.

Η κυβέρνηση οφείλει να βρει λύσεις στα πραγματικά προβλήματα και να σταματήσει να χρεώνει τη δική της ανεπάρκεια στους πολίτες και κυρίως στους νέους και τους επιχειρηματίες της εστίασης. Ειδικά οι τελευταίοι επωμίζονται και μεγάλο μέρος των οικονομικών συνεπειών της κυβερνητικής αδράνειας και ανεπάρκειας».

Την ερώτηση του Λευτέρη Αβραμάκη συνυπογράφουν οι: Αγαθοπούλου Ειρήνη, Αποστόλου Βαγγέλης, Βαρδάκης Σωκράτης, Ελευθεριάδου Τάνια, Ζαχαριάδης Κώστας, Καλαματιανός Διονύσης, Μάλαμα Κυριακή, Μάρκου Κώστας, Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος, Μωραΐτης Θάνος, Νοτοπούλου Κατερίνα, Παπαδόπουλος Σάκης, Πούλου Γιώτα, Ραγκούσης Γιάννης, Τζάκρη Θεοδώρα, Φάμελλος Σωκράτης και Χρηστίδου Ραλλία.

Διαβάστε επίσης για τον Λευτέρη Αβραμάκη: