Αύριο η πρώτη εκπομπή της 4Ε αφιερωμένη στο Ολοκαύτωμα των Κερδυλλίων

Αύριο η πρώτη εκπομπή της 4Ε αφιερωμένη στο Ολοκαύτωμα των Κερδυλλίων

Οι «ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ»  θα είναι η νέα ιστορική εκπομπή της 4Ε και θα κάνει πρεμιέρα την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου στις 22:15. 

Πρώτη εκπομπή αφιερωμένη στα Μαρτυρικά Κερδύλλια Σερρών. 

Η καμπάνα χτυπά πένθιμα εδώ και χρόνια σε αυτόν τον τόπο. Μαυροφορεμένες γυναίκες τριγυρνούσαν με βλέμα κενό, με ένα σταυρό στο χέρι, με έναν ακόμη μεγαλύτερο στην πλάτη. Μια λέξη που μόλις ακουστεί σείεται η γης …ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ!

Ο τηλεοπτικός φακός επισκέπτεται τον μαρτυρικό αυτόν τόπο. Μνημόσυνο εδώ όπου άφησαν την τελευταία τους πνοή άντρες , αδέρφια, πατεράδες, όλοι οι άρρενες ηλικίας δεκαπέντε έως 65 χρόνων στις 17 Οκτωβρίου του 1941.

Οι Γερμανοί, αφού εξόντωσαν το ανδρικό στοιχείο, έβαλαν φωτιά και έκαψαν όλα τα σπίτια του χωριού.

«Ορμησαν στα σπίτια με φακούς και συγκέντρωσαν με βία στην πλατεία όλους τους αρσενικούς», θυμάται ο ο 93χρονος σήμερα Παναγιώτης Τσάγκας, που ήταν τότε μόλις 14 χρόνων.

Ο δικηγόρος της περιοχής Δημήτρης Γαρούφας λέει πως θα πρέπει η Γερμανία να αναστηλώσει το χωριό, όχι για να κατοικηθεί εκ νέου, αλλά για να γίνει μουσείο που θα θυμίζει τη βαρβαρότητα των ναζί. 

Ο Γεώργιος Κυρμελής γράφει στο στο βιβλίο του “Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΚΕΡΔΥΛΛΙΩΝ “ :

Ἀκόμη καί τόν τόπο σκότωσαν. Οἱ κραυγές «μᾶς σκότουσαν» δέν εἶναι σχῆμα λόγου. Ὄντως μαζί μέ τούς φονευθέντες πέθαναν ὅλοι: παπποῦδες, μάνες, γυναῖκες, παιδιά, ἀκόμη κι ἐκεῖνα πού δέ γεννήθηκαν. Μιά μόνο κραυγή, ἔσκιζε ὅλων τά στήθη:

«ΜΑΣ ΣΚΟΤΩΣΑΝ»

Οι «ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ » με το δημοσιογράφο Θανάση Κληματσίδα θα κάνουν πρεμιέρα τη Παρασκευή 11 Οκτωβρίου στις 22:15 στην 4Ε. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here