Αυτές είναι όλες οι αλλαγές στον «Κλεισθένη»

O «Κλεισθένης» μας φέρνει

Ανεξάρτητα Tοπικά Συμβούλια

Πως θα κινηθούν οι Σερραίοι υποψήφιοι Δήμαρχοι;

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλοι οι υποψήφιοι Δήμαρχοι σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στο Νομό μας, είναι αν θα «κατεβάσουν» ή δεν θα «κατεβάσουν» δικό τους τοπικό συμβούλιο στα χωριά, και αν αυτό θα τους κάνει καλό ή κακό στις ερχόμενες Δημοτικές εκλογές.

Ποιες είναι όμως οι αλλαγές που φέρνει ο Κλεισθένης στον τρόπο εκλογής των κοινοτικών συμβουλίων και πόσο ανεξάρτητο μπορεί να είναι το τοπικό συμβούλιο στο κάθε χωριό;

Πως θα γίνουν οι εκλογές του Μαίου και πόσο θα επηρεάσει την εκλογή του Δημάρχου η κάθοδος ή μη του τοπικού συμβουλίου;

Στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές

Μεγάλες οι αλλαγές που φέρνει ο Κλεισθένης

Με βάση τον νέο αυτοδιοικητικό νόμο τον λεγόμενο «Κλεισθένη», η κατάρτιση των δημοτικών συνδυασμών, αλλά και η εκλογή όλων των οργάνων της δημοτικής αποκέντρωσης διαχωρίζονται πλήρως.

Στον Καλλικράτη είχαμε σε κάθε συνδυασμό την υποχρέωση ο κάθε υποψήφιος Δήμαρχος να έχει στο συνδυασμό του και το ανάλογο τοπικό συμβούλιο σε κάθε χωριό και σε κάθε κοινότητα.

Θα μπορούσε βέβαια να εκλεγεί δήμαρχος από την μία παράταξη και πρόεδρος στην κοινότητα από άλλη παράταξη , αλλά αυτό μπορούσε να γίνει μόνο στα χωριά που είχανε τριμελή κοινοτικά συμβούλια , καθώς σε όλα τα πενταμελή συμβούλια τον πρόεδρο τον όριζε ο …Δήμαρχος!

Δηλαδή άλλον ψήφιζε ο κόσμος στο χωριό και άλλος γινόταν πρόεδρος, μιας και ο πρόεδρος στα μεγάλα χωριά οριζόταν από τον Δήμαρχο και την παράταξη του εκάστοτε νικητή.

Τώρα με τον «Κλεισθένη» η εκλογή του τοπικού συμβουλίου, αλλά και του προέδρου σε όλες τις Κοινότητες θα γίνεται πλέον με ξεχωριστό ψηφοδέλτιο από αυτό του Δημάρχου και σε χωριστή κάλπη.

Οπότε…

Δεν θα έχει καμία σχέση όποιος θα εκλεγεί Δήμαρχος με την εκλογή του όποιου κοινοτικού συμβουλίου,

ενώ γίνεται απόλυτα κατανοητό ότι σε καμία περίπτωση οι ψήφοι στο κοινοτικό ψηφοδέλτιο δεν μπορούν να μεταφερθούν στο δημοτικό ψηφοδέλτιο και ούτε φυσικά θα συμβαίνει το αντίστροφο!

Αρα, δεν είναι πια υποχρεωμένος ο κάθε πολίτης που θέλει να προσφέρει στο χωριό του, να «δεθεί» με το ψηφοδέλτιο του ενός ή του άλλου υποψήφιου δημάρχου.

Τώρα πια, μπορεί να πάρει ο όποιος κάτοικος του χωριού από μόνος την πρωτοβουλία, να βρει άλλους συγχωριανούς του που και αυτοί θέλουν να προσφέρουν στον τόπο τους και να ζητήσει την εμπιστοσύνη τους και φυσικά να εκλεγεί με το ίδιο ποσοστό που θα έχουν και όλοι οι άλλοι καθώς η εκλογή του κοινοτικού συμβουλίου θα γίνει με απλή αναλογική.

Η απλή αναλογική θα ισχύει , όπως και στα Δημοτικά Συμβούλια και για τις εκλογές για τα κοινοτικά συμβούλια, οπότε ο κάθε συνδυασμός θα εκλέξει τόσους συμβούλους όσοι αντιστοιχούν στους ψήφους που θα έχει πάρει.

  • Όσο για τις κοινότητες που έχουν κάτω από 300 κατοίκους, αυτοί θα εκλεξούν μόνο πρόεδρο με ενιαίο ψηφοδέλτιο,
  • ενώ όσες έχουν πάνω από 300 κατοίκους κοινοτικά συμβούλια με ξεχωριστά ψηφοδέλτια,
  • παράλληλα τίποτα δεν εμποδίζει και αυτές να κάνουν όλοι μαζί ενιαία λίστα, αν φυσικά οι κάτοικους τους επιλέξουν κάτι τέτοιο!

Μια επίσης σημαντική αλλαγή που λέγετε ότι θα ψηφιστεί άμεσα, είναι ότι κοινοτικά ψηφοδέλτια ΔΕΝ θα έχουν επικεφαλής και άρα..

ΔΕΝ θα υπάρχει «υποψήφιος πρόεδρος της κοινότητας», ενώ ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί ποιος θα είναι αυτός που θα μπορεί να καταθέσει το ψηφοδέλτιο στο Πρωτοδικείο

Πάντως ο σκοπός είναι να προσελκυστούν στην διοίκηση της κοινότητας πολίτες που ενδιαφέρονται για αυτή, και όχι μόνο «υποψήφιοι πρόεδροι» που μετά την επιλογή τους από τον όποιο υποψήφιο Δήμαρχο να τρέχουν να κάνουν τους συνδυασμούς.

Όσο για τον πρόεδρο της κοινότητας, αυτός θα εκλέγεται από τα μέλη του κοινοτικού συμβουλίου, με ψηφοφορία μεταξύ αυτών που βγήκαν πρώτοι, από τον πρώτο και τον δεύτερο συνδυασμό!

Δημοκρατία όμως και Πρόεδροι χωρίς λεφτά δεν μπορούν να σταθούν σε κανένα χωριό, καθώς μέχρι σήμερα η διάθεση πόρων σε κάθε κοινότητα εξαρτιόταν κυρίως από τον εκάστοτε Δήμαρχο και μάλιστα μόνο από αυτόν!

Και εκτός από τη λεγόμενη «πάγια προκαταβολή» για όλα τα άλλα προβλήματά του ο εκάστοτε πρόεδρος της κοινότητας έπρεπε να «τα «έχει καλά» με τον δήμαρχο και τον γεωγραφικό αντιδήμαρχο, αν ήθελε να κάνει καλά την δουλειά του.

Τώρα αυτή λογική σταματάει!

Κάθε κοινότητα θα έχει τον δικό της προυπολογισμό, τους δικούς της κεντρικούς αυτοτελείς πόρους που θα κατανέμονται κεντρικά από το Υπουργείο Εσωτερικών, με αποτέλεσμα η όποια κοινότητα να μπορεί να κάνει το πρόγραμμά της.

Ένα πρόγραμμα βεβαίως λιτό και μετρημένο, με βάση τουλάχιστον τα σημερινά οικονομικά δεδομένα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here