Μπλόκο στους ανεμβολίαστους βάζει η κυβέρνηση!

Έτοιμο είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των ανεμβολίαστων του Εθνικού Συστήματος Υγείας, οι οποίοι αν δεν έχουν  κάνει το εμβόλιο μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου θα υποχρεωθούν σε αναστολή εργασίας.

Τόσο οι γιατροί, όσο και οι νοσηλευτές αλλά και το λοιπό προσωπικό στις υγειονομικές δομές της χώρας, που θα αποφασίσει να μην εμβολιαστεί, θα στερηθεί τον μισθό του για όσο καιρό βρίσκεται σε αναστολή εργασίας, ενώ δεν θα γίνεται και καταβολή ασφαλιστικών εισφορών, κάτι που σημαίνει και επιπλέον την απώλεια των ενσήμων.

Θα καλυφθούν από άλλα τμήματα νοσοκομείων – Στόχος οι ανεμβολίαστοι νοσηλευτές

Το πρόβλημα είναι πως θα καλυφθούν οι ελλείψεις σε προσωπικό και για αυτό το υπουργείο Υγείας έχει ήδη ζητήσει από τους διοικητές των νοσοκομείων και τις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) να γίνει καταγραφή όλων όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί

Ήδη έχει ξεκινήσει από το υπουργείο Εσωτερικών η δημιουργία μιας νέας πλατφόρμας στην οποία θα καταγράφονται σε real time όσοι έχουν εμβολιαστεί, όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί αλλά και όσοι ξεκίνησαν τώρα με την πρώτη δόση, καθώς στόχος της πλατφόρμας, η οποία θα είναι έτοιμη το επόμενο διάστημα, είναι να εντοπίζονται άμεσα οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι του ΕΣΥ και να τίθενται αυτόματα σε αναστολή.

Ταυτόχρονα, η πλατφόρμα θα βοηθήσει στη διαδικασία αντικατάστασης του ανεμβολίαστου προσωπικού αλλά και στην αντιμετώπιση προβλημάτων με τις κενές θέσεις, ειδικά στις χειρουργικές κλινικές.

Στόχος σε πρώτη φάση είναι ειδικά οι ανεμβολίαστοι νοσηλευτές, οι οποίοι είναι και περισσότεροι από τους γιατρούς, να καλυφθούν από άλλα τμήματα νοσοκομείων.

Την ίδια ώρα είναι πολύ πιθανό το ενδεχόμενο μιας γενικής επιστράτευσης στα νοσοκομεία με ανάκληση των αδειών όλων των υγειονομικών της χώρας και αρχικά μόνο για τον μήνα Σεπτέμβρη.

Ο βασικός λόγος είναι να ξεκαθαριστεί άμεσα το τοπίο ανεμβολίαστων και εμβολιασμένων και να μην δοθεί «πάτημα» στους ανεμβολίαστους να λείψουν με άδεια και έτσι να αργήσει η αντικατάστασή τους.

Ακόμη ένας λόγος είναι πως ειδικά το πρώτο 15νθήμερο του Σεπτεμβρίου όλη η προσοχή θα είναι στραμμένη στην επιδημιολογική κατάσταση της χώρας.

Ήδη άλλωστε δεν είναι λίγοι οι ειδικοί που τονίζουν πως θα έχουμε αύξηση των διασωληνωμένων εκείνη την περίοδο.

Επομένως οι εμβολιασμένοι υγειονομικοί θα πρέπει να βρίσκονται στις «επάλξεις», τόσο για να καλύψουν το κενό όσων τεθούν σε αναστολή, όσο και κατ΄επέκταση να μην υπάρξει κάποια αρρυθμία στην ομαλή λειτουργία των νοσοκομείων σε αυτή την κρίσιμη περίοδο.

Πόσοι έχουν εμβολιασθεί

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, το ποσοστό των εμβολιασμένων γιατρών στην Ελλάδα ξεπερνά το 93%.

Όσον αφορά το νοσηλευτικό προσωπικό, εκεί το ποσοστό είναι μικρότερο, αλλά έχει αυξηθεί σημαντικά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Συγκεκριμένα το ποσοστό στο νοσηλευτικό προσωπικό στα δημόσια νοσοκομεία έχει φτάσει περίπου το 80%, εκεί που στις αρχές Ιουλίου ήταν μόλις στο 60%.

Άδωνις Γεωργιάδης: Οι ανεμβολίαστοι δεν θα μπορούν να πάνε πουθενά

«Είναι προφανές ότι πηγαίνουμε σε ένα δύσκολο χειμώνα, γιατί δυστυχώς μια μικρή, άλλα όχι ασήμαντη μειοψηφία πολιτών, έχει αποφασίσει να τινάξει το σύστημα υγείας της χώρας μας στον αέρα», τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης. 

Σημείωσε πάντως ότι «η οικονομία αντέχει και πως η κυβέρνηση έχει το θέμα της οικονομίας υπό έλεγχο».

Με αφορμή το πλαίσιο που θα ανακοινωθεί σήμερα ενόψει φθινόπωρου, τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν έχει σκοπό να ξανακάνει λοκντάουν.

Μάλιστα, χαρακτηριστικά ανέφερε πως δεν έχει δικαίωμα να επιβάλει lockdown, τουλάχιστον για τους εμβολιασμένους πολίτες.

Ο υπουργός τόνισε ότι δεν συζητείται καν η είσοδος τον χειμώνα για τους ανεμβολίαστους πολίτες σε χώρους διασκέδασης, εστίασης και ψυχαγωγίας, λέγοντας χαρακτηριστικά, «δε θα μπορούν να πάνε πουθενά».