Χατζηβασιλείου, Λεονταρίδης, Σπυρόπουλος, Μαλλιαράς ανησυχούν για τους Σερραίους αγρότες – κτηνοτρόφους

Στις δύσκολες μέρες του Κορονοιού κατάλαβαν πολίτες και πολιτικοί την κρίσιμη σημασία της πρωτογενούς παραγωγής και μάλιστα κάνουν προτάσεις και ζητούν κάθε βοήθεια για να στηριχτούν τόσο οι Σερραίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι.

Φωτεινό παράδειγμα ο βουλευτής Σερρών της Ν.Δ. Τάσος Χατζηβασιλείου, που έστειλε επιστολή στον Μάκη Βορίδη, καταθέτοντας παράλληλα συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος της έλλειψης εργατών γης, που εντείνεται λόγω των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό.

Τάσος Χατζηβασιλείου: Προτάσεις για το πρόβλημα της έλλειψης εργατών στον πρωτογενή τομέα.

Ποιες είναι οι προτάσεις :

Πρώτον, θα μπορούσε να εξεταστεί η δυνατότητα για τους  εγγεγραμμένους ανέργους στον ΟΑΕΔ να διακόπτουν προσωρινά το επίδομα ανεργίας μέχρι και 2 μήνες, προκειμένου να μπορούν να απασχολούνται ως έκτακτοι εργάτες στον πρωτογενή τομέα, με καθεστώς εργόσημου.

Δεύτερον, ζητά να εξεταστεί από τον ΟΑΕΔ η περίπτωση της επιδότησης εργασίας στους συγκεκριμένους εργάτες γης, προκειμένου να προσελκύσουμε το μεγαλύτερο δυνατό αριθμό ενδιαφερομένων.

Και τρίτον, καθώς υπάρχει μεγάλη ανάγκη για άφιξη εργατών γης (για παράδειγμα στις καπνικές καλλιέργειες της Μακεδονίας και της Θράκης), θα μπορούσε να εξεταστεί η δυνατότητα για ελεγχόμενη έλευση κοινοτικών εργατών στην Ελλάδα και η παραμονή τους σε αυστηρό 14ήμερο αποκλεισμό (καραντίνα), υπό τον όρο ότι ο εργοδότης εξασφαλίζει διακριτό χώρο φιλοξενίας.

Οι προτάσεις του είναι και πρακτικές και στα σίγουρα εφαρμόσιμες, ενώδείχνει πως ο τομέας της αγροτικής παραγωγής , αλλά και όλος ο πρωτογενής τομέας χρήζει μεγαλύτερης και καλύτερης προσπάθειας από την ίδια την πολιτεία.

Προχθές ήταν που ο έτερος βουλευτής της Ν.Δ. του Νομού μας Θεόφιλος Λεονταρίδης ζήτησε από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ Μ. Βορίδη την προστασία των Σερραίων κτηνοτρόφων από τις παράνομες εισαγωγές αμνοεριφίων, χοιρινών και βοοειδών από τις γειτονικές χώρες.

Ο Θεόφιλος Λεονταρίδης στον Μ. Βορίδη για τα ζητήματα των Σερραίων κτηνοτρόφων

Ζήτησε μάλιστα το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων την αυστηροποίηση των ελέγχων στις  εισαγωγές των αμνοεριφίων ώστε να πληρούν τους απαραίτητους όρους υγιεινής και ασφάλειας για την καλύτερη προστασία των καταναλωτών, αλλά και να πάρουν οι δικοί μας κτηνοτρόφοι καλύτερες τιμές και για το χοιρινό αλλά και βόειο κρέας, καθώς και οι χώροι εστίασης και Ξενοδοχείων έχουν κλείσει με αποτέλεσμα η ζήτηση να είναι μειωμένη.

Στην ίδια λογική ήταν και η επιστολή που έστειλαν στον Διοικητή του ΕΛΓΑ, ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών κ. Σπυρόπουλος με τον Εντεταλμένο Σύμβουλο για θέματα Αγροτικής Οικονομίας κ. Μαλλιαρά, στην οποία θίγονται διάφορα ζητήματα, που απασχολούν τους αγρότες της Π.Ε. Σερρών και εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Οργανισμού.

Σπυρόπουλος – Μαλλιαράς: Αναδεικνύουν τα προβλήματα των Σερραίων αγροτών

Στην επιστολή τους επισημάνθηκε η ανάγκη να υπάρξει αλλαγή της ημερομηνίας κάλυψης ζημιών των καλλιεργειών από υπερβολικές βροχοπτώσεις, από τις 15 Μαΐου, στις 15 Απριλίου ή και ακόμη νωρίτερα, τονίζοντας πως το πρόβλημα παρουσιάζεται στις εαρινές καλλιέργειες που, σχεδόν όλες,  έχουν τότε σπαρθεί, διότι, με την αλλαγή του καιρού, η σπορά των καλλιεργειών έχει μετακινηθεί πρωιμότερα.

Ιδιαίτερα ακάλυπτη τόνιζαν στην επιστολή τους πως είναι η καλλιέργεια της  Μηδικής, που η πρώτη κοπή της στην περιοχή μας γίνεται στα μέσα Απριλίου και κάποιες χρονιές καταστρέφεται από βροχοπτώσεις, που παρατηρούνται σε αυτήν την χρονική περίοδο.

Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ Σερρών: Αδιαφορία για κτηνοτρόφους-αγρότες των Σερρών από την κυβέρνηση της ΝΔ

Φυσικά και η αντιπολίτευση από την πλευρά της , μέσω της Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ Σερρών κατήγγειλε το γεγονός πως την ώρα που οι Σερραίοι κτηνοτρόφοι βλέπουν τις τιμές των αμνοεριφίων να πέφτουν 1 με 1,5 ευρώ το κιλό σε σχέση με πέρσι, γίνεται αθρόα εισαγωγή από τη γειτονική Βουλγαρία ζώντων ζώων και αναρωτιέται με νόημα;

Τι χρώμα σφραγίδες θα έχουν άραγε στο κρεοπωλείο;

Όλα αυτά την στιγμή που η μείωση της κατανάλωσης είναι δεδομένη, λόγω της μικρότερης ζήτησης, λόγω των περιοριστικών μέτρων από τον κορονοϊό, που είχε σαν αποτέλεσμα μία μέση κτηνοτροφική μονάδα να έχει μείωση στο εισόδημά της περίπου 4.000 ευρώ.

Την ίδια στιγμή  προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι κτηνοτρόφοι βόειου κρέατος, καθώς μπορεί να μην περίμεναν το Πάσχα για να πουλήσουν, αλλά κάθε χρόνο αυτή την εποχή λάμβαναν τη συνδεδεμένη ενίσχυση για τα μοσχάρια.

Φέτος χωρίς καμία ενημέρωση, δεν έγινε η πληρωμή αυτή ενώ ταυτόχρονα έχουν να αντιμετωπίσουν και την αδικαιολόγητη αύξηση στην τιμή των ζωοτροφών, που παραπέμπει σε αισχροκέρδεια.

Σαν να μην έφθαναν όλα αυτά οι κτηνοτρόφοι του Ν. Σερρών έρχονται αντιμέτωποι και με την απαξίωση από το Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που δεν μπήκε καν στον κόπο να απαντήσει στην επιστολή που έστειλε ο Πανσερραϊκός Αγροτικός Σύλλογος , ενώ κάνει θέμα και για τους εργάτες γης από τις γειτονικές χώρες, μιας και σε 15 μέρες θα πρέπει να υπάρχουν διαθέσιμα εξειδικευμένα εργατικά χέρια, καθώς αρχίζει η φύτευση των καπνοχώραφων.

Η καταγγελία της Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ Σερρών καταλήγει:

Είναι πραγματικά άξιο θαυμασμού πως σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα από την ανάληψη της διακυβέρνησης από τη ΝΔ, τόσο οι Υπουργοί όσο και οι βουλευτές της έχουν ξεχάσει πλήρως τις διαβεβαιώσεις τους για τον αγροτικό κόσμο και τα προβλήματά του!

Μήπως θα πρέπει αυτές τις δύσκολες μέρες, αλλά και με αφορμή αυτές, τόσο η  κυβέρνηση όσο και η Περιφέρεια να δώσουν  λύσεις στα προβλήματα ή πάλι θα υποσχόμαστε λύσεις παραμονή των εκλογών;

Σκέψου δηλαδή και να μην είχαμε “δική” μας υφυπουργό αγροτικής οικονομίας….

Διαβάστε επίσης εδώ για τον Κώστα Καραμανλή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here