Και στην πόλη των Σερρών για την επέτειο του Πολυτεχνείου σκηνικό σύγκρουσης ;

Επέτειος του Πολυτεχνείου – Σέρρες: Δεν είναι αδιανόητο σήμερα να στήνεται και στην πόλη μας ένα σκηνικό σύγκρουσης για την επέτειο του πολυτεχνείου;

Ιδιαίτερα από την στιγμή που η ιστορική επέτειος δεν είναι αιτία διχασμού, καθώς στο πνεύμα του Πολυτεχνείου, ως θεμελιώδες συστατικό της συλλογικής μνήμης του Ελληνικού λαού, κυριαρχεί το πνεύμα της θυσίας.

Μια θυσίας που βιώνουμε σήμερα όλοι καθώς τα θύματα της πανδημίας είναι πάρα πολλά, όπως και τα θύματα του φόβου, της φτώχειας και της εξαθλίωσης.

Χωρίς εκδηλώσεις η φετινή επέτειος του Πολυτεχνείου

Το πραγματικό μήνυμα των αγώνων του λαού μας για ελευθερία και δημοκρατία απαιτεί, σε συνθήκες πανδημίας, να τιμήσουμε την επέτειο με διαφορετικό τρόπο, πρότεινε ο Μητσοτάκης, ενώ και το ΚΙΝΑΛ δεν δέχθηκε να συνεργαστεί στην πόλωση, κόντρα σε ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και ΜΕΡΑ 25, καθώς θεωρεί αυτονόητο ότι ο φετινός εορτασμός πρέπει να γίνει στο πλαίσιο τήρησης των υγειονομικών μέτρων χωρίς πορεία

Αυτό όμως δεν δικαιολογεί τον αυταρχισμό, την επίδειξη ισχύος της κυβέρνησης και τις ακραίες απαγορεύσεις τις οποίες καταδικάσαμε, συνεχίζει, ενώ ρίχνει λάδι στη φωτιά με απαγορεύσεις που θυμίζουν τα «αποφασίζομεν και διατάσσομεν». Πάντως οι κοινοβουλευτικές ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΜέΡΑ25 υπέγραψαν ένα κείμενο που πρότεινε η ΚΟ του ΚΚΕ ενάντια στην απαγόρευση των συναθροίσεων .

Μια συνεννόηση που έγινε σε τηλεφωνικές επικοινωνίες του Δημήτρη Κουτσούμπα με τους Αλέξη Τσίπρα και Γιάνη Βαρουφάκη και θα απευθυνθεί σε εκπροσώπους κοινωνικών φορέων ενώ θα επιδοθεί και στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Άρα φέτος δεν θα έχουμε εκδηλώσεις μνήμης και τιμής που διοργανώνονται κάθε χρόνο, από φοιτητικούς και κοινωνικούς φορείς στην πόλη μας, με μοναδική εξαίρεση μια μικρής ομάδας της ΑΝΤΑΡΣΙΑ

Στις 17 Νοέμβρη 1973 Εξέγερση του Πολυτεχνείου

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου ήταν για όλους τους Έλληνες , μια μαζική και δυναμική εκδήλωση της λαϊκής αντίθεσης στο καθεστώς της Χούντας των Συνταγματαρχών Και μπορεί η εξέγερση των φοιτητών να ξεκίνησε με κατάληψη του Μετσόβιου από φοιτητές , η αλήθεια είναι όμως πως στην συνέχεια κλιμακώθηκε σε αντιχουντική εξέγερση, καταλήγοντας στην αιματοχυσία της 17ης Νοεμβρίου.

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου είναι ένα ιστορικό γεγονός που σημάδεψε ποικιλότροπα την ελληνική κοινωνία και συνεχίζει να έχει συγκεκριμένο χαρακτήρα, κάτι που φαίνεται από τους στόχους και τα οράματα που ώθησαν τους πρωταγωνιστές στο στίβο της αντιπαράθεσης με το στρατιωτικο-φασιστικό καθεστώς.

Ιστορικά η Ελλάδα βρισκόταν από τις 21 Απριλίου 1967 υπό τη διακυβέρνηση του στρατού, κάτω από ένα καθεστώς που είχε καταργήσει τις ατομικές ελευθερίες, είχε διαλύσει τα πολιτικά κόμματα και είχε εξορίσει, φυλακίσει και βασανίσει πολιτικούς και πολίτες με κριτήριο τις πολιτικές τους πεποιθήσεις.

Η χούντα, στην προσπάθειά της να ελέγξει κάθε πλευρά της πολιτικής, είχε αναμιχθεί και στο φοιτητικό συνδικαλισμό απαγορεύοντας τις φοιτητικές εκλογές στα πανεπιστήμια, στρατολογώντας υποχρεωτικά τους φοιτητές και επιβάλλοντας μη εκλεγμένους ηγέτες των φοιτητικών συλλόγων στην Eθνική Φοιτητική Ένωση Eλλάδας

Πράγμα για το οποίο εναντιώθηκαν οι φοιτητές με αποτέλεσμα το Νοέμβριο του 1973, φοιτητές του Πολυτεχνείου να αποφασίσουν αποχή από τα μαθήματα.

Για αυτό και ξεκίνησαν οι πρώτες διαδηλώσεις και στο τέλος κατέληξαν να είναι ενάντια στο βάναυσο στρατιωτικό καθεστώς

Οι διαδηλώσεις, τα συλλαλητήρια και οι εκδηλώσεις ενάντια στο καθεστώς της Χούντας αυξήθηκαν στην συνέχεια, με αποτέλεσμα τα ξημερώματα της 17ης Νοεμβρίου, και ενώ οι διαπραγματεύσεις για ασφαλή αποχώρηση των φοιτητών από το χώρο του Πολυτεχνείου βρίσκονταν σε εξέλιξη, να αποφασιστεί από την χούντα η επέμβαση του στρατού και ένα από τα τρία άρματα που είχαν παραταχθεί έξω από τη σχολή, να γκρεμίσει την κεντρική πύλη του Πολυτεχνείου.

Αυτήν την εξέγερση τιμούμε σήμερα και έτσι και αυτές τις μέρες ένας μεγάλος αριθμός φοιτητικών συλλόγων, έχει προχωρήσει σε κατάληψη των σχολών τους.

Με τις κεντρικές εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου να έχουν ξεκινήσει, ένα μεγάλο τμήμα φοιτητών έχει πάρει απόφαση να μεταφέρει τις καταλήψεις και τις πορείες σε όλη την χώρα.

Η δίκη για τα γεγονότα

Στις 30 Δεκεμβρίου του 1975 και μετά από ακροαματική διαδικασία 2,5 μηνών και διάσκεψη 6 ημερών ενώπιον του πενταμελούς εφετείου Αθηνών, εκδόθηκε η απόφαση του δικαστηρίου το οποίο κήρυξε ένοχους τους 20 από τους 32 κατηγορούμενους, αθωώνοντας βέβαια άλλους 12