Γαλάζιες Σημαίες 2020: Χωρίς γαλάζια σημαία ο Νομός Σερρών

Γαλάζιες Σημαίες 2020: Στη 2η θέση η Ελλάδα δυστυχώς όμως χωρίς γαλάζια σημαία ο Νομός Σερρών!

Ανακοινώθηκε χθες η λίστα με τις βραβεύσεις ακτών, μαρίνων και τουριστικών σκαφών, σύμφωνα με το πρόγραμμα «Γαλάζια Σημαία»

Σύμφωνα με την λίστα η χώρα μας κατέχει τη δεύτερη θέση στην παγκόσμια κατάταξη με τις περισσότερες «Γαλάζιες Σημαίες», ανάμεσα σε 47 χώρες, κατέχοντας 497 βραβευμένες ακτές, 14 μαρίνες και έξι τουριστικά σκάφη.

Επί του συνόλου των χωρών που συμμετέχουν το 2020 στο Πρόγραμμα «Γαλάζια Σημαία», η Ελλάδα κατέχει το 13% των βραβευμένων ακτών και σε επίπεδο Περιφερειακών Ενοτήτων, η Χαλκιδική αναδεικνύεται για ακόμη μία φορά πρώτη, με 94 «Γαλάζιες Σημαίες».

Δυστυχώς όμως για δεύτερη συνεχόμενη φορά και έβδομη συνολικά, απουσιάζει ο Νομός Σερρών, καθώς ο Δήμος Αμφίπολης στο οποίο ανήκει η Κυανή Ακτή , είτε δεν φαίνεται να πληροί τα κριτήρια, είτε δεν κατέθεσε τον ανάλογο φάκελο.

Τι είναι το Πρόγραμμα «Γαλάζια Σημαία»

Η «Γαλάζια Σημαία» αποτελεί το πλέον αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο διεθνώς οικολογικό σύμβολο ποιότητας στον κόσμο. Απονέμεται από το 1987, σε ακτές και μαρίνες οι οποίες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις βράβευσης. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη βράβευση μίας ακτής με τη «Γαλάζια Σημαία», είναι η ποιότητα υδάτων σε αυτήν να είναι «Εξαιρετική».

Καμία άλλη διαβάθμιση της ποιότητας, ακόμα και «Καλή», δεν είναι αποδεκτή από το Πρόγραμμα και για αυτό η βράβευση έχει διάρκεια μόνο ενός έτους

Πρέπει επί πλέον να τηρούνται και τα υπόλοιπα από τα συνολικά 33 κριτήρια (38 για τις μαρίνες και 51 κριτήρια για τα σκάφη), τα οποία αναφέρονται σε καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.

Τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη «Γαλάζια Σημαία» όταν επιλέγουν τους προορισμούς που προτείνουν στους πελάτες τους, ως εγγύηση των υψηλής ποιότητας υπηρεσιών που προσφέρονται στην ακτή, αλλά και της προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας.

Πράγμα που γνωρίζουν και ανάλογα αξιολογούν όλοι οι διαχειριστές ακτών, οι Δήμοι, τα Ξενοδοχεία και τα Camping, που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα και μάλιστα εθελοντικά.

Εκτός της λίστας Γαλάζια Σημαία 2020 ο Νομός Σερρών

Πέρυσι ο Δήμος Αμφίπολης, αλλά και ο ιδιώτης που την εκμεταλλεύεται την παραλία της Κυανής Ακτής, δεν κατέθεσαν φάκελο για την γαλάζια σημαία, με αποτέλεσμα να βρίσκεται και φέτος εκτός της ανάλογης λίστας, παρά το γεγονός πως η παραλία είναι και πολυσύχναστη και αναβαθμισμένη τουριστικά τα τελευταία χρόνια.

Επίσης δεν είχαμε μέχρι σήμερα τουλάχιστον κάποια πρόσληψη για τον καθαρισμό της παραλίας, όπως επίσης και πρόσληψη ναυαγοσώστη, αλλά και επισκευή των παρατηρίων της παραλίας.

Πάντως από 2015 εως το 2019 η Κυανή Ακτή ήταν επίσημα βραβευμένη με Γαλάζια Σημαία, με βράβευση από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), η οποία αποτελεί τον εθνικό χειριστή του Διεθνούς Προγράμματος: «Γαλάζιες Σημαίες».

Τι είναι η «Γαλάζια Σημαία» – Πώς απονέμεται

Η «Γαλάζια Σημαία» απονέμεται από το 1987, σε ακτές και μαρίνες που πληρούν αυστηρές προϋποθέσεις. Για την βράβευση- που έχει διάρκεια ενός έτους – απαραίτητη προϋπόθεση είναι να κριθεί «εξαιρετική» η ποιότητα των υδάτων.

Επιπλέον, πρέπει να τηρούνται και τα υπόλοιπα από τα συνολικά 33 κριτήρια για τις ακτές (38 για τις μαρίνες και 51 για τα σκάφη).

Σε αυτά περιλαμβάνονται – μεταξύ άλλων – η καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.

Σημειώνεται πως από το 2017 έχει ξεκινήσει η εφαρμογή του προγράμματος για τα τουριστικά σκάφη στην Ελλάδα.

Αυτό αφορά εταιρείες που διαχειρίζονται τουριστικά σκάφη και βραβεύονται για την αειφόρο διαχείριση τους, όταν συμμορφώνονται με 51 κριτήρια σε γενικές κατηγορίες, αλλά και με επιπλέον κριτήρια σε ειδικές κατηγορίες, όπως τα καταδυτικά σκάφη.

Έλεγχος της ποιότητας των Νερών Κολύμβησης

Η ποιότητα των υδάτων κολύμβησης παρακολουθείται κάθε χρόνο από τις Διευθύνσεις Υδάτων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και την Γενική Γραμματεία Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του ΥΠΕΝ, μέσω δειγματοληψιών ελέγχου που γίνονται από διαπιστευμένα από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ) εργαστήρια.

Διαβάστε εδώ για τον Κώστα Καραμανλή

Διαβάστε επίσης εδώ για τη δομή Σερρών και δομή Σιντικής